Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Atopijski dermatitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nina Rv

17.03.2010. 13:40

Poštovani,

Sin mi ima 13 mj.Od rođenja je na hipp adaptiranom mlijeku.Sa 6 mj. je dva puta imao male flekice na obrazu koje sam po preporuci pedijatrice mazala belodermom.Sa 10,5 mj. sam mu uvela kao mliječni obrok hipp zobenu mliječnu kašicu, čokolino, keksolino, rižolino i plasmon kekse.Tada je dobio jako crvene fleke na obrazima, po guzi i najviše po butinama.Nakon što sam to izbacila iz prehrane i naravno ne dajem mu nikakve kekse ni slatkiše niti išta što sadrži obrano mlijeko osip mi se popravio ali i dalje po butinama ima «pileću» kožu na pojedinim mjestima koja je možda malo tamnija povremeno.
Inače napravili smo privatno prick test iako moja pedijatrica kaže da to niti krvne pretrage do 2 godine nisu točne.Koje je vaše mišljenje o tome?
Rezultati su sljedeći:
1.Bjelanjak jajeta 3mm
2. Mlijeko 2 mm
3. Svinjetina 2 mm
4. Kakao 3 mm
Negativno je pokazao na pšenično brašno, piletinu,govedinu,naranču,rajčicu,dermatophagoides pt,pufer,histamin 4mm.
Dijagnoza je Ezcema atopycum.
E sada mene zanima da li mu totalno izbaciti to mlijeko iako te flekice nisu jake?I koje je po vama najbolje zamjensko mlijeko dati a da sadrži sve potrebne vitamine?(sojino,kozje...).
Moram napomenuti da smo pokušali mu dati Allernovu ali nikako ju ne prihvaća.
Isto me zanima da li je moguće da bude alergičan na neki sastojak iz kruha jer ga poprilično voli jesti?
Hvala i pozdrav

Darko Richter, dr. med.

17.03.2010. 14:25

Nikako ne stoji da alergološka obrada nije dobra ispod 2 godine. Ona ili pokaže, ili ne pokaže preosjetljivost. I, ako ne pokaže, dijete skoro sigurno nije preosjetljivo, a ako pokaže, jest.
Međutim,prick test koji ste mi citirali, mene niti malo ne oduševljava. Tamo piše ono što mi u Zagrebu nazivamo "ni v rit ni mimo", dakle, ne znaš je li to pozitivno, ili nije.
U dobi vašeg djeteta, najčešće su preosjetljivosti na bjelanjak kokošjeg jajeta i na kravlje mlijeko, eventualno još i na kikiriki.
To bi trebalo pošteno istestirati, i, uz listu alergena, napisati kolika je bila reakcija na histamin (pozitivn akontrola) i fiziološku otopinu (neg. kontrola). Tako da se poredbeno vidi da li su reakcije na alergene uistinu pozitivne, ili su sličnije negativnoj kontroli.