Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


hiposenzibilizacija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

martin555

30.03.2008. 14:55

Poštovanje,

Molim za pomoć, pošto mi moja liječnica ništa ne govori niti me upućuje negdje drugdje odličio sam se odgovor potražiti na ovaj način, nadam se da ću ga ovdje dobiti. Pa da krenem. Kao beba od 6 mj. imao sam anafilaktički šok od penicilina. Testiranjem krvi utvrđeno je da nikada neću moći uzimati penicilin – sada imam 22 god. I osim penicilina alergičan sam na sve antibiotike koji su mi liječnici tijekom proteklih godina davali protiv raznih upala, osim na Sumamed. Osim toka alergičan sam i na ubode kukaca – pčela, osa – naglo mi padne tlak i odmah moram na hitnu po terapiju. Do sada sam uspio stići na vrijeme do hitne. Zabrinjava me što će biti ako me kukac ubode daleko od hitne, odnosno kad iz bilo kojeg razloga ne budem mogao po terapiju. Po struci sam auto limar i lakirer i se više mi se pojavljuje reakcija na kemikalije s kojima radim unatoč korištenju rukavica i zaštitne maske. Molim Vas da me uputite da li postoji kakav način hiposenzibilizacije da budem otporniji na lijekove, ubode kukaca i razne kemikalije (boje, razrjeđivače za boje i dr.). Za sada izbjegavam uzimati antibiotike (osim Sumameda) i koristim Contral tablete kada dobijem osip od drugih ljekova ili mi se upali koža na rukama i ispod koljena nakon rad as kemikalijama i mažem ta mjesta s Betrion masti. Ne znam do kad će mi to koristiti i što poslije kad organizam postane otporan na to.

Unaprijed zahvaljujem,

Pozdrav
Martin

Darko Richter, dr. med.

30.03.2008. 16:45

Od ovoga što ste napisali, moguće je sve i ništa. Ne vjerujem u to da ste alergične na sve antibiotike osim Sumameda. Ne znam što vama znači alergija i ne znam što vam znači "krvni test". Po meni, trebate jedan dobar pregled kod dobrog alergologa. To je prvo i osnovno. U međuvremenu, napišite mi nalaze koje ste do sada učinili i na temelju kojih vam je rečeno da ste alergični, osobito da ste alergični na penicilin. Koji je to bio nalaz? Nemojte me zamarati s krvnim slikama i sedimentacijama, zanima me: prick test, epitkuatni test, ITDBG, IgE, RAST i slični nalazi, ako ih imate. Ako ih nemate, onda određenu obradu treba napraviti izborom iz ovih pretraga. No, to možete tek na pregledu kod alergologa. Unaprijed vam mogu reći da od svega što set naveli, jedino alelrgija na pčelu i osu ima mogućnost za hiposenzibilizaciju, a teoretski i penicilin. Čim vi imate alergiju na "sve", jasno vam je da se na "sve" ne može provoditi hiposenzibilizacija.

martin555

30.03.2008. 18:55

Poštovani dr. Richter,
Imam potvrdu, koju nosim uvijek uz zdravstvenu iskaznicu, od svog liječnika opće prakse na kojoj stoji potvrđena alergija na penicilin, sulfonamide, linkocin i cephalosporine. Ja ne znam da li ima još kojih skupina antibiotika samo vidim da uvijek kada je potrebno završim na sumamedu. Liječnik mi prepiše nešto drugo i kada dobijem osip, posebno ispod koljena, moram prekinuti s tim lijekom. Nalaz da sam alergičan na penicilin pretpostavljam da se nalazi u mom medc. kartomu u ambulanti (ako je sačuvan jer anafilaktički šok se desio u ambulanti odmah kad sam dobio injekciju kao beba, pa ću to zamoliti mog. dr. da mi potraži). Ove druge testove koje tražite nije mi nitko niti radio, zato ovim putem i tražim pomoć da znam što da poduzmem i da li su Contral i Betrion mast jedino moje rješenje za cijeli život. A to da sam alergičan na sve što sam naveo znam iz reakcija nakon uzimanja lijekova, uboda pčela i osa i rada s kemikalijama na poslu. Zahvaljujem Vam na pomoći i trudu.

Darko Richter, dr. med.

30.03.2008. 21:05

Imate anamnezu, tj. priču o svojim tegobama, od koje se počinje. To trreba upotpuniti nalazima. Iako sam jako klinički orijentiran liječnik, reći ću vam ovo: alergologija je u svojem izvorištu nalaz, bez nalaza ne možemo pričati ni o kakvim alergijama, samo o nekoj neodređnoj nepodnošljivosti, a koja, između ostaloga, može biti alergija. Ono ispod koljena miriši mi na ekcem, i to nikako ne bi bio rezlog za prekidanje neke terapije samo tako, a da nije nalazom dokazana alergija na taj i taj lijek ili tvar. Dakle, treba otići alergologu, ispričati svoje tegobe, onako kako ste to učinili u svojem zadnjem postu (prvi je konfuzan), i zatim slijede nalazi: prick test na uobičajene inhalacijske i nutritivne alergene te konzervanse, određivanje ukupnog IgE te specifičnog IgE na najsumnjivije alergene (opnokrilce, zatim pozitivne alergene iz prick testa, ... ).