18 skupina lijekova može naškoditi mikrobioti crijeva


18 skupina lijekova može naškoditi mikrobioti crijeva

Prema rezultatima novog istraživanja, izgleda da 18 skupina lijekova može naškoditi mikrobioti crijeva tako što uzrokuju promjenu relativnog udjela različitih korisnih i potencijalno štetnih vrsta, te promjene u staničnom metabolizmu samih crijevnih bakterija.

Inače, ovo istraživanje je analiziralo utjecaj 41 skupine lijekova na crijevni mikrobiom.

Izraz mikrobiom crijeva odnosi se na čitavu mikrobnu populaciju u crijevima. Čine ga gotovo 40 trilijuna bakterija, virusa i gljivica. Sastav bakterija u crijevima različit je kod različitih pojedinaca te populacijskih skupina, a na njega osobito utječu prehrana i lijekovi.

Tijekom posljednja dva desetljeća brojne studije su pokazale da je mikrobiom crijeva umiješan u etiologiju mnogih ozbiljnih i kroničnih životnih stanja, uključujući pretilost, dijabetes, bolesti jetre, rak, demenciju i druge neurološke poremećaje povezane s degeneracijom mozga.

Ovo istraživanje je pokazalo da su najveći utjecaj na mikrobiom crijeva imale četiri skupine lijekova - inhibitori protnske pumpe, antibiotici, laksativi i metformin. 

Inhibitori protonske pumpe obično se koriste za liječenje probavnih smetnji poput nadutosti, gastritisa, peptičkog ulkusa, te metaplazije jednjaka i gastroezofagealnog refluksa. Njihovi korisnici imali su povećan broj bakterija u gornjem dijelu probavnog trakta zbog smanjene kiselosti, kao i veću razinu sinteze masnih kiselina u lumenu crijeva.

Antibiotici se koriste za liječenje bakterijskih infekcija, a laksativi za sprječavanje opstipacije.

Metformin se koristi u liječenju dijabetesa tipa 2, a uzrokuje porast populacije potencijalno štetne bakterije, Escherichia coli, koja može uzrokovati različite vrste infekcije.

Smatra se da pri propisivanju lijekova trebalo znati kako oni mogu utjecati na crijevni mikrobiom pacijenta te koje posljedice mogu prouzročiti.

Izvor:
UEG Week 2019

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.