Akne


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 271 | Broj poruka: 1364

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


podivljali hormoni


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ru93Ladum

21.04.2015. 13:25

Poštovani,
imam 22 godine i u dermatologinje sam išla zbog akna(imam ih posljednje 2 godine). Dala mi je da vadim hormone i u okviru normalnih granica nisu bili ANTI TG= 213,00( normalno 5-100) te ANDROSTENDION=17,50 (1,7-16,40), te TESTOSTERON=3,50 ( 0.4-2,74). Zbog sumnje na pol. jajnike i probleme štitnjačom uputila me na ultrazvuk štitnjače ( na koji još nisam bila), te ginekološki pregled. Ginekolog mi je nakon pregleda rekao da NEMAM pol. jajnike, ali da bi mi prepisao kontr. pilule koji se piju bez prestanka 3 mjeseca ( za početak) zbog povišenih hormona( nzn točno kako se zovu, ne razumijem rukopis), ali ja nisam sigurna da li mi ih je pametno pit dok ne vidim što je sa štitnjačom, pa me zanima vaše mišljenje. Također ako mi možete reći ukratko šta mi ta povećana antitijela konkretno znače, te da li mi može naškoditi ako krenem pit kontrac. pilule a da prije ne ustanovim zbog čega mi se akne pojavljuju? (što je od to dvoje krivo??
Unaprijed hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

22.04.2015. 13:00

Imate nešto povišene androgene hormone i mislim da je opravdana primjena oralnih kontraceptiva. Hormoni i antitijela štitnjače nemaju direktne veze s aknama. Antitijela znače da imate sklonost prema autoimunim bolestima štitnjače. O tome ćete detaljnije pitati endokrinologa, jer je to u njegovoj domeni.