Psorijaza povezana s povećanim rizikom od upalne bolesti crijeva


Psorijaza povezana s povećanim rizikom od upalne bolesti crijeva

Prema rezultatima nove studije izgleda da je psorijaza značajno povezana s upalnom bolesti crijeva (IBD). Inače, upalna bolest crijeva uključuje Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis.

Smatra se da bi oboljeli od psorijaze u slučaju pojave problema s probavnim sustavom, svakako trebali potražiti pomoć od gastroenterologa.

Valja spomenuti da je od ranije poznato da su oboljeli od psorijaze izloženi većem riziku od razvoja kardiovaskularne bolesti, kronične bubrežne bolesti, uveitisa, mentalnih poremećaja i metaboličkog sindroma.

Psorijaza je kronična sistemska imunološki posredovana bolest od koje boluje približno 0,5 do 11,4 posto odraslih osoba i približno 1,4 posto djece.

Čak i uz odgovarajuće tretmane, psorijaza se može samo kontrolirati, no ne i izliječiti. Smatra se da genetski i okolišni čimbenici imaju važnu ulogu u nastanku psorijaze. Specifični geni (PSORS1 [OMIM 177900], IL12B [OMIM 161561] i IL23R [OMIM 607562]) su predisponirajući čimbenici za psorijazu.

Također, treba istaknuti da je tijekom protekla dva desetljeća incidencija upalne bolesti crijeva u razvijenim zemljama porasla, i to 11,1 posto za Crohnovu bolest i 14,9 posto za ulcerozni kolitis. Jednako tako, sve je više dokaza da genetska osjetljivost može imati bitnu ulogu u nastanku upalnih reakcija kod upalne bolesti crijeva.

Izvor:
JAMA Dermatology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.