Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Potencijalna alergija na amoksicilin


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

popeja1

01.08.2016. 13:05

Poštovani,

molim za savjet. Majka sam djevojčice od 1,5 godine. S atopijskim dermatitisom (generalizirani) se borimo od rođenja. Potvrđena alergija na jaja, mlijeko i određenu pelud. Hrani se samo kuhanom organskom hranom, mažemo 2x dnevno emolijentnom kremom. U 12 mjesecu imala je vodene kozice (s 11 mjeseci) izrazito jake uz temperaturu do 40 stupnjeva, a kozice su izbijale 7-8 dana. U lipnju joj je za upalu uha propisan amoksil kojeg je pila 4 dana. Kontrola je pokazala da upala nije prošla te je propisan Klavocin kojeg je pila još 4 dana. Drugi dan uzimanja Klavocina dobila je visoku temperaturu (39,5) i plikove po stopalima i šakama. Obzirom da joj se inače u vrijeme bolesti dermatitis pojača nismo odmah reagirali na kontinuirano pogoršanje stanja kože. Osmi dan uzimanja antibiotika osip (crvene upaljene fleke) koje su se proširile po cijelom tijelu (osim čela i brade) prelazile su u crvene plikove ispunjene tekućinom. Na hitom prijemu dobila je inekciju kortikosteroida, te je mazana kortikosteroidnom kremom još 7 dana nakon čega se vidjelo djelomično poboljšanje. Koža se je oporavila cca 1 mjesec nakon tog događaja, s time da su se najduže ljuštili plikovi na tabanima, stopalima i u ustima. Kontrola kod pedijatra je bila vizualna. Krvni test nije urađen. Izražena je određena sumnja na usta-šaka-stopala; potencijalnu alergiju na penicilin ili neku supstancu amoksicilina. Moje pitanje je: kakav je postupak u slučaju buduće bolesti, da li trebamo tražiti krvnu sliku da ne dobiva antibiotike za virusnu bolest, koji antibiotik može ubuduće uzimati. I ona izrazito jako reagira na bolesti virusa herpesa; da li postoji sumnja na DRESS i da li bi pomogla krvna slika. Unaprijed se zahvaljujem na strpljenju radi duge poruke. Zabrinuta mama.

Darko Richter, dr. med.

01.08.2016. 23:30

Kao i obično, samo ja to rijetko spominjem, ja se iznenadim koliko je samostalni sastavak roditelja o nekom djetetovom zdravstvenom problemu, nekoristan. Da smo na pregledu, stvar bismo riješili u 20-30 minuta, bez puno vrludanja. Ovako, meni ništa nije jasno, pa ću vam samo odgovoriti na vaša kriva pitanja:
- kakav je postupak u slučaju buduće bolesti, da li trebamo tražiti krvnu sliku da ne dobiva antibiotike za virusnu bolest, ..... Postupak u slučaju buduće boelsti ovisi isto toliko i o kojoj bolesti će biti riječ; da li je neto virusno, ili nevirusno, ne vidi se uvijek iz krvne slike; puno toga ovisi o tome što je u stvarsnoti bilo "to" što u svojem pitanju opisujete, a meni to nije uopće jasno
- koji antibiotik može ubuduće uzimati. .... Može uzimati onaj koji joj treba i za koji nema kontraindikacija
- I ona izrazito jako reagira na bolesti virusa herpesa; ... To je jasno po činjenici da ima atopijski dermatitis
- da li postoji sumnja na DRESS .... Ne postoji sumnja na DRESS, u ovome što navodite nema elemenata
- i da li bi pomogla krvna slika. .... Krvna slika može pomoći jedino doktoru; ako mislite da ona pomaže vašem djetetu, reći ću vam da njega to boli, a ako mislite da pomaže vama, jasno je da vama ne može pomoći, a ako mislite da vama može pomoći u nekom dumanju o medicini, onda se vi bolje držite svoje roditeljske uloge; uvijek je bitno tko je doktor, a tko pacijent/roditelj: npr. vi dođete nekom doktoru, koji zna vaše skrivene ili otvorene imperative da se uradi krvan slika, i, makar bi možda uradio ništa, ili nšeto drugo (npr. urin, jetrene probe, ... ) on napravi krvnu sliku, da se riješiti vašeg pritiska. To ne vodi nikamo, a upravo je isuviše često u našoj današnjoj stvarnosti. Dakle, doktoru A možda zatreba kvrna slika da si razjasni neku dijagnostičku dilemu, a doktoru B zatreba u postpuno istom slučaju urin, a doktoru C ne treba ništa. Opet vam kažem, sve ovisi tko je doktor, a tko pacijent, i u kakvom su kemijskom odnosu. Ako roditelj previše kemija, to NIKADA ne ispadne dobro, optimalno, najbrže, ili najefikasnije.

popeja1

02.08.2016. 10:15

Poštovani,

zahvaljujem na odgovoru. Od pedijatra nisam bila obaviještena da dijete može jače reagirati na viruse herpesa, odbila je pregledati dijete za vrijeme vodenih kozica, nije dijagnosticirala usta-šaka-stopala, već je to uočio alergolog kod kojeg smo bili na naknadnoj kontroli. A antiobiotik je dijete 8 dana primalo za virusnu bolest pri čemu je došlo do značajnog pogoršanja kože koje se moralo smirivati kortikosteroidnom inekcijom i kremama. Zato sam pitala za krvnu sliku da više ne šopaju dijete koje je izuzetno burno reagiralo na cijeli niz lijekova kada nema potrebe. Vjerujem da biste vi to riješili u 20 minuta, ali nažalost niste nam blizu i sve što smo saznali je preko interneta. Lijep pozdrav.

popeja1

02.08.2016. 10:20

I nama isto nije bilo jasno koje "to" je ona imala obzirom da joj je pedijatar propisao 2 vrste antibiotika za bolest koja se manifestirala kao plikovi na tabanima, šakama i u ustima. Za "to" je dobila 7 dana geokortona, inekciju i mjesec dana boli. A za kontrolu kod dermatologa je naručena 3 mjeseca nakon završetka kortikosteroidne terapije, tako da i od toga neće biti velike koristi.

Darko Richter, dr. med.

02.08.2016. 23:20

Moram nažalost ponoviti da mi iz ovih opisa ništa nije jasno, pa čak niti kada se ovo sve zbivalo. Ljudi imaju neku potrebu da kopaju po bivšim događajima, po uzoru na detektivske sapunice kojih su puni TV programi. Ako je djetetu dobro, onda mu je dobro. A da li je bila, između ostaloga, i alergija na amoksicilin, to se može riješiti pregledom, pretragama i kožnim testiranjem, pa na kraju i provokacijskim pokusom. I onda ćete znati da li opet smije primiti amoksicilin.