Što je gastritis?


Što je gastritis?

Želudac je najširi dio probavne cijevi koji služi za spremište i probavu hrane. Veći dio želuca je gotovo okomito smješten u lijevom podrebarju, te seže i u epigastričko područje. Želudac žena je više izduljen i smješten je okomitije nego u muškaraca.

U želucu se zalogaji slažu u slojevima, želučanim sekretom se kemijski razgrađuju na jednostavnije spojeve i pretvaraju u kašu koja nastaje i gomila se bez istezanja stijenke. Želučani sadržaj potom dolazi distalno u donji dio želuca, a odatle se u porcijama prazni u dvanaesnik (duodenum).

Gastritis obuhvaća upalne promjene želučane sluznice, a gastropatija se odnosi na epitelne ili vaskularne promjene želučane sluznice, pri čemu je upalna sastavnica minimalna ili odsutna. Klasifikacije gastritisa su bazirane na dužini trajanja (akutni/kronični), histološkim značajkama, anatomskoj proširenosti i etiologiji.

Gastritis se može pojaviti iznenada (akutni gastritis) ili se može razviti polagano, tijekom vremena (kronični gastritis).

Gastritis je najčešće uzrokovan infekcijom s Helicobacter pylori, dok su ostali upalni uzročnici (bakterijski, virusni, parazitarni i gljivični) znatno rjeđi zbog utjecaja kiseline u želučanom lumenu.

Pojavi gastritisa mogu pridonijeti i drugi čimbenici kao što je traumatska povreda, redovito uzimanje sredstava protiv bolova kao i pretjerano uživanje u alkoholu.

Za većinu ljudi gastritis nije teška bolest i uz odgovarajuće liječenje, stanje se može brzo popraviti.

Zadnja izmjena: 03.05.2024.