Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija dojenog djeteta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mela-pharm

18.06.2014. 21:10

Poštovani,

Dijete staro 2 mjeseca ima osip po prsima ,vratu i trbuhu,a na tjemenu kaže dr. i seboroični dermatitis. Na prsima je pa mi je dr. preporučila izbacit jagode i maline koje sam jela, te omekšivač i sve što nije pamučno. Jel bi trebali napravit alergološko testiranje? Ili kako da ja odgonetnem na što je alergičan? Prošlo je više od 24h otkako sam izbacila bobičasto voće,ali i dalje mu je jako crveno i puno prištića. Zato smo i odgodili cijepljenje te me naručila za 5 dana. Ako je već alergičan na nešto preko mog mlijeka, imam li razloga za brigu oko cijepljenja?

Hvala..

Darko Richter, dr. med.

19.06.2014. 00:30

Ako i jest neka alergija, a što nikako nije sigurno, jer u to j dobi ima raznih vrsta osipa, a diseboreja nije alergija, onda se prvenstvno radi o jajetu ili kravljem mlijeku. Jagode, bobičasto voće, maline itd. ne igraju baš nikakvu ulogu. Možete to mirno jesti dalje. I možete cijepti dijete. A što se tiče testiranja, zavisi od toga da li ima alergijsku kliničku manifestaciju, poput atopijskog ekcema ili neurodermitisa, ili ne. A kako kažete da je diseboreja, onda nema.

mela-pharm

25.06.2014. 21:10

Točno kak ste rekli.. Nisu jagode krive jer se osip povukao, cijepili smo ga i drugi dan opet je počeo izbijati. prvo sitni prištići po vratu pa se drugi dan počelo širiti na dekolte i ramena.. Kaže dr. da mažem betrionom i perem fiziološkom,dakle samo simptomatski. Ja bih probala izbaciti kravlje mlijeko, ali jel to znači i maslac i mlij.namaze i sir i jogurt, i kolače i kruh koji ima tragove mlijeka (tak piše na deklaraciji)..? Ne bih htjela izgubit svoje mlijeko i ne znam koliko ima uspješnosti da se na taj način nešto otkrije.. Jel bi možda trebalo pričekat da beba naraste i da se vidi daljnji tijek ili da probam to s izbacivanjem kravljeg mlijeka i na koliko dugo? Pa potom i jajeta? Inače dobro napreduje, dobio je 2,3 kg u dva mjeseca.
Hvala..

Darko Richter, dr. med.

27.06.2014. 23:20

Prije bilo kakvog izbacivanjeneke hrane, treba dijete alergološki testirati.

mela-pharm

30.06.2014. 14:30

Ja sam ipak izbacila sve mliječno na 5 dana i bilo je sve u redu,a onda sam pojela kolač s mlijekom i malo mlijeka u kavi i drugi dan mu se vrat zacrvenio, fleke je dobio.. Tako da bih ja rado dopeljala vama malenog na pregled ako je moguće jer ne želim sama nagađat više na što je osjetljiv. Jeste li na Rebru ili idete uskoro na GO?

Puno hvala..

Darko Richter, dr. med.

30.06.2014. 22:40

Provjerite još jedno da nije u pitanju jaje (bjelanjak).

mela-pharm

01.07.2014. 11:10

Budem.. Uz to,vec mjesec dana kaslje, ne puno, ali ali ima hropaca koje mora iskasljavat..

Darko Richter, dr. med.

01.07.2014. 22:30

A zašto mu onda dajete te kapi, inalacije i sirupe za i protiv kašlja, za i protiv nosa?

mela-pharm

03.07.2014. 23:50

Sto se tice bjelanjka,pojela sam ga jucer navecer i nikakve reakcije nije bilo,a danas popodne sam popila casu kravljeg mlijeka,na kozi zasad nikakve promjene ali ima krv u stolici. Ne znam gdje da idem. Odmah sam uzela uzorak i spremila u frizider.

mela-pharm

05.07.2014. 01:45

Obavili preglede na hitnom prijemu,dermatolog dijagnosticirao atopijski dermatitis,maleni ima ragade na anusu,virusa nema u stolici a bakterioloski nalaz se ceka,prick test na kravlje mlijeko negativan,al smo naruceni u ponedjeljak za RIST,RAST na kr.mlijeko. I receno mi je da idem na dijetu,izbacim sve alergeno iz jelovnika. A za gastroenterologa su rekli da se narucim iduci tjedan. A eozinofili (Dunger) su 750*10`6. Jedino nisam dobila konkretan odgovor otkud krv u stolici( koncasto,u obliku niti,svjeza krv). To je jucer imao,danas vise ne.. A kaslje i dalje,sve cesce. Ja mu vadim sekret iz nosa aspiratorom i spricam sterimar te inhaliram s onim nastavkom prema glavi. Nadam se da dobro radim,a nakon svih pretraga cu pobjec na more jer ce mu to od svega vjerojatno najvise pomoc.

Darko Richter, dr. med.

05.07.2014. 11:15

Malo gore postavio sam vam pitanje iz kojeg je jasno da mu ne trebate čeprkatipo nosu niakkvim aspiratorima, kapljicama, sirupima i sl.
Kod alergol. testiranja osim kr. mlijeka, trreba obavezno testirati i na bjelanjak, te na grinju i peludi trava. To je minimum, ali najčepće i optimum.
Ako se radi o neposrednoj alergiji, bilo koje vrste, za vaše je dijet enajboje da ga vidi, i prati i liječi dječji alergolog, a po njegovom nahođenju ond aostali specijalisti: gastroenterolog, dermatolog, itd. Bavit ćete se kožom, bavit ćete se končićima krvi na stolici, ali ćete propustiti astmu, ili neki šok na kikiriki ili slično.

mela-pharm

05.07.2014. 22:35

To i mene brine,.. I nadam se da će mu raditi test na te alergene koje ste napisali. Jel to mogu ja tamo tražiti, ili valjda oni znaju na koje sve alergene treba raditi ..? I treba li tražiti i za kikiriki, kad je već tako opasan? Danas smo šetali vani i kapci su mu natekli i zacrvenili se.. Vidim da je alergičan.. A baš na hitnom prijemu mi je dr. rekla da treba raditi toaletu nosa.. Da se ne spusti na pluća.. Al znam da ako je nešto na bronhima,onda teško čišćenje nosa može riješit problem, nego prije ventolin ili kortikosteroid.. A valjda nije za to kad za sad dobro diše,al opet, trebao bi ga poslušat netko stručan..

Darko Richter, dr. med.

06.07.2014. 23:35

Subspecijalistika se samo u Hrvatskoj rješava na razini nekakve hitne službe. Tako to hoće hrvatski roditelji. A ja vam kažem, samo tako nastavite, i imat ćete isto što i do sada: neriješen, i, što je najgore, nepotpuno riješen problem. Manite se hitnih službi i donesite odluku da riješite problem. Ako vam se to ne čini tako velikim problemom, što se javljate ovdje?

mela-pharm

07.07.2014. 19:00

Ja sam uredno obavjestavala pedijatricu o svim simptomima pa nas nikud nije slala,a i pitala sam je zar nije alergolog bitan u cijelom tom problemu,ona kaze "Ne,nego gastroenterolog!" I trazila sam na uputnici test i na te ostale alergene,optimalne,ali ne zeli dat nego samo na kravlje mlijeko,jer tako pise u nalazu. I onda smo mi roditelji krivi? Prije bih rekla da je broj uputnica i nas sustav kriv. Mi smo isli prvo pedijatrici kad se pojavila krv u stolici i ona nas je poslala na hitnu.Zar ne bi doktor trebao ocijenit sto je hitno i dat uputnicu i prije nego dodje do neke hitnoce?! Al mislim da je stav pedijatrice da dijete jos razvija imuni sistem presudan u odlucivanju.

Darko Richter, dr. med.

08.07.2014. 20:40

Ako se ne možete dogovoriti s pedijatricom, jednostavno je promijenite.
Da nisam sada na god. odmoru, ponudio bih vam pregled, sa ili bez uputnice na Rebru (bez uputnice pregled stoji oko 80 kn).