Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergija / bronhitis /astma ...


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

oluja

12.05.2008. 09:15

Pocetkom rujna prosle godine moj, tada dvogodisnji, sin poceo je otezano disati nocu. Obicno bi pred jutro poceo "svirati" kroz nos, kao da mu je sluznica nosa zadebljana, nedostajalo mu je zraka i budio bi se. Odvela sam ga pedijatrici koja nije dijagnosticirala nista, potom privatno na ORL pregled gdje je utvrdjeno da su krajnici nesto povecani, ali nisu uzrok otezanom disanju. Tegobe su ubrzo nakon toga prestale.

U mjesecu travnju ove godine pocele su iste tegobe, samo jos gore jer osim "sviranja" kroz nos, moj sin sada krklja, hrce, jako tesko dise, doslovno se bacaka kao riba na suhom.
Otisli smo na Srebrnjak gdje mu je alergoloskom obradom utvrdjena alergija na plijesan. Medjutim, lijecnik kod kojega smo bili je izrazio sumnju da je u pitanju treci krajnik s "kojim je sve to povezano" i preporucio nam je ponovno ORL obradu, ovaj puta u Klaicevoj bolnici jer tamo imaju svu potrebnu opremu.
Kod postavljanja dijagnoze lijecnik je rekao kako je rijec o reaktivnoj bolesti donjeg disnog trakta, ali da kompjuterski program ne pruza mogucnost odabira ove dijagnoze pa je u nalaz upisao bronhitis nespecificiran kao akutni ili kronicni. I dodao je kako namjerno nece napisati astma jer se boji da ce takva dijagnoza djetetu nepotrebno zakomplicirati zivot.
Kao terapiju je dobio ventolin, kojega trebamo koristiti prema potrebi i receno nam je da dijete svakodnevno inhaliramo fizioloskom otopinom.
U domacinstvu je alergen izoliran isti dan nakon povratka sa Srebrnjaka, ali tegobe nisu prestale.

Na ORL obradi u Klaicevoj bolnici (prosli tjedan) krajnici su bili nesto povecani, ali niti ovaj puta nisu uzrok djetetovim tegobama i nisu za operaciju. Sluznica nosa bila je zadebljana i blijeda, lijeva potpuno opstruira disanje, desna je donekle prohodna. Lijecnik kao terapiju odredio sirup Aerius (pola zlicice dnevno), a ukoliko se tegobe ne smire u roku od 7 dana uspricavanje spreja Nasonex u nos.

Jucer je bio 4. dan kako dijete pije sirup, poboljsanja nema, naprotiv, cini mi se da je stanje sve gore jer se on gusi po cijelu noc, gotovo da uopce ne spava i jedino sto mu otvori disne puteve je Operil za djecu, ali Operil mu dajem u krajnjoj nuzdi, odnosno tek ponekad jer ne mogu djetetu dan za danom ukapavati kapi za nos u nosic.
Ventolin mu jos nismo dali jer naprosto ne znam prepoznati kada i da li djetetu dati ventolin. Receno mi je kada mu u prsima skripi i krklja, kada kaslje... da mu ga tada dam. Ali njemu ne skripi u prsima, njemu skripi u nosu i zdrijelu. I ne kaslje uopce.

Vise ne znam sto je tocno dijagnoza, ne znam prima li dijete adekvatnu terapiju, treba li ga jos netko pogledati... Tegobe su sve gore i imam osjecaj da smo zasli u slijepu ulicu iz koje ne znamo van. Trebam savjet sto nam je dalje ciniti i kome se eventualno obratiti. I jeli moguce doci k Vama na pregled (dr. Richter)?
Hvala na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

12.05.2008. 16:25

Možete me potražiti na Klinici z apedijatriju - Rebro, srijedom i četvrtkom od 10-14 h. Prethodno bi se trabalo najavit (naručiti) na telefon 2388-589. Donesite dosadašnju dokumentaciju. Iz daleka, čini mi se da ima povećan treći krajnik.

oluja

12.05.2008. 17:45

Najljepsa hvala, vidimo se!