Poremećaji spavanja vrlo rasprostranjeni u oboljelih od psorijaze


Poremećaji spavanja vrlo rasprostranjeni u oboljelih od psorijaze

Poremećaji spavanja vrlo su rasprostranjeni među pacijentima s psorijazom i povezani su sa svrbežom, tjeskobom i depresijom, ukazuje nova studija u kojoj je sudjelovalo 460 ispitanika.

Ovo istraživanje pokazalo je da je čak 59 posto oboljelih od psorijaze imalo problema sa spavanjem. U usporedbi sa zdravim osobama, osobe s psorijazom spavale su jedan sat manje.

Najjači prediktori poremećaja sna bili su razine tjeskobe i depresije, praćene pogoršanjem svrbeža noću, dob, ženski spol, pogoršanje svrbeža ujutro, svrbež prosječnog intenziteta, dijagnosticirana depresija i gastroezofagealna refluksna bolest (GERB).

Ovi rezultati ukazuju na alarmantno visoku prevalenciju poremećaja spavanja u populaciji pacijenata s pretežno dobro kontroliranom psorijazom.

Smatra se da bi kod oboljelih od psorijaze trebalo procijenti koliko je narušen njihov san, koliki je svrbež te kolika je tjeskoba i depresija. 

Prema mišljenju stručnjaka, pružanje komplementarne psihoterapije usmjerene na smanjenje tjeskobe, depresije i psihičkog stresa može pomoći u poboljšanju sna kod pacijenata s psorijazom.

Izvor:
Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.