Znakovi i simptomi psorijaze


Znakovi i simptomi psorijaze

Znakovi i simptomi psorijaze razlikuju se od osobe do osobe, a mogu uključivati jedno ili više od niže navedenoga:

 • crvene mrlje na koži prekrivene srebrnastim ljuskicama
 • male mrljice koje se ljušte (najčešće se viđaju kod djece)
 • suha, raspuknuta koža koja može i krvariti
 • svrbež, žarenje, bolnost
 • zadebljani nokti ili nokti sa točkastim udubljenjima ili brazdama
 • otečeni ili ukočeni zglobovi

Površine zahvaćene psorijazom mogu biti ograničene na nekoliko mrlja koje se prhutaju, a mogu zahvatiti i velike površine kože. Blagi oblik psorijaze može biti neugodan; teži oblici mogu biti bolni i mogu unakaziti i onesposobiti bolesnika.

Uglavnom svi tipovi psorijaza prolaze kroz cikluse: razbuktaju se tijekom nekoliko tjedana ili mjeseci, a zatim se na neko vrijeme smire ili potpuno povuku. Međutim, u većini slučajeva bolest se nakon nekog vremena ponovo vraća.

Postoji nekoliko tipova psorijaze:

 • Plak psorijaza - To je najčešći oblik kod kojeg se javljaju suhe, uzdignute, crvene lezije (plak) prekrivene srebrnastim ljuskicama. Te tvorbe svrbe, a mogu bit i bolne. Mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, uključujući i genitalije te meka tkiva u usnoj šupljini. Moguća je pojava nekoliko ili mnogo plakova, a u teškim slučajevima koža na zglobovima može puknuti i krvariti.
 • Psorijaza na noktima - Psorijaza može zahvatiti nokte na rukama i nogama, a očituje se pojavom točkastih udubljenja na noktima, nenormalnim rastom i promjenom boje noktiju. Nokti zahvaćeni psorijazom odvajaju se od ležišta nokta (oniholiza). U teškim slučajevima nokat se počinje mrviti.
 • Psorijaza vlasišta - Psorijaza vlasišta javlja se u obliku crvenih područja prekrivenih sa srebrno-bijelim ljuskicama koja svrbe. U kosi ili na ramenima primijetiti ćete ljuskice odumrle kože, posebice nakon što ste se počešali po glavi.
 • Kapljičasta psorijaza - Uglavnom se javlja u osoba mlađih od 30 godina, a obično joj prethodi streptokokna upala grla. Javlja se u obliku malih žarišta u obliku kapljice na trupu, rukama, nogama i vlasištu. Žarišta su prekrivena finim ljuskicama i nisu tako debela kao tipični plak. Psorijaza može izbiti samo jedanput i povući se sama od sebe ili se može ponavljati, naročito ako bolujete od infekcija dišnih putova.
 • Inverzna psorijaza - Uglavnom zahvaća kožu pazuha, prepona, ispod dojki i oko genitalija. Očituje se glatkim crvenim, upaljenim područjima na koži. Češće se javlja kod pretilih osoba, a pogoršava se trenjem i znojenjem.
 • Pustularna psorijaza - Ovaj rjeđi oblik psorijaze može zahvatiti veće površine (generalizirana pustularna psorijaza) ili manje površine na rukama, stopalima ili vrhovima prstiju. Obično se razvija brzo. Mjehuri ispunjeni gnojem javljaju se nekoliko sati nakon što je koža pocrvenjela i postala osjetljiva. Mjehuri se suše nakon jednog do dva dana, ali se mogu ponovo pojaviti nakon nekoliko dana ili tjedana. Generalizirana pustularna psorijaza može izazvati povišenu temperature, zimicu, jaki svrbež i umor.
 • Eritodermična psorijaza - Najrjeđi oblik psorijaze koji može zahvatiti cijelo tijelo i prekriti ga s crvenim osipom koji se ljušti i koji jako svrbi i peče. Okidač za pojavu mogu biti teške opekotine od sunca, kortikosteroidi i drugi lijekovi ili neki drugi oblik psorijaze koji nije liječen na odgovarajući način.
 • Psorijatični artritis - Osim upaljen, ljuskave kože, psorijatični arthritis uzrokuje točkasta udubljenja i promjenu boje na noktima te oticanje i bol u zglobovima što je tipično za artritis. Također može uzrokovati upale oka kao što je konjuktivitis. Simptomi se kreću od blagih do teških, a psorijatični artritis može zahvatiti bilo koji zglob. Mada ta bolest obično ne dovodi do takvih deformacija kao druge vrste  artritisa, može uzrokovati ukočenost i progresivno oštećenje zglobova koje u najtežim slučajevima vodi trajnoj deformaciji. Više možete saznati u centru za edukacije Upalne reumatske bolesti - Psorijatični artritis.

Ako sumnjate da imate psorijazu, otiđite k liječniku na pregled. Savjetujte se s vašim liječnikom u sljedećim slučajevima:

 • Ako vaša psorijaza prelazi iz faze neugodne pojave u nelagodu koja izaziva bol.
 • Ako vam psorijaza otežava obavljanje uobičajenih poslova.
 • Ako ste zabrinuti zbog izgleda vaše kože.
 • Ako imate problema sa zglobovima kao što su bol i oticanje ili niste u stanju obavljati svakodnevne poslove.

Potražite liječničku pomoć ako vam se znakovi i simptomi pogoršavaju ili se ne poboljšavaju primjenom terapije. Možda vam trebaju drugi lijekovi ili kombinirana terapija za liječenje psorijaze.

Zadnja izmjena: 22.08.2019.