Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergijska rakcija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

miyu

15.04.2008. 22:50

Poštovani,
već se 3 dana borim sa osipom i svrbežom po cijelom tijelu. Pila sam trojnu terapiju (amoxil, fromilid i otralox) 7 dana te nastavila piti Ortalox još 14 dana...nakon 2 dana pojavio mi se osip sa nesnosnim svrbežom po cijelom tijelu. Javila sam se liječnici koja mi je dala Flonidan i rekla da nastavim sa Ortaloxom. Još trebam piti 9 dana i ne znam kako ću izdržati jer je danas bio prvi dan kombinacije i svrbi me i dalje, te mi je lijeva strana čeljusti otekla (vezano ili ne s tim). Zanima me da li je u redu nastaviti s lijekom na koji imam alergiju i da li može biti kakve "žešće" i zakašnjele reakcije na Ortalox. Strah me tih nuspojavai reakcija. Nemam problema niti sa mokrenjem, disanjem...samo teže gutam (ili si i to umišljem). Da li je moguće da je ovo reakcija na trojnu terapiju koju sam završila prije 5 dana?
Hvala unaprijed!

Darko Richter, dr. med.

16.04.2008. 11:00

NIje rekacija na trojnu terapiju niti bilo što drugo što je prekinuto još prije 5 dana. No, moguće je da je to preosjetljivost na Ortalox, a tada biste trebali imati pojačanje smetnji unutar 1-2 h od uzimanja tog lijeka. Ako toga nema, onda ste preosjetljivi na nešto drugo. Ljudi danas piju bezbroj lijekova, i čim im se nešto desni, misle da je to baš od tog lijeka. No, ne mora biti, i, najčešće, nije.

miyu

18.04.2008. 21:25

Bila sam kod liječnice opće prakse, bez pogleda na moju alergiju tj. urtikariju, dala mi je Flonidan. Moram nastaviti s Ortaloxom i usporedo s njim i Flonidan. Flonidan mi ublaži svrbež, no navečer mi je užasno i izbacuje se više. Pijem 1 tabletu ujutro. Koliko urtikarija "traje" nakon prestanka korištanja lijeka koji smeta? Jer vjerujem da je lijek jer jedem hranu koju oduvijek jedem i ništa od namirnica nisam konzumirala koje inače ne jedem ili pijem. Čitala sam po forumima da urtikarija zna trajati mjesecima čak i godinama kad jednom krene?? Koliko dugo bi trebala piti Flonidan? Na svoju ruku sam odlučila prestati s Ortaloxom. Smijem li popiti 1 Flonidan navečer??
Hvala!

Darko Richter, dr. med.

18.04.2008. 23:05

Ako je urtikarija do nekog lijeka, onda ona prestane u roku od 2-3 dana od prekidanje tog lijeka. Ako vam se nije ništa popravilo od prekida Ortaloxa, onda nije od njega. Flonidan možete uzimati koliko vam treba, danima, pa i tjednima i mjesecima. Urtikarija može biti akutna ili kronična, a da li je kronična, vidi se ako traje duže od 6 tjedana. Prije tog roka može biti i jedno i drugo.

miyu

25.04.2008. 09:55

Davno prestala sa Ortaloxom , pijem amo Flonidan i urtike i dalje pomalo izlaze. Liječnica kaže da će proći, no taj njezin optimizam ja ne osjećam. Većinom se pojavljuju navečer i kad se utoplim ili otuširam sa toplijom vodom. Skužila sam da reagira na ruke kada su duže u toploj vodi. Hranim se jednako kao i prije. Ne unosim u organizam nikakve nove namirnice. Što savjetujete: da malo pričekam te vidim hoće li prestati ili da tražim uputnicu za alergo testove? Znate li da li u OŽB Požega imaju takvi testovi...ili privatno u Zgte koja im je cijena. Hvala!

Darko Richter, dr. med.

25.04.2008. 19:00

Umjesto Flonidana, preporučio bih vam Aerius ili Xyzal, po 1 tbl. dnevno, bilo kojeg od ova dva lijeka. To su isto antihistminici, no malo novije generacije.
Uz to, pokušajte s dijetom bez konzervansa, jer bi vam to moglo koristiti.

Opća pravila dijete bez konzervansa i salicilata.
NE:
0. Aspirin, Voltaren, Neofen, Brufen i sl. lijekove. Za temperaturu davati Paracetamol, Lupocet i sl.
1. konzerve, staklenke, tegle
2. tetrapak, osim običnog pasteriziranog mlijeka u tetrapaku (ali ne smije čokoladno mlijeko, i sl.)
3. suhomesnate proizvode iz dućana – smije iz vlastite proizvodnje, ako osim soli nema drugih konzervansa
4. očiti konzervansi, npr. razne kiseline, papar, Vegeta, drugi začini – svi su puni kkonzervansa
5. kupljeni gazirani I negazirani napitci, voćni sokovi, čajevi (uključujući i suhe čajeve iz vrećice, ukratko: svi obojeni napitci) – VODA JE ZAKON !
6. najbolje bi bilo da peče vlastiti kruh, jer u pekarama uvijek dodaju aditive i konzervanse.

Pokušajte se što striktnije pridržavati ove dijete. Znajte i to da u kupljenom kruhu ima jako puno konzervansa, a da ne kažem u pecivima. Najbolje bi bilo to ne jesti, ili si sami peći.

zrinkafdc

23.04.2013. 19:50

Imam alergiju na sve cvijetanje,kišem oči suze.curi nos....flonidan mi jako pomaže.Zanima me kad je učinkovitiji piti ga ujutro ili navečer.Hvala

Darko Richter, dr. med.

24.04.2013. 00:30

Ujutro, uvečer, a zašto ne pitate za podne?