Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Dijabetes tipa1 i urtikarija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Max555

12.03.2010. 18:25

Poštovani,
1966. sam godište i od 1995 g dijabetičar ovisan o inzulinu.Visine 188cm, težine 80kg.Na terapiji 3x8 i.j.Humalog i 1x 26 i.j Lantus inzulinom.Relativno uredno reguliran sa zadnjim nalazom Hb A1c=6,81; Kreatinin=105; Klirens kreatinina=1,78.Prije mjesec dana na nozi tj na ožiljku od stare operacije se pojavila urtika cca.20mm. promjera, svrbilo me malo tako kad sam došao kući na nagovor ukućana popio Rinolan tabletu i to je prošlo.Idući dan ujutro ih je bilo više nakon toga i po podlakticama pa i na drugoj nozi.Tad sam potražio pomoć liječnika i testirao se na inhalacijske,nutritivne i peludne alergene.Test je bio negativan i doktorica mi daje napravit pretrage TSH-4=185, T3=1,95, T4=92,36, FreeT3=3,71, FreeT4=12,37. Anti-TG =***360,41 i Anti-TPO = ***389,43.Obrisak ždrijela - bakteriološki = Normalna flora.Uz Preporuku dijete bez histaminoliberatora(već 8 dana bez promjene na bolje) + 1x Aerius.Svako jutro bi bilo sve više urtika pa mi je preporučen Telfast.Sad kad se dignem u jutro imam po koju na podlaktici koje se nakon tablete kroz neko vrijeme povuku (pijem svaki dan po 1 natašte).Moja doktorica dijabetolog je posumnjala na Lantus i promjenila inzulin Levemir a već sam bio na dijeti čaj + dvopek i bez Lantus inzulina 71h.Bez Humaloga 41h i bez ikakvih promjena na bolje.Molim Vas ako mi možete pomoći nekim savjetom jer mi djeluje da sam sve pretrage ispucao a ne vidim koji je stvarno fokus moje alergije i što bi u stvari uopće moglo biti.
Unaprijed zahvaljujem.
Michael

Darko Richter, dr. med.

12.03.2010. 21:50

Moramo se malo bolje informirati:

... Kreatinin=105; Klirens kreatinina=1,78. Koje su vam to jedinice,osobito me zanima klirens kreatinina, jer, ovako, s jedinicama koje ja imam u glavi, vi ste više mrtvi, nego živi.
... Prije mjesec dana na nozi tj na ožiljku od stare operacije se pojavila urtika cca.20mm. promjera - gdje na nozi,od kakve operacije?
... testirao se na inhalacijske,nutritivne i peludne alergene.Test je bio negativan - kako ste testirani (prick, epikutano, intradermalno, iz krvi), i točno na što (peludi su inače također inhalacijski alergeni).
TSH-4=185, T3=1,95, T4=92,36, FreeT3=3,71, FreeT4=12,37. Anti-TG =***360,41 i Anti-TPO = ***389,43 - Ovo ništa ne valja, ovako napisano. Što je to TSH-4, to sada prvi puta vidim? Takav TSH je ogroman, ako se radi o jedinicama koje ja imam u glavi. A isto vrijedi i za anti-Tg i anti- TPO. Odakle vam one puste zvjezdice, što to znači? Napišite jedinice i referentne vrijednosti.
... dijete bez histaminoliberatora(već 8 dana bez promjene na bolje) + 1x Aerius - što su to histaminoliberatori, i navedite mi ih redom.

Kada to sve vidimo, onako kako treba, možda se nečemu i dosjetimo.

Max555

13.03.2010. 22:05

Hvala na brzom odgovoru.
Pokušat ću Vam malo detaljnije opisat moje nalaze.

Biokemija,vrsta uzorka serum,
Pretraga/analit(mjerna jedinica) Vrijednost Referentni interval
Kreatinin(umol/L) 105 (79-125)
Klirens kreatinina(mL/sek) 1,78 (1,60 -2,28)

Davno prije dvadeset godina imao sam prijelom nadkoljenice i potkoljenice i ostao je veliki ožiljak na potkoljenici i bedrenom mišiću.
Urtike su mi se pojavile prvo a i danas ih ima kad izlete najviše grupirano po ožiljku.Mada ih bude po podlakticama, bedrima,slabinama i po stomku u stvari svugdje osim po licu šakama i stopalima.
Nakon Telfast tablete se povuku kroz neko vrijeme i do večeri nema ni jedna.

Testiran sam bockanjem(mislim da je to prick medota) na slijedeće :histamin,kućna prašina, perje,dlake životinja, ovčja vuna, pamuk, pljesni,bakterije,dermatophagoides pteronyssinus,kontrolna tekućina,jaje, mlijeko ,brašno,govedina, svinjetina,morska riba.
Peludni alergeni: livadarka, rudača,ljulj,ježvica,divlja ruža,breza obična, ljeska, maslina, crkvina, drijenak, limundžika i pelin.

Biokemijski nalaz hormona štitnjače, vrsta uzorka:serum
Pretraga/analit(mjerna jedinica) Vrijednost Referentni interval
TSH (mlU/L) 4,185 (0,470-4.640)
T3(nmol/L) 1,95 (1,21-2,29)
T4(nmol/L) 92,36 (57,92-154,44)
Free T3 (pmol/L) 3,71 (2,23-5,35)
Free T4 (pmol/L) 12,37 (9,14-23,81)

Biokemijski nalaz vrsta uzorka serum
Pretraga/analit(mjerna jedinica) Vrijednost Referentni interval
Anti –TG (lU/mL) 360,41 (0,00-115,00)
Anti TPO (lU/mL) 389,43 (0,00-34,00)
*** (rezultat izvan referentnog intervala)

Što se tiče dijete bez histaminoliberatora, preporuka doktorice.Kad mi je rekla i ja sam zapitao što to znači pa mi je pojasnila.Kad sam došao kući nisam ni na internetu našao a ustvari nisam jeo konzervirano, orašasto,voće,citruse te neko povrće kao što su rajčice,paprike.U stvari lakše bi opisao što sam jeo a to je meso , krompir, tjesteninu i konzumirao samo vodu kao tekućinu.
Ispričavam se na zbrci u pisanju nalaza, nadam se da je sad malo točnije opisano moje stanje.
Velika hvala.

Darko Richter, dr. med.

14.03.2010. 04:25

Nema alergije, ali ima povišenje autoantitijela na štitnjaču, mada nema poremećaja funkcije štitnjače.
ta autoantitijela ipak ukazuju na sklonost autoimunoj reakciji. U tom sklopu ja na veše urtike gledam kao na autoimunu kroničnu urtikariju.
Ona bi se mogla dokazati tzv.HR-urticaria testom (izvodi RefLab u Kopenhagenu; www.reflab.dk).
Svakako, nema puno veze d dijbetesom tipa 1. Trebalo bi izbjegavati konzervanse i piti antihistaminike.
Konzervansi su prisutni svugdje gdje vi to znate, a osobito: limenke, staklenke, tetrapak (osim običnog mlijeka u tetrapaku), vakuum pakiranja, sva suhomesnata roba iz dućana i sve pića u bocama ili drugompakiranju u dućanima, a osobito obojena i mirišljava, uključujući i čajeve i praške za pripremu pića.

Max555

18.03.2010. 21:10

Još jedan put hvala na odgovoru.
Malo me sve skupa zateklo ali vjerovatno se tako sve dogodi odjednom.Ima jedna stvar što mi se vrti stalno po mislima,sigurno će te se dobro nasmijati.Kad sam dobio dijabetes 1996g. imao sam 30 godina i bio sigurno u top formi i zasigurno 99,9%zdrav, kao pripadnik jedne od elitnih postrojbi HV-a cijepljen sam protiv vjerovatno gripe.Nakon mjesec dana jednu noć na terenu sam se osjećao užasno loše,žedan,pretjerano mokrenje i slijedeće jutro prebačen u ambulantu glukoza u krvi 22 na tašte.Početkom ove godine po preporuci moje doktorice cijepljen protiv sezonske gripe i ponovo neka autoimuna reakcija.Prva spalila beta stanice na gušterači ova vjerovatno puca na štitnjaču i ko zna što još.
Postoji li mogućnost da neka cjepiva prouzroče nešto slično ili sam ja malo zabrijao u krivo.
I još jedno pitanje kad Vas već ovako izgnjavih.Pošto inače jedem dosta voća da li smijem jesti i koje jer mi je doktorica rekla da ne smijem citruse,crvene jabuke itd.
Pozdrav
Michael

Darko Richter, dr. med.

18.03.2010. 23:00

Nisam stručnjak za dijetu u dijabetesu. Međutim, što se tiče citričnog voća, ono sadrži salicitat, a to je konzervans, a konzervansi znaju, u većim količinama, prouzročiti izbacivanje urtika kod osoba s autoimunom urtikarijom.
Cijepljenje i dijabetes tipa 1 nemaju veze. Neki su pokušali nametnuti tu tezu, ali je ispalo da uz to žele prodati neke patente za pokuse na životinjama pomoću kojih su to, navodno, dokazali. A i kada su ti patenti otkupljeni, da bi se ponavljanjem pokusa teze potvrdile, ili opovrgnule, one su bile opovrgnute. A sav je interes nekoga da nešto dokaže, i da postane slavan (i bogat). ali, kada ne ide, ne ide. Tako da radi toga ne morate brinuti.
Sklonost autoimunosti nije posljedica cijepljenja. Vaš se dijabetes supklinički valjao puno prije prvog cijepljenja, a antitireoidna protutijela su slučajno otkrivena, jer, nemate niti laboratorijsku a kamo li kliničku značajku bolesti štitnjače. S tim protutijelima, međutim, imate veći rizik dobiti hipotireozu. I to je sve. Ja bih se i dalje cijepio protiv onoga što mi je indicirano za cijepljenje, jer, dobijem li pravu bolest, tek onda, po vašim teorijama, mogu nadrapati glede dijabetesa, tireoiditisa i ostalih autoimunih bolesti.

Max555

19.03.2010. 18:15

Sad mi je bar malo lakše, srdačno se zahvaljujem!
Pozdrav