Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Urticaria


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Aton1981

30.01.2024. 16:20

Oistovani doktore,
Molim Vas za savjet.
U nazadcmjesec dana preko noci ( vidljive inujutro ) bi se na tijeku ( podlaktice,bedra,rame,ispod prsiju) pojavljivale manje ili vece crvene fleke koje subu pojedinim dijelovima bile izbuocene ( kaonurtika ) insvrbile su.One bi tijekom popodneva nestale.
Samo jedan dan sam na unutarnjoj strani podlaktice imala 2 crvene fleke koje su bolile,bile malo.otecene a ispod je izasla modrica ( a ne sjecam se da sam se negdje udarila )
Obzirom da se alergija pojavljuje ucestalo,napravila sam nalaz kvi igl koji je uredan.Posjetila sam dermatologa ibreceno mi je da se u akutnoj fazi nesmije raditi testiranja vec da uzimama terapiju 10 dana Nixar 20mg.
Pijem ga par dana,jutros sam svejedno imala malo alergije ali se osjecam cudno,zmuseno i rekla bi nestabilno na nogama.Citala sam da je tonod tableta.
Molim Vas preporukubstonsada ciniti dalje;nastaviti sa ljekom,sto jesti?
Hvala puno.

Darko Richter, dr. med.

04.02.2024. 21:10

Prehrana tu ima veze samo u smislu izbjegavanja hrane s kozervansima. To su sve tegle, konzerve, suhomesnatiproizvodi iz dućana, sve tetrapaku (osim pasteriziranog mlijeka), sva flaširana pića, uključujući i običnu flaširanu vodu, sve obojeno (od bonbona, do čajeva), sve vrste kocki za juhu, prašaka za umake, itd. itd. Konzervansi predisponiraju lakšem oslobađanju histamina iz mastocita (dok antihistminici djeluju protiv samog histamina koji iziđe iz mastocia). Ako vam Nixar smeta (pospanost, probelmi koordinacije, tandencija nićem tlaku), onda ga treba prekinuti. Meni se ovo čini kao slučaj kronične urtikarije, i tu bi trebalo pogledati hormone štitnjače i antitireoidna protutijela (TSH, anti-hTg, anti-TPO), koji bi, u slučaju da su povišeni, ukazivali na autoimunost na štitnajči, a kroničan urtikarija spada u spektar autoimunosnih bolesti pa bi ta dijagnoza bila kroz nalaze štitnajče dodatno pojačana.