Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


periodička alergija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

pingozg

03.02.2009. 18:05

imam 34godine. 2005.g u 6mj probudio sam se u čudnom stanju, lice mi je oteklo, zavrcenilo se, dobio sam plikove po kukovima.to je trajalo oko 1 sat, i nestalo samo od sebe.nakon par tjedana desilo se isto, s time da sam bio gladan do boli.pojeo sam malo piletine, ali nije mi bilo bolje, s time da su plikovi iskočili i na laktovima, svrbjelo me je pa sam češkanjem valja učinio stvar još gorom.brat me odvezao na hitnu gdje su mi dali izotoničnu otopinu i utoplili me jer mi je bilo užasno hladno.nakon 2 sata bio sam kao da se ništa nije desilo.slijedeči napad dobio sam na božić, s time da sam odjednom osjetio žeđ i znao sad da dolazi " ono ". kao da sam se pratvarao u zombija.popio sam čašu vode i pao u nesvjest.ubrzo sam došao svjesti, i sve e prošlo nakon sat vremena agonije.Otišao sam na hitnu i rekli su mi da sam imao urtikariju i anafilaktički šok. Slijedeći puta desilo se dok sam bio u gradu, samo su me počeli svrbjeti dlanovi, znao sam što slijedi, i nekako sam stisnuo zube i rekao sam sebi da se to nesmije desiti dok sam u gradu.i nije se razvilo u tipičan napadaj.nakon toga cijelu godinu nije se dešavalo ništaišao sam na alergotestove i otkrili su mi samo osjetljivost na neke korove, radio sam i imunološke testove, na parazite, ureaplasmu...sve je bilo negativno..ljetos sam bio na putu u francuskoj i popio sam sok od svježe cijeđenog voća i jeo guščju paštetu.nakon pola sata pretvorio sam se u čudovište, lice mi se toliko zacrvenilo da sam se slikao fotoaparatom, bio sam neprepoznatljiv, koža lica i čeljust bili su ukočeni. sjedio sam u parku i tresao se, prošlo je nakon 2 sata. Vratio sam se u hrvatskiu i liječnica mi je prepisala Telfast.slijedeči napad imao sam nakon mjesec dana.jeo sam sjemenke suncokreta i osjetio sam da počinje " opet ono ".popio sam brzo lijek i simptomi su se razvili blago i trajali oko pola sata. Oko nove godine , opet sam bio na putu.Pojeo sam dva ploda voća Litchi, i počeo me boljeti želudac, nakon toga počeo je opet napadaj.popio sam dvije tablete Telfasta, i sve skupa trajalo je nekoliko sati, izmjenjivala se mučnima, sa zimicom, ukočenosti ruku, lica, čeljusti,urtikarije. Nočas me probudilo svrbež dlanova,ubrzo je slijedila urtikarija, i crvenilo lica.nije bilo toliko strašno, ali nisam mogao spavati i sada sam na poslu sav nikakav i zabrinut.koža lica još mi je lagano napeta. večerao sam samo laganu juhu od povrća, bez masnoće. Napominjem da nikada nisam imao dišne probleme i da ako je to sve uzrokovano hranom zbunjuje me to jer se hranim raznovrsno, ne pijem, ne pušim, ne trošim lijekove, , a nekada se dešava za vrijeme sna. nekoliko puta u tom periodu napad je bio toliko blag da sam imao osjećaj da je bolest " pokušala pa odustala " Često se urtikarija nije širila ako nisam češkao kožu iako me jako svrbjelo.

Darko Richter, dr. med.

03.02.2009. 19:10

Izgleda kao kroničan recidivan urtikarija, ili hereditarni angioedem. Trebalo bi napraviti opsežniju alergološku obradu, i to: ukupni IgE, te specifične IgE na grinje, dlaku mačke, trave, ambroziju, plijesni i najvažnije namirnice: bjelanjak, kravlje mlijeko, kikiriki, bijelu ribu,soju. Također traba u krvi odrediti C1INH esterazu (radi mogućnosti hereditarnog ili angioneurotskog angioedema). Napokon, bilo bi dobro učiniti i HR-Urticaria test za detekciju autoantitijela na receptore za IgE (samo u inozemstvu: RefLab, Kopenhagen). U međuvremenu, savjetovao bih vam da svaki dan pijete neki antihistaminik, ali ne baš Telfast, već Aerius ili Xyzal, te da striktno izbjegavate konzervanse i salicilate u hrani (u grubo: NE limenke, NE staklenke, NE tetrapak - s izuzetkom običnog mlijeka koje smijete, NE vakuum, NE suhomesnato iz trgovine, NE Aspirin, Acisal i slične lijekove, NE nikakva pića i sokove - SAMO OBIČNA VODA). Konzervansi znaju biti okidač ovih napada, bez obzira na konačnu etiologiju koja će se pokazati obradom.