Visoki krvni tlak tijekom trudnoće povećava rizik od kasnijih kardiovaskularnih poremećaja


Visoki krvni tlak tijekom trudnoće povećava rizik od kasnijih kardiovaskularnih poremećaja

Rezultati nove studije pokazali su da žene s povišenim krvnim tlakom u trudnoći, uključujući stanja poput preeklampsije, imaju povećan rizik od razvoja kardiovaskularnih poremećaja kasnije u životu, poput moždanog udara i zatajivanja srca.

Tijekom 20-godišnjeg razdoblja praćenja pokazalo se da se 65 posto kardiovaskularnih događaja (poput srčanog udara, moždanog udara, zatajivanja srca) dogodilo kod žena mlađih od 40 godina.

Visoki krvni tlak u trudnoći javlja se u do 10 posto trudnoća što često izaziva komplikacije i zahtijeva prijevremeni porod.

Žene koje su imale jednu ili više trudnoća pogođenih preeklampsijom ili drugim vrstama hipertenzije u trudnoći imale su veću vjerojatnost da će imati moždani udar, srčani udar, zatajivanje srca ili sličan događaj.

Jednako tako, u žena s visokim krvnim tlakom u trudnoći, zabilježen je dvostruko veći broj smrtnih slučajeva od kardiovaskularne bolesti u usporedbi s ženama koje nisu imale visoki krvni tlak u trudnoći. Također, u njih se 4,5 puta brže razvila kronična hipertenzija.

Izvor:
Circulation

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.