Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Urticaria


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

anadomi

27.12.2013. 01:25

Poštovani! Majka sam dječaka starog 12,5 godina. Početkom 12 mj. bio je u respiratornom infektu te je 10 dana pio Klavocin. Tri dana nakon popijene zadnje terapije Klavocina pojavila mu je urtikaria na vratu, pod pazduhom i na natkoljenicama uz izraziti svrbež i karakterističan izgled koprivnjače. Doktorica mu je prepisala Claritine 1 puta dnevno i situacija se lagano smirivala. Međutim još uvijek mu se povremeno javljaju urtike po trupu i po licu i kako se pojave tako brzo i nestanu. Primjećujem da kada je nervozan te pojave su učestalije i izraženije. Sada to stanje traje točno 2 tjedna. Inače je sin zdrav , dojen je 3 godine, visok 175 cm i ima 69 kg. Za vrijeme ovih senzacija nije bio na dijeti za urtikariju, ali od sutra planiram probati i s time. Urtike mu se javljaju uglavnom po trupu i na licu, najviše oko nosa i po čelu uz senzaciju svrbeža. Također primjećujem da se poprilično brzo povuku i nestanu. Uglavnom nije često pio antibiotike kroz život, te nije pokazivao alergije na lijekove. Napominjem da se osjećalo poboljšanje od Claritina no ne i nestanak tegoba. Inače ima dosta suhu i osljetljiviju kožu kao i suprug koji ima seborejični dermatitis. Da li da nastavim s Claritinom kojeg je pio 7 dana ili ne ? Dakle sada više ne pije Claritine pa primjećujem da se opet češće javljaju smetnje. Molim Vas za mišljenje i savjet. Unaprijed zahvaljujem

Darko Richter, dr. med.

29.12.2013. 14:40

Nastavite Claritine ili Aerius ili slični antihistaminik, koliko treba: 2, 3 ili više tjedana.
Ako postoji neka krvna slika, iz ovog perioda od kada je izbio osip, bilo bi dobro vidjeti nema li eozinofiliju, koja bi ukazivala da je osip prvenstveno od preosjetljivosti na lijek (Klavocin). Oko 6 tjedana ili i duže od prestanka antihistaminika odnosno izbijanja urtika, trebalo bi učiniti alergološku obradu, po potrebi i provokacijski pokus.

sabo

03.01.2014. 20:20

POSTOVANI GOSPODINE IMAM PAR PITANJA ZA VAS.ALERGIJA JE KRENULA KOD MENE PRIJE 2GODINE POCELA SU ME LEDJA SVRBITI A ONDA SU SE POCELE CRVENE FLEKE JAVLJATI OTISAO SAM DOKTORU MAGISTAR NA KOSEVU KOJI JE REKAO DA JE TO URTIKARIA BIO SAM NA DIJETI MJESEC DANA SAMO CAJ I PLAZMA KEKS NISTA MI NIJE TO POMOGLO VADIO SAM NALAZE SNIMAO PLUCA JETRU BUBREGE MARKERE NA HEPATITISE REUMA FAKTOR TEST NA KANDIDU DALI SU MI RANITAL DA PIJEM I NEKE TABLETE PROTIV ALERGIJE SAMO MI INEKCIJE DEXSAMENTOZA POMOGNU TO JE TRAJALO 7 DO 8 MJESECI I KO NESTALO JE NEKAD BI MI SE FLEKICA POJAVILA KOJA BI NESTALA ZA PAR SATI SAD PRIJE MJESEC DANA PONOVO JE KRENULO ISTO KAO I PRIJE SVE ME ZIVO SVRBI PIJEM FLONIDAN I RANITAL DALA MI JE SAD DOKTORICA DA RADIM PROVOKACIJU STOLICE I GASTROKOPIJU NE ZNAM STA DA RADIM HVALA

Darko Richter, dr. med.

04.01.2014. 11:25

Po definiciji imate kroničnu urtikariju, naime, to je urtikarija koja traje duže od 6 tjedana.
Ona može biti alergijska, autoimuna ili idiopatska (tj., bez jasnog uzroka).
Koju god da imate, terapija je dosta slična: trajno se uzima antihistaminik i trajno se nastoji izbjegavati konzervanse u hrani, a to znači:
u najkraćem: NE:
1. konzerve, staklenke, tegle, vakuum
2. tetrapak, osim običnog pasteriziranog mlijeka u tetrapaku (ali ne smije čokoladno mlijeko, i sl.)
3. suhomesnate proizvode iz dućana – smije iz vlastite proizvodnje, ako osim soli nema drugih konzervansa
4. očiti konzervansi, npr. razne kiseline, papar, Vegeta, drugi začini – svi su puni kkonzervansa
5. kupljeni gazirani I negazirani napitci, voćni sokovi, čajevi (uključujući i suhe čajeve iz vrećice, ukratko: svi obojeni napitci) – VODA JE ZAKON !
6. najbolje bi bilo da peče vlastiti kruh, jer u pekarama uvijek dodaju aditive i konzervanse.

No, itakako je bitno vidjeti da li imate alergijsku podlogu, jer tada treba izbjegavati i alergene na koje ste alergični. Isto tako bitno je vidjeti da li postoji autoimuna podloga, jer autoimunost može biti skopčana i s drugim bolestima (npr. štitnjača, vaskulitis, itd.), koje treba liječiti. Kod idiopatskog oblika ostaju vam samo gore preporučene mjere. Kadikad se kod idiopatske kronične urtikarije ističnu neki provokacijski faktori za izbijanje urtika: npr. toplina, ili, obrnuto, hladnoća,pa pritisak, pa dodis s vodom, pa tjelesni napor (osobito odmah nakon jela), pa izbjegavanje tih elemenata moćže pomoći u trajnoj kontroli.

majdica

18.03.2014. 19:25

Postovani doktore,

javljam se povodom urtikarije koju su u hitnoj sluzbi dijagnostikovali mom suprugu u nedelju pre podne. Posle perioda velikog stresa i ociglednog pada imuniteta, gubitka kilograma, te pogorsanja hronicne upale sinusa koja je dovela do nocnog kaslja zbog slivanja slajma sto on sve podnosi vec duzi period, u nedelju se probudio sa osipom na zadnjem delu tela, oko lakta jedne ruke posle cega je usledilo gusenje i pocetak nadimanja usta...Imal ismo srece da zivimo u krugu bolnica, te je brzo otisao i primio terapiju - Lemod i sinopen. Rec o osobi koja do svoje sada 35 godine nije imala nikakvih alergijskih reakcija, a sad sticajem okolnosti nema overenu zdravstvenu knjizicu, a hitna sluzba je sugerisala hitan pregled alergologa. Dali su mu Lemod i sinopen u nedelju ujutru i to se tokom dana polako smanjivalo, s tim sto se smirivalo ispupcenje a ostalo je crvenilo po osutim regijama. Uzimao je Presing kako su mu prepisali i juce se osip skoro skroz povukao. Od jutros se ponovo pojavio i drugacije izgleda, sad ima vise crvenih manjih okruglih tacaka i na drugim mestima, a u nedelju je bilo citavo polje crveno na odredjenim delovima tela. Nije imao svrab a sada ga ima. Takodje, da napomenem da su u hitnoj napisali sa znakom pitanja "urtikaria medicamentosa". Od lekova je uzimao samo kafetin za sinuse koji uzima godinama kad ima sa tim problema. i popravljao je zub (i stavljala mu je zubarka neki lek stop ne znam da li ima neke veze). Posto nema overenu knjizicu, a pije antihistaminike, uraditi kozne testove ne moze. Kako je jako zabrinut i vec dugo vremena mu se pod stresom pada imunitet, prilicno je uplasen otkud mu se ovo pojavilo i sto se ne povlaci. Da li mislite da moze da ceka narednu nedelju da izvadi knjizicu i ode do alergologa? Ili da vec sutra na institutu Torlak kod nas u Beogradu uradi testove krvi na nutritivne i inhalacione alergene? Posle bismo mogli kod privatnog lekara ici ako ima alergija. Da li mislite da treba mozda opdmah ici kod dermatologa? To je povoljnij ipregled koji mozemo odmah priustiti. Inace, ja sam Vas vec niz puta konsultovala za astmu i jako ste mi pomogli. Mozda ce vam ovo javkjanje za urtikariju delovati nedovoljno alarmantno, ali nekome ko je pod velikim stresom na poslu i prolazi kroz tezak period tesko padaju ovakvi ispadi u pogledu zdravlja. Jako smo zabrinuti i puno nam znaci Vas odgovor

Darko Richter, dr. med.

18.03.2014. 21:50

Ne vjerujem da je u pitanju alergija, iako, nije isključena. No, svakako jest urtikarija. No, koje točno geneze, ne bih ovako znao reći.
Ja ne bih sada radio ništa, jer je jako teško raditi alergol. nalaze iz krvi, a da se ne zna na što bi se ciljalo.
Bolje je napraviti kožne prick testove, ali za to, kao što i sami znate, treba pričekati barem 3-6 tjedana od Snyopena i zadnjeg izbijanaj urtikarije.
Inače, kao i obično, pacijenti odu doktoru, pričaju kako su išli doktoru, pa se vratili kući, pa pojeli ovo ili ono, pa bili pod stresom, itd., itd., samo nikako da napišu dijagnozu koju su im liječnici kod tog pregleda dali, a što je obično jedini relevantni medicinski podataka za ovakva dopsivanja. Možda će vas razočarati ako vam kažem da meni njegovo subjektivno stanje u ovom slučaju ne znači baš ništa. Iz toga ne mogu zaključiti ništa korisno, pa ne mogu niti biti jako koristan.

tina2007

07.04.2014. 21:55

Postovani dr Richter, majka sam djevojcice od 7 godina koja je krajem januara dobila urticariju.Javili smo se dermatologu i uradili mnoštvo nalaza i to:Se,KKS,DKS,ŠUK,urin,AST-O,RF,CRP,AST,ALT,Bu,Bd,urea,kreat. fibrinogen,stolicu na parazite,protozoe i kandidu,C3,C4,nalaz na helikobakteriju i svi nalazi su uredni Iz brisa nosa (izolovana Moraxella catarrhalis) nakon cega je pila Eritromicin 10 dana,Eozinofili u razmazu iz nosa su negativni. IgE (u parametrima 0,0-90,0) su 20,16 za koje je doktor konstatovao da su normalni.Dermatolog je dao terapiju imuno med, Pressing prema potrebi i Belogent kremu, krajnji ishod price je da je nesto iz hrane ili u kontaktu. Interesantno je to što dijete nema svaki dan urticariju tj. ako joj dam kašicicu Pressinga (5ml) urticarija se nekada vrati drugi ili treci dan.Promjene su najcesce na licu,šakama i stopalima.Dijete je krenulo u prvi razred i ovakve promjene joj stvaraju nervozu u školi i ne može normalno da funkcionise. Prije 7 dana posjetili smo pedijatra pulmologa alergologa sa svim postojecim nalazima koji je dao terapiju 10 dana Pressing, izbacio imuno med koji smo prethodno koristili,i rekao da sumnja na hranu ili polen.Medjutim ona od tada ima svaki dan promjene na otvorenim dijelovima tijela šake i lice, a od juce i po ekstremitetima i trupu koje se ne povlace i pored koristenja terapije.Ja kao roditelj pocela sam da sumnjam u djelotvornost Pressinga kao lijeka,odnosno da nije postala imuna na njega.Sto se tice mesnih preradjevina sve smo iskljucili jos u januaru ,kao i vocne sokove iz prodavnice (iskljucivo pije domace sokove bez konzervansa),domace cajeve (list nane,kamilica,domaci sipak) ali je u vecini slucajeva to samo voda. Molim Vas za savjet!
S postovanjem,
Zabrinuta majka

Darko Richter, dr. med.

08.04.2014. 11:25

Treba napraviti potpunu alergološku obradu, jer, jalovo je pričati da je smeta ovo, ili ono, ako se nema odrađen taj prvi korak. Imuno med sasvim sigurno ne koristi, a možda i šteti osobito aku u sebi ima alergena (u pirodnom medu se nađu peludna zrnca).