Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija na parafenilendiamin


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ady

21.03.2010. 02:05

Postovani,U januaru sam radila epikutani test i ustanovilo se da sam alergicna na Ursol 0.5% vas. (paraphenylendiamin).Po zanimanju sam frizer.Dala sam otkaz u salonu pocetkom decembra i nemam kontakta sa farbama za kosu,(za sta su doktori i naveli da se parafenilendiamin nalazi),od tada,ali i dalje alergija se smiruje i pojavljuje.U medjuvremenu se sirilo i po obrazima i po kapcima.Primila sam injekciju diprofos pocetkom decembra.Sada se crvenilo opet pocelo pojavljivati po celom licu kao i po rukama.Zanima me sta je ursol uopsteno i gde se nalazi i sta se svrstava pod crnom gumom.Trazila sam po internetu ali ne dovoljno.I da li tecni parafini imaju veze sa tim.Molim da mi pomognete i vise objasnite na sta sam alergicna.Trenutno sam van zemlje pa nisam u mogucnosti otici kod lekara,pa Vas molim za odgovor.P.S:imam 21 godinu.

Darko Richter, dr. med.

21.03.2010. 16:10

Paraphenylenediamine (parafenilendiamin) - derivat anilina, žute boje, koristi se za bojanje kose. Možete se informirati na Wikipediji (sato sam ime spoja napisao engleski). Tamo na kraju piše i ovo: "The CDC lists PPD as being a contact allergen. Exposure routes are through inhalation, skin absorption, ingestion, and skin and/or eye contact; symptoms of exposure include throat irritation (pharynx and larynx), bronchial asthma, and sensitization dermatitis.[5][6] Sensitization is a lifelong issue, which may lead to active sensitization to products including, but not limited to black clothing, various inks, hair dye, dyed fur, dyed leather, and certain photographic products. It was voted Allergen of the Year in 2006 by the American Contact Dermatitis Society." Mnoge boje za kosu, koje se pordaju pod općomkategorijom "henna", sadrže paraphenylenediamine.
Ursol - 3-aminophenol (3-hydroxianiline) - sastojak je mnogih boja za kosu, i služi da stabilizira boju, tj. učini efekt bojanja trajnim i otpornim na pranje, zrak i slično.
Parafini mogu sadržavati ove supstance, ako ih se u parafin metne.
MEĐUTIM, PREPORUČUJEM VAM DA SVOJE PITANJE POSTAVITE DERMATOLOGU NA OVOM FORUMU. Iako se dosita radi o alergiji, obični alergolog o tome ne zna puno, već je to praktičii 100% domena dermatologa.

Ady

21.03.2010. 21:20

U redu,hvala vam puno,