Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


suhi kašalj


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

i_dobro_smo

24.07.2010. 02:55

Prije tjedan dana poceo sam kasljati, no mislio sam da je rijec o prehladi nekakvoj zbog klime u autu i na poslu, koja ce uskoro prijeci na nos što se nije dogodilo.
Zatim sam nekoliko dana farbao stan i prije 4 noci probudio sam se iz sna zbog jakog napadaja kaslja. Moram reci da spavacu sobu nisam farbao. Potom sam sutradan otisao spavati poslijepodne i opet me probudio jaki kasalj, gotovo gusenje. Zatim sam cijelu sobu temeljito ocistio, usisao, obrisao prasinu, jogi, maknuo zavjese... no ostao je tepison za sada jos. Te veceri sam spavao bez problema, ali me sinoc napadaj kaslja uhvatio cim sam legao i nisam mogao spavati u krevetu, već sam morao na kauč u dnevnu. Kasljem i u autu i na poslu, ali ovi napadaji su mi se javili samo u spavacoj sobi. Uz kasalj zna se javiti trenutna zacepljenost nosa i suzenje ociju. Takodjer, danas sam autom, s otvoreim prozom, prosao cestom uz koju se upravo vrsila kosnja trave tesam osjetio kako se nos lagano zacepio a oci zasuzile.
Opcenito, kasalj je jaci u vecernjim satima kad sam kod kuce. Lijecnica mi je prepisala nasonex.
Imam 31 godinu i nikad nisam mao sličnih problema, no iza mene je 5 vrlo stresnih mjeseci pa se mozda u tome moze pronaci razlog ovome.

Darko Richter, dr. med.

24.07.2010. 13:10

Treba obaviti alergološko testiranje i učiniti spirometriju, a eventualno krvnu sliku (eozinofili?) i bris nosa (eozinofili?).
Izgleda kao alergijski rinokonjunktivitis, a možda i astma.

Tina2

14.10.2010. 14:30

Poštovani,
da ne otvaram novu temu obzirom da je glavni problem kašalj nadovezujem se na ovu temu, a trebala bih vaše mišljenje i savjet,
moja kći ima 8 godina i dijagnosticiran joj je alergijski rinitis,
liječi se na Srebrnjaku, gdje je rađeno testiranje i pozitivna je na plijesan, brezu, ljesku, trave (reakcija na trave je minimalna, tako nam je rekao doktor), najjača reakcija je bila na plijesan, liječi se već 4 godine, te je unazad 1,5 godinu pod terapijom singular junior 1x1 u periodima od rujna do svibnja, pa odmor preko ljetnih mjeseci, Nasonex po potrebi 1x1 ako je potrebno 2x1, te Aerius sirup 5 ml, a Ventolin sirup po potrebi.
Sredinom mjeseca rujna, primjetila sam simptome, pečenje/grebanje u grlu, nos je curio, oči crvene i suze uz povremenu preosjetljivost na jako svjetlo, dala sam joj Aerius i Nasonex 1x1, te je ispirala grlo sa otopinom od meda, idući dan grlo više nije bilo bolno, no pojavilo se je suho kašljucanje i izmjerila sam u uhu temperaturu 37,8 koja je trajala nešto manje od 24 sata, nakon toga svi simptomi su nestali osim kašlja i lagano začepljenog nosa, kašljucanje je bilo tokom dana kao da joj nešto smeta u grlu, po noći je spavala dobro, nos je bio nekoliko dana začepljen pa, smo smo po noći kapali Operil tijekom 5 dana, a tokom dana inhalacija propolis kapima i čišćenje nosa fiziološkom otopinom, nakon toga nos je postao prohodan, ništa više ne curi iz njega, normalno diše tokom dana i noći, ali kašalj je ostao, smanjio se je tokom dana, no najgore je u prvih sat vremena nakon što legne spavati, kašalj je suh (podsječa na kašalj kad se juha zaleti).
Čitajući vaše postove po forumu, prije dva dana sam izbacila apsolutno sve za i protiv kašlja i nosa, osim Aerius 1x1, Nasonex 2x1, Singural navečer 1x1, te sam joj dala 5 ml sirupa Ventolin.
Dali je ova terapija dobra ili treba nešto mijenjati?
Zbog kašlja sam već mislila potražiti pomoć liječnika jer sam pomislila na sinusitis ali kako joj je nos prohodan, nema sluzi, ništa ju ne boli, odlučila sam prvo tražiti vaše mišljenje/savjet.

Darko Richter, dr. med.

14.10.2010. 15:15

Ja bih joj dao ili samo Nasonex, i to 1×1 u svaku nosnicu (a ne 2×1), ili kombinaciju Singulair + Aerius, svaki dan, trajno.
Ne znam što bi tu trebao raditi Ventolin, i još k tome, u sirupu (!?). Valjda nema astmu? A ako je ima, onda bi trebala dobiti inhalacijski steroid, i Ventolin, u pumpici.
A isto mi nije jasno ovo: ispreda se cijela priča oko obične prehladice s temperaturom 37,8. Zar dijete više ne smije imati prehladu?

Tina2

14.10.2010. 22:55

Hvala na brzom odgovoru!
Ne dramim ja oko prehlade ali ako je prehlada bila onda je bila prije tri tjedna (u rujnu kada je bila temperatura 1 dan), mene mući to što ovaj kašalj ne prolazi, a niti ne "dozrijeva"!?
Astma kao dijagnoza joj nikad nije decidirano postavljena, bili smo kod dva liječnika na Srebrnjaku (jedan je otišao, pa smo sad kod drugog) niti jedan nije rekao da astme nema niti da je ima, već da je moguće ili je blaga i sl. i uvijek u povijest bolesti uz ovu terapiju koju primjenjujemo navedu i Ventolin inhaler p.p., a naš pedijatar joj je prepisao Ventolin sirup uz napomenu da joj ga dam kada ju uhvati kašalj po noći, zato joj ga sad dajem.
Evo sad isto kašlje, legla je prije kojih 45 minuta i svakih par minuta kašlje, tako će biti još odprilike 30-tak minuta i onda je do jutra dobro.

Darko Richter, dr. med.

15.10.2010. 11:15

Ali zašto se daje Ventolin u sirupu, kada je jasno napisano, i to od dva pedijatra sa Srebrnjaka, da se daje u inhaleru (pumpici)? I to, Vetnolin pumpica, preko Volumatica ili Babyhalera, nikako drugačije. I onda bismo vidjeli djeluje li, ili ne, na noćni kašalj, i onda bi dijagnoza astme mogla iz toga biti jasnija.
No u ovoj zemlji stalno i permanentno netko radi po svom, držeći se čvrsto neznanja.

Tina2

15.10.2010. 12:55

Vetnolin pumpica, preko Volumatica ili Babyhalera, nikako drugačije. I onda bismo vidjeli djeluje li, ili ne, na noćni kašalj, i onda bi dijagnoza astme mogla iz toga biti jasnija.


Zašto sirup, a ne pumpica stvarno ne znam, vjerojatno zato što bih ja trebala izričito reći da želim Ventolin pumpicu, što meni nije palo na pamet, jel tko si to želi?!
Evo ja ću danas još otići kod pedijatra sa zadnjom povijesti bolesti sa Srebrnjaka, pitat ću za Ventolin pumpicu, ako mi prepiše recept, šta onda?
Moram čekati da se počne gušiti od kašlja? ili da joj dam prije spavanja? Kako znati da je djelovala tj. kroz koji period od primjene ventolina bi trebala prestati kašljati?

Voljela bih dovesti svoju kćer kod vas na pregled, naravno sa svom dokumentacijom, mislim da sam negdje pročitala da se može doći kod vas na Rebro i bez uputnice i platiti pregled, dali je to točno? Kada bi mogli doći?

lijepi pozdrav,

Darko Richter, dr. med.

15.10.2010. 13:50

Ako je propisan inhaler (pumpica) onda tu sirup nema što tražiti.
A meni možete doći na Rebro, s uputnicom, ili bez. Ako ste bez uputnice, onda vamsestre/administratori uredno naplate pregled.
Nemam nikakvu privatnu ambulantu.
Možete me nazvati u ponedjeljak ili utorak ujutro oko 9-10 h na 2367-603, ili -600.