Kod oboljelih od psorijaze treba posumnjati i na uveitis


Kod oboljelih od psorijaze treba posumnjati i na uveitis

Rezultati istraživanja provedenog u Danskoj ukazuju na vezu psorijaze i uveitisa, te bi stoga pacijenti koji boluju od psorijaze i psorijatičnog artritisa također trebali biti pregledani i od strane oftalmologa kako bi se utvrdilo da li imaju uveitis. Jednako tako, pacijentima s uveitisom bi trebalo pažljivo pregledati kožu i zglobove kako bi se utvrdilo da li boluju od psorijaze i psorijatičnog artritisa.

U istraživanju je sudjelovalo 74.129 pacijenata s psorijazom i 13.114 pacijenata s uveitisom, a svi pacijenti su bili stariji od 18 godina.

Psorijaza je kronična multisistemska upalna bolest kože koju karakterizira pojava upalnih crvenkastih, oštro ograničenih žarišta koja mogu biti različite veličine. Ta su žarišta prekrivena srebrnasto - bijelim ljuskama.

Uveitis je upala uvealnog sustava-šarenice, cilijarnog (zrakastog) tijela i žilnice. Većina slučajeva je idiopatska, no poznati su uzroci različite infekcije i sistemske, često autoimune bolesti. Simptomi su slabljenje vida, bol, crvenilo, fotofobija i pahuljice u vidnom polju.

Rezultati istraživanja su pokazali da pacijenti s blagom psorijazom imaju 38 posto veći rizik od uveitisa, a pacijenati s teškim oblikom psorijaze 40 posto veći rizik od uveitisa. Zanimljivo je da pacijenti s psorijatičnim artritisom imaju 150 posto veći rizik od uveitisa.

Pacijenti s uveitisom imaju 59 posto veći rizik od blage psorijaze, te dvostuko veći rizik od teške psorijaze. U navedenih pacijenata rizik od psorijatičnog artritisa je gotovo četiri puta veći.

Izvor:
JAMA Dermatology