Cijepljenje protiv gripe može spasiti život oboljelima od KOPB-a


Cijepljenje protiv gripe može spasiti život oboljelima od KOPB-a

Ukoliko bolujete od kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), cijepljenje protiv gripe može vam spasiti život, upozoravaju stručnjaci u nedavno objavljenoj studiji. No, nažalost, velik broj oboljelih od KOPB-a nije svjestan te činjenice.

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) uzrokuje upalu u plućima, koja se može pogoršati usljed gripe. Ne samo da je gripa opasna, nego su opasne i druge komplikacije, kao što je upala pluća.

Valja istaknuti da cijepljenje protiv gripe smanjuje vjerojatnost hospitalizacije zbog bolesti povezane s gripom za 38 posto.

Jednako tako, istraživanje je pokazalo da su antivirusni lijekovi poput oseltamivira i zanamivira korišteni samo kod 69 posto oboljleih od KOPB-a koji su hospitalizirani zbog gripe. Da stvar bude gora, spomenuti lijekovi nisu aplicirani odmah na početku hospitalizacije kada su najučinkovitiji, nego tek pri primitku u jedinicama intenzivne skrbi.

Rezultati ovog istraživanja su pokazali da pacijenti s KOPB-om koji su imali gripu imaju veću vjerojatnost da će umrijeti nego pacijenti bez gripe. Jednako tako, oboljeli od KOPB-a s gripom češće dolaze u kritično stanje.

Posebnoj opasnosti od gripe izloženi su pacijenti s KOPB-om stariji od 75 godina, pacijenti sa srčanom bolešću i pacijenti koji kod kuće moraju koristiti kisik. 

Prema mišljenju stručnjaka velik broj ljudi ne razumije da je gripa puno opasnija od prehlade te da može biti opasna po život.

Izvor:
Chest

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.