Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija na kravlje m., konzervanse; dijete


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

vonika

18.07.2010. 15:45

Poštovanje doktore!

Molila bih Vaš savjet i mišljenje, ako je moguće. Imam, naime, curicu, 3 godine. U dobi od 7 mjeseci pokazao se osip pri konzumiranju sira, oko usta, spontano se povukao za nekih 20-ak minuta. Na savjet ped. nismo davali ništa mliječno do godine, prick-om dokazana alergija na km. IgE tad bio 61.
S njene dvije godine poslana krv u Osijek, nalazi negativni, opet u suradnji s ped. polako dali kravlje mlijeko. Nikakve, bar meni vidljive reakcije nije bilo. Ona nikad nije pila doslovno mlijeko, odbija ga, kao i dojenačke forumule, sisala je do 22 mjeseca.

Tu i tamo je znači pojela neki slatkiš ili jelo koje ima nešto mliječnog u sebi. Par dana prije trećeg rođendana osip po vratu, češka se po cijelom tijelu. Opet ukinemo sve mliječno. U našem DZ (SB) prick negativan, krv sa Svetog Duha pokaže IgE 112, specifični na mlijeko 1,57 ostalo negativno.

Mala se međutim konstantno žali na bolove u trbuhu, guza joj je crvena, bez obzira na ukinuće mliječnog. Idemo na briseve, celofanske otiske, sve sterilno, ipak pijemo Vermox, idemo na uzv abdomena. Sve sterilno i uredno.

Ostaje jedino Srebrenjak na kojem sad već inzistiram.
Tamo pokaže:

Konzervansi: a.- salicilat :3
n.-benzoat: 2
glutaraldehid: 2

Inhalacijski: Dpt: 2
pelud trava ;2
ambrosia:2

nutritivni: mlijeko:2
pšenično b:2
soja:2

Liječnica radi crvene guze sumnja na celijakiju, šalje u Klaićevu. Dok čekamo termin tamo naručujem se ponovno na Srebrnjak i dobra sestra koju nam Bog šalje šalje nam krvne nalaze kući: pšenica, soja, gluten: sve negativno. Znači li to da ipak nije celijakija???

Zanima me smije li dijete i dalje normalno jesti pšenicu? Smijemo li joj davati kozje mlijeko, kupovano izravno od vlasnika koza?
Što je s tim inhalacijskim alergijama? Ona ne kiše, nema nikakvih dišnih tegoba, samo se češka, i dalje po glavi,ali sad valjda od vrućina.

Napominjem da nikad nije imala strahovitih osipa niti rana, te da sam i ja alergična na konzervanse.

Prehranu sam prilagodila pridržavajući se i Vaših savjeta drugim pacijentima, brine me jedino što ne pije mlijeko, mada joj dajem sezam i žitarice, u variva, ali ostaje pitanje folne kiseline ... ???

Darko Richter, dr. med.

18.07.2010. 21:35

Već sam preko 8 g. na ovom forumu, i niti jednog časa nisam se prevario da ovaj post ne piše netko drugi. Vidim po alapačkom stilu, itd. Nekome je vruće i dosadno, i misli da može provocirati. Bilo je ovog ljeta još takvih stvari, ... . Razgovor je završen.

Darko Richter, dr. med.

18.07.2010. 21:35

U kojim su vam to jedinicama sve te "dvojke" ijedna "trojka" u nalazu sa Srebrnjaka?. Koliko je histamin, i kolika ne negativna kontrola (pufer,fiziol. otopina?).
Ispišite mi i sve krvne nalaze, kako treba, s jedinicama u kojima su izraženi. Sumnjam da je urađena samo soja, gluten i pšenica. I gdje je taj nalaz urađen.
Lutate potpuno bez veze, i imate neke vlastite predodžbe.
Na temeljnu ovoga što ste ispisali na jednoj dugoj strani, nije moguće NIŠTA suvislo zaključiti, osim da vam treba jedan dobar alergološki pregled, kojeg ćete možda razumjeti.

vonika

19.07.2010. 10:45

Nisam sigurna dali se prvi post odnosi na mene, nemam razloga provocirati i jedini razlog zašto sam se Vama obratila jest što je kontrola na Sreb.tek u 9.mjesecu.

Što se tiče drugog posta molim Vas da mi date vremena do večeras, mislim da je najbolje da slikam sve nalaze i pošaljem Vam link, jer ću vjerojatno opet propustiti nešto Vama bitno. Može?

Darko Richter, dr. med.

19.07.2010. 18:20

Webmaster je krivo usmjerio odgovor, trebao je ići na forum pedijatrije, odgovor "nikolamostar".
Ovo dalje je za vas.
Prepišite ili skenirajte nalaze, pa idemo dalje.

vonika

19.07.2010. 23:10

Poslikala sam sve nalaze, relativno se dobro vide, nažalost skener nemam.
Evo Vam link:
http://public.fotki.com/vonika/nalazi/

Jako bih željela čuti Vaše mišljenje, s obzirom da alergija na konzervanse mijenja sve. Davno smo u SB-u recimo dobili A-Dermu za njegu i sad na "Ljekovitom bilju" vidim da zob sadrži salicilnu kiselinu!!

Mnogo je pitanja da bih čekala 9.mjesec a najviše od svega muči me to ne-pijenje mlijeka i crvenilo po guzi...(čitaj: spomen celijakije mi utjerao strah u kosti...sad )

Darko Richter, dr. med.

20.07.2010. 10:45

Nema alergije na konzervance, i nema celijakiju.
Treba joj jedan običanprick test, bez mazuckanja seroidima (najmanej 3 tj.) i bez antihistaminika (najmanje 7 dana).

Darko Richter, dr. med.

20.07.2010. 10:45

I da dodam što ima: ima atopijski dermatitis (ekcem ili egzem), s time da treba utvrditi na što je alergična sada.
Vrlo je neobično da se u razmaku od 2 mj. radei alergol. obrada, i da se jedini pozitivni nalaz (kr.mlijeko sa Sv. Duha u svibnjju) ne kontrolira u srpanjskom nalazu (Srebrnjak).

vonika

20.07.2010. 17:56

Nema alergiju na konzervanse? Na što onda ima? Ako je uopće ima? suspicious Kako to mislite treba joj jedan običan prick test? Pa njega smo radili prije 2 tjedna. Ono što me iznenadilo je da je sestra na Sreb.stavila pozitivnim sve prickove koji su pokazali imalo reakcije, što su u Brodu zanemarili, navodno to nije reakcija na alergen nego reakcija na ubod, doslovno, od iglice.

Drugo što me zanima, smije li jesti konzervanse, što je s mlijekom? Smijem li joj dati kozje mlijeko kupovano od seljaka? Što je uopće s kravljim, nakon što je Osijek pokazao da uopće nema alergije jela je ponešto mliječno i sve bilo ok do tog jednog dana kad se počela češkati...

U 9. mj. smo naručeni kod dr.Ć., neznam uopće što joj davati do tada, izolirati je ili ne od konzervansa?

Imate li predodžbu zašto bi joj guza mogla biti konstantno crvena, nekad više, nekad manje, ali uvijek.

I da, hvala Vam za "nema celikaliju".

Darko Richter, dr. med.

21.07.2010. 10:05

Ne znam jesam li mogao biti jasniji: nema preosjetljivosti na konzervanse, i nema celijakiju. Ima atopijski dermatitis, i vjerojatno, ima neku konkretnu alergiju, možda još uvijek na kr. mlijeko, možda na kikiriki, a možda na pelud trava ili grinju, itd. Ako se ne vidi sada, vidjet će se za godinu dana. Zašto bi se dijete moralo češkati samo od alergije na kravlje mlijeko? Može se češkati i čaše se od svako atopijskog dermatitisa, alergijskog, i nealergijskog.
Treba joj jedan običan prick test, koji će uraditi netko tko zna što radi.
Crvena guza ima veze sa stolicama, i vjerojatno povećanom količinom gljivica, a koje su obično posljedica učestalih antibiotika, i majčinih kerefeka oko prehrane. Možete joj namazati Triderm kremu, a na usta dati Daktarin, Rojazol ili Nistatin (suspenzije ili gel), kroz par dana.

vonika

21.07.2010. 12:40

Ona je u životu popila jednom Dalsy i jednom CLaritin. I nedavno Vermox (usput, ne bi li on trebao "pobiti" gljivice i očistiti guzu?)


Hvala Vam puno za odgovore.

Darko Richter, dr. med.

21.07.2010. 17:20

Vermox niti najmanje ne škodi gljivicama. To je lijek za crijevne helminte.
Dobro što nije pila puno antibiotika, ali, što je s majčinim kerefekama oko prehrane?
I tako mi danas u Hrvatskoj samo rijetko susrećemo normalno dijete kome se daje da normalno raste i razvija se. Ako nije doktor i antibiotik, onda je majka ... .

vonika

22.07.2010. 00:05

U redu. Kako vrijeme prolazi vidim da se neke stvari u vezi Vaše dijagnoze pokalapaju s uzročnicima pogoršanja ad.( U vrijeme kad se pojavio zadnji osip mala je dobila seku, ja te razboljela...vjerojatno je ta promjena utjecala i na nju...)

Što se tiče njene prehrane, kemijamo samo oko mlijeka, jer nam je rečeno da ga izbacimo. Na savjet liječnika je dugo sisala. Ja i muž smo odrasli na selu, ja završila fax rintajući u kuhinji, tako da ne jede baš konzerve. Izbirljiva je, ali jede više seljačku hranu, od sudžuka (iliti kulena) do kukuruza, pita i brda mesa kojeg zaista tamani.

Ne smatram da sam joj prehranom odmogla.

Hvala Vam, pokušat ćemo s nekim od navedenih gelova riješiti problem crvenila.
Lijep pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

22.07.2010. 11:00

Atopijski dermatitis ne zna da se rodilo drugo dijete, ili da je majka oboljela.

relugo

27.07.2010. 00:15

Cijenjeni doktore,

imam djevojčicu staru 7 mjeseci. Do 6. mj. života isključivo je bila dojena. Nakon toga smo krenuli s čistim voćnim kašicama, uz dodatak rižinih pahuljica. Reakcija nije bilo sve dok joj nisam probala dati mliječne kašice s voćem (Milupa, Hipp - prave se s vodom). Počinje s crvenim flekicama oko usta, zatim mjestimično po licu i prsima. Crvenilo potpuno nestane u vremenu od 20 - tak minuta. Možete li mi savjetovati što dalje, trebam li što poduzeti vezano za testiranja ili da joj jednostavno to ne dajem? Znači li to nužno da će joj smetati i adaptirana mlijeka (koja ne želi ni probati), s obzirom da još uvijek dojim, a bliži se nažalost dan kada ću morati poći raditi i ne ću biti stalno na raspolaganju kao sada.

Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru!

Ivana

Darko Richter, dr. med.

27.07.2010. 11:45

Vrlo je sumnjivo na alergiju na kravlje mlijeko, možda i jaje.
Trebalo bi učiniti osnovno alergološko testiranje na kr. mlijeko, bjelanjak, grinju i peludi trava.
Ako se radi prick ne bi smjela barem 10 dana prije uzimati antihistaminike, ako se radi iz krvi, lijekovi ne smetaju, a trebalo bi učiniti,osim specifiičnih IgE na spomenute alergene, još i ukupni IgE.
Neće niti probati adaptirana mlijeka, jer joj smetaju, sama se štiti.
Vama bih prerporučio dijetu bez mlijeka i mlječnih proizvoda, a dalje, prema nalazu alergol. obrade. Ako je negativna, negativna je, i treba trada vidjeti što bi moglo biti.

anama1986

02.10.2010. 15:20

Poštovanje!
Moj sin ima 9 mjeseci, dojen je samo mjesec dana jer sam ja morala na hitnu operaciju žuči i hranio se PRE HIPP mlijekom. U srpnju ove godine svako malo povraćanje u kombinaciji sa proljevom mislila sam da su viroze, napravili nalaze ni traga virozama. pedijatrica u bolnici mu napravi pretragu Ukupni Ige koji je tada iznosi 1897. Radili mu prick test na kravlje mlijeko i voće sve negativno. Inače smo iz Dubrovnika i u našoj bolnici ne mogu mu više ništa napraviti pa smo slali krv u Zg da bi isključili celijakiju i negativna je ali je specifični Ige na kravlje mlijeko pokazao blago pozitivnim nalaz je iznosio 0,67 odnosno class 1 a ukupni Ige 2029.
ima već 2 mjeseca je na pregominu.
Možete li mi preporučiti koje daljnje pretrage napraviti i gdje s obzirom na tako visok ukupni Ige? Došli bi u Zagreb. On je zasad jeo samo mlijeko, jabuku, bananu, breskvu, i krušku, dala sam mu po jedan put juhu od piletine s krumpirom nakon koje je povraćao. I sve slano mi odbija jesti. I dali se te pretrage mogu obaviti ambulantno ili se treba ležati u bolnici?
Hvala Vam lijepa na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

02.10.2010. 21:45

Trabalo je još napraviti i specifični IgE na bjelanjak kokošjeg jajeta, jer ta je alergija još češća od kravljeg mlijeka. Tako da me ne bi čudilo pa mu ne leži hrana u kojoj sigurno ima skrivenog jajeta, kao npr. ta pileća juha. Isotdobno me malo iznenađuje zašto se išlo na celijakiju - niste ni zucnuli da bi dijete bilo slabo na težini ili sl.
Preporučio bih prick test u Dubrovačkoj bolnici. Drugo sada nema puno smisla istraživati, ako dijete dobro napreduje.
Ako ga neće uraditi, onda učinite kako hoćete, pošaljite krv u neki lab. u zagrebu ili Splitu koji će napraviti specifični IgE na kr.mlijeko, bjelanjak i grinju, ili dovedite dijete da se to (prick test, po potrebi vađenje krvi) učini u Zagrebu - možete doći meni na Rebro (bibice@live.com; 01/2367-603).

anama1986

03.10.2010. 14:05

radili su mu kod nas prick test na kravlje mlijeko i nije mu se ništa pojavilo. doktorica u bolnici je htjela isključiti celijakiju zbog podosta alergičara u obitelji troje ih je alergično na mlijeko, jaja, gluten i krumpire. a jedan mjesec je izgubio 500 gr al ništa pretjerano odmah je nakon uvođenja pregomina to nadoknadio.

Jeli moguće da mu je toliko visok ukupni IgE zbog nekih vanjskih čimbenika, trava.... ili se to samo povezuje s nutritivnim alergenima?
Ja ću zasada tražiti da mu naprave prick test na bjelanjak jajeta i eventualno na krumpir jer je i njega jeo u to vrijeme kad se pojavio proljev i povraćanje a sad ga odbija jesti.

Znate li možda jeli se negdje može obaviti vađenjem krvi specifični IgE na veći dio namirnica ili samo na 2-3 namirnice?

Jeli me treba zabrinjavati toliko visok ukupni IgE?
Hvala

Darko Richter, dr. med.

03.10.2010. 17:45

Sve bitno sam vam odgovorio u prethodnom odgovoru. Ostalo nije bitno.