Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija ili astma?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Enheduana

05.04.2008. 00:35

Poštovani doktore,

zadnje 2 godine u proljeće i jesen uvijek imam iste simptome koji traju nekoliko tjedana te sa zimom, odnosno ljetom prestaju: otežano disanje koje prelazi u gušenje i jaki kašalj, a osobito je jako ujutro i uvečer. Osim toga stalno kišem i curi mi iz nosa bezbojna sluz.
Prskam se s Flixonase i pijem Claretine, ali na žalost kao da uvijek krenem prekasno s terapijom jer trpim do zadnjeg trenutka. Svaku sezonu tegobe su mi sve jače i problematičnije.
Ovu zimu sam bila kod pulmologa, ali baš nakon što su mi tegobe prestale (nisam se mogla naručiti ranije). Inače tata mi ima astmu. Pulmolog mi nije napravio spirometriju već me samo poslušao i rekao da je sve uredno. Tada više nisam osjećala simptome jer je jesen bila prošla. Radila sam krvne alergo testove i pokazali su da je sve uredno.
S dolaskom proljeća opet je sve počelo ispočetka, tegobe imam negdje tjedan dana, a već 4 dana pijem Claritine i prskam Flixonase u nos. Još nisu počeli djelovati, i nisam sigurna hoće li ili će jednostavno to što mi smeta nestati.

Za 2-3 tjedna sigurno idem na alergotest tako da će vjerojatno misterija biti riješena, ali svejedno bih Vas zamolila da mi odgovorite na 2 pitanja koja me muče:
1. Je li pulmolog mogao "ne čuti" astmu, ako je ona npr. u nekom početnom stadiju; i je li istina da astme često počnu kao sezonske alergije?
2. Ili je to po Vašem mišljenju ipak nekakva alergija koju će se s pravim lijekom moći držati pod kontrolom? Moja doktorica mi je rekla da bi to mogla biti neka blaga granična alergija koja se na testovima ne vidi.

Meni se više ne čini da je tu išta blago, to gušenje mi dosta smeta, pogotovo što se nakon toga pojavi mokri hroptavi kašalj, a pri udisanju čujem i škripanje u prsima.

Hvala!
Tea

Darko Richter, dr. med.

06.04.2008. 00:35

Prenio sam vaš upit na forum ASTMA, pa tamo možete vidjeti i odgovor.