Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergija pri fizickom naporu ( treningu )


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

magellan

09.10.2013. 15:20

postovani, prije cetiri mjeseca zavrsio na hitnoj sa simptomima: gubitak daha, bol u prsima i ledima, visok broj otkucaja srca, vrtoglavica i bol u vratu, slabost...
nakon toga napravio pretrage krvi i urina, Rtg srca i pluca, sve bilo u redu. tlak normalan, puls u mirovanju 50-60, medutim stanje se opet pogorsalo... prestao sa treninzima, upucen pulmologu. spirometrija normalna, ventolin test negativan, napravio alergotest gdje je utvrdeno - alergotest histamin 3mm pozitivna test proba ( inhalatorni 2, nutritivni 3 ), inhalatorni alergeni - pelud stabala 2, konzervansi - kalijev metabisulfid 3, glutaraldehid 4, latex 4.
utvrdeno koznim prick testom. bris sluznice nosa na eo-negativan, RAST na pelud breze negativan. IgE 38,3
sada me jos traze D-hit test kako bi iskljucili intoleranciju na histamin.
po svemu navedenom, radi li se ovdje o alergijskoj reakciji koja se ispoljava treninzima i promjenama vruce-hladno, kako se sumnja? molim za Vase misljenje...

Darko Richter, dr. med.

10.10.2013. 10:05

Iz ovih nalaza ne mogu reći da li ste alergični, a najvjerojatnije niste, jer je uk. IgE, koliko vidim, uredan (iako ne mogu tvrditi 100% da zbog toga i niste alergični). A ne mogu reći niti da li imate plućni, ili kardijalni (srčani) problem. Ja bih se malo koncentrirao na srce.
Prijepis nalaza je bez jedinica (jesu li to mm ili "plusevi" u prick testu?).

magellan

10.10.2013. 14:15

induracija u mn-brojevi su u tom stupcu... nemam ideje, jer me svi uvjeravaju da nije kardioloski uzrok, iako nisu radili detaljnu obradu...eventualno mi predlazu ultrazvuk srca...

Darko Richter, dr. med.

11.10.2013. 23:25

Ovaj vam nalaz prick testa nije neka kvaliteta, nepouzdan je. Morate biti potpuno bez antihistaminikanajmanje 2-3 tjedna, a najbolje da ih nikada niste uzimali, pa da možemo govoriti o pouzdanom prick testu. Inače, ne znam što je to test tolerancija histamina, a u prick testu imali ste minimalnu reakciju (što ukazuje da ste malo prije toga uzimali anithistaminike).

magellan

12.10.2013. 23:50

i dalje tapkanje u mraku... od terapije dobio monkasta 10 mg. 1x dnevno i qwar 100 mikrograma 2x dnevno udah, stanje bolje sto se gusenja tice, knedla u grlu ostala. sad mi jos propisali peptoran zbog sumnje na GERB.
hvala na vremenu i odgovoru, uz molbu za misljenje sto da dalje radim. isto tako, u svojih 30 godina nisam koristio lijekove, osim sportskih suplemenata, dozvoljenih naravno, i nikada nisam imao ovakvih stanja. ne moram posebno napominjati da kao sportski djelatnik zivim od sporta, uz rezim prehrane i sve sto to podrazumijeva.

Darko Richter, dr. med.

13.10.2013. 20:50

Preko interneta se s opisima koje dajete ne može u vašem slučaju zaključiti (skoro) ništa.
A primjećujem da "pecate", šaljući sekekcionirane podatke na kapaljku. Naime, sada ste protisnuli da ste primali Qvar i Monkastu. Pa to su lijekovi za astmu. Zbog čega to nismo doznali prije? Je li vi stvarno mislite da doktori ne znaju kliničku sliku, pa da ćete upecati neku ideju šaljući po internetu svoje opise. A ti opisi i doživljaji su vaši subjektivni opisi i doživljaji, a nisu automatski objektivni medicinski podatak. Oni postaju medicinskim podatkom kada ih čuje, interpretira i napiše liječnik, u pregledu. Kadikad se nešto može reći, ako je podatak očito autentičan, i preko interneta, bez pregleda. No, to ovdje nije slučaj, a niti ne može biti, jer, pecate, niste iskreni i nemate povjerenja (što u dosadašnje liječnike, što u mene). A taj dosadašnji je, očito, zaključio da imate astmu. I vama je,od date terapije, izgleda, bolje. Za alergološko testiranje sam vam rekao: ili ponoviti kako treba (Monkasta i Qvar ne smetaju, ali antihistaminici smetaju), ili učiniti IgE i specifični IgE iz krvi. Vi možete imati astmi sa i bez alergije. Alergija nije bolest, to je nalaz, a astma je bolest. Usput bih mao obratio pozornost i na srce, učinio barem EKG.

magellan

14.10.2013. 11:35

terapiju koristim dva tjedna, antihistaminike nisam nikada koristio, a ovi alergoloski testovi ucinjeni su prije manje od mjesec dana... sve nalaze sam vam nabrojio prethodno, bez ikakvih zadrski... niti sam znao da su navedeni lijekovi za lijecenje astme, niti mi je receno da je to astma, vec alergijska reakcija na trenazne aktivnosti i pojacani fizicki napor.
opet zahvaljujem na odgovorima...

Darko Richter, dr. med.

15.10.2013. 01:25

Nema novosti u vašem javljanju, pa ne mogu ništa odgovoriti.

magellan

16.07.2014. 09:25

Evo mene nakon godine dana... nakon testova I pretraga ništa pametnog meni medicinska struka nije donijela, osim što sam stavljan na kojekakve terapije uz labava objašnjenja istih terapija. Ali eto, zdravim razumom na kraju sam izliječio sam sebe, kako - pojma nemam.
Pitanje jedno jedino - prehrana mi je sada potpuno čista ( koliko to može biti obzirom na namirnice koje su nam dostupne ) - koliko su sve te alergije uzrokovane hranom , a poglavito tu mislim na pekarske proizvode i proizvode od brašna? Tj, želio bih vaše mišljenje o tzv piramidi prehrane modernog svijeta, gdje su ugljikohidrati baza iste, ako su ti isti ugljikohidrati pošast za sve veći broj alergicara oko nas? Da li je to problem hrane kao takve, ili pesticida, konzervansa, boja Itd koji se posvuda naširoko koriste?

Darko Richter, dr. med.

17.07.2014. 00:55

Gledajte, niste mi opet ništa novo rekli, osim toga, da zapravo i niste bili bolesni.
Od alergija se ne možete izliječiti, one su uvijek tu, samo vam smetn je vezane za alergije mogu fluktuirati od faze do faze (od potpunog mira do velikih smetnji). No, izgleda da uopće niste alergični, i niste mi napisali nalaze alergoloških pretraga.