Opsesivno-kompulzivni poremećaj utrostručuje rizik od moždanog udara


Opsesivno-kompulzivni poremećaj utrostručuje rizik od moždanog udara

Izgleda da su odrasle osobe s opsesivno-kompulzivnim poremećajem (OKP), izložene više od tri puta većem riziku od razvoja moždanog udara, ukazuje nova studija. Smatra se da bi i drugi psihički poremećaji koji se javljaju u  bolesnika s OKP-om poput shizofrenije, bipolarnog poremećaja i depresije, također mogli povećati rizik kao i druga zdravstvena stanja, poput hipertenzije i dijabetesa tipa 2.

Nakon prilagodbe na komorbiditete povezane s moždanim udarom, uključujući metaboličke poremećaje i druge teške mentalne bolesti, pokazalo se da je opsesivno-kompulzivni poremećaj neovisni čimbenik rizika za ishemijski moždani udar.

Prema mišljenju stručnjaka, kliničari bi trebali pomno pratiti cerebrovaskularne bolesti i s njima povezane rizike u bolesnika s opsesivno-kompulzivnim poremećajem.

No, stručnjaci naglašavaju, da ova studija ne dokazuje da OKP uzrokuje moždane udare, već samo da postoji veza između njih.

Također, treba spomenuti da nije utvrđena veza između lijekova koji se koriste za liječenje opsesivno-kompulzivnog poremećaja i povećanog rizika od moždanog udara.

Izvor:
Stroke

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.