Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Urtikarija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nnajev

22.04.2014. 18:10

Bok imam 18 godina ove godine prvi put mi se pojavila alergija moja tadašnja doktorica me slala kući kao da mi nije nista 10 dana dok nisam poludila i tražila uputnicu dermatologu. Nakon toga sam bila hospitalizirana 20 dana dijagnoza nakon svih pretraga je kronično urtikarija. Svjesna sam da ona može trajati dan dva mjesec ili čak par godina ali zanima me ako mi ikako možete dati neki savjet bilo šta samo da ovo šta brze prođe

Darko Richter, dr. med.

22.04.2014. 22:20

Izbjeavanje konzervansa i trajno uzimanje antihistaminika.

Maslačak Eta

23.04.2014. 23:45

Poštovani doktore,

molim Vas za savjet. Kćerka, koja ima tri godine, ima od kraja decembra problem sa uritkarijom (dijagnozu uritkarije postavili su i dermatolog i alergolog na osnovu pregleda i fotografije osipa). Opis bio bio da ona počne da se češe jako, nakon čega koža nabubri i iskoče pruge/tačke, koje se ubrzo same od sebe povuku. Nekoliko dana se to dešava, pa prestanu. Same urtike se povuku u roku od 5 minuta (i kada joj ne damo Aerius). Roditelji nemaju alergija. Djevojčici smo, po uputi doktora, radili krvnu sliku, urin, bris ruke, bris guše i nosa (u nosu je imala s. aureus) i sve uredno, candida i paraziti nisu bili u stolici. U vrijeme kad se počela pojavljivati uritkarija bila je prehlađena (zapušen nosić, kihanje isl), a ubrzo nakon toga (kada je imala još veće i češće urtikarije ) imala je visoku temperaturu. S obzirom na to, i na prve nalaze iz krvi koje je tražio alergolog, prva dijagnoza je bila da je to ustvari urtikarija uzrokovana virusom. Tad su rađeni i sljedeći nalazi: (prepisujem sa nalaza doktora – znači nema skala, ali ima komentar doktora pored vrijednosti, mada Vam mogu naći i orginalni nalaz sa skalama): 1) CRP 9,0, KS: llke 8,51, Ne 0,50, Iy 0,36, Mo 0,08, Er 4,73, Hg 122, Het 0,36, MCV 78, Tr 274, periferni razmaz uredan; 2) proteinogram: ukupni 75, alb 41, glb 34, elektoforeza alb 0,55, glb 0,45, A/G 1,22, alfa1 0,04, alfa2 0,16 (povišen), beta 0,13, gama 0,12, 3) (serumski imunoglobini) IgG 5,2 – sa komntarom „uredan za dob“, IgA 0,4 (opet stoji „uredan za dob“), IgM 1,4; IgE 14, 4) AST 34, ALT 17, LDH 256 (ref do 190). Propisan Aerius po potrebi, i da se treba raditi alergotest (kožni) kada prodje bar dvije sedmice od Aeriusa.

Problem je što su kod kćerke nastavile se pojavljivati urticarije, npr. nakon dva dan tretmana sa Aeriusom prestanu, ali kad ukinemo lijek, poslije 10 dana se opet pojave. Ako uključimo Aerius nestanu. Djevojčica više nije bolesna, eventualno nekad ima nekad malo sekreta u nosu, nekad gustog, a nekad šmrca (rjeđe), u zadnja četiri mjeseca nije imala temperaturu. Drugim riječima nisam više nisam sigurna da je to virusom uzrokovana urtikarija (mada se prvobitno dijagnoza činila tačnom jer su se prvi osipi podudarili sa bolesti – šrmcanjem i visokom temeperaturom, ali sad ne znam da li je moguće da urticke svakih 10 dana imaju veze sa virusima). Znam da smo aleroglogu, odgovarajući a pitanja, dali i sljedće podatke: djevojčica je općenito zdrava i rijetko bolesna (prije ovog problema preko godinu dana nismo bili kod pedijara - doduše ne ide u vrtić), ne hrče, ne kašlje (izuzev kad je bila jako bolesna i kad smo svi kašljali u kući), nije bila nikad na inhalacijama, mi nismo primijetili vezu sa nekom hranom.

U pogledu hrane, trudimo se da jede zdravo (koliko je moguće u današnje vrijeme), tj. kuhano, voće, povrće i da ne bude previse cokolade i grickalica ( što nije jednostavno - jer kao svako dijete najvise voli upravo cokoladu) Po uputi dermatologa probli smo da joj sedmicu dana ne dajemo jaje, kikiriki, cokoladu i naradndžu, što je bilo izuzetno teško jer su joj to omiljeni proizvodi. Nisam primijetila neku povezanost, a alergolog je bio mišljenja a ne treba isključivati nikakve proizvode prije alergotesta.

Prvo pitanje jeste savjet kako doći do situacije da dijete nema ni osip a da ni ne pije Aerius u periodu dužem od dvije sedmice? da li imate savjet ili samo trebamo da čekamo da se to desi jer do sada je period bio 10 dana maksimalno. Drugi alergolog (kod nas nema određenog pedijatra koji vodi dijete, već kako se dobije termin) je rekla da se (s obzirom na sitaciju gdje se urtikarija ponavlja) može raditi alergotest (prick test na koži) i nakon pet do sedam dana od prestanka Aeriusa, što me zbunjuje, budući da smo drugačije do sada upućivani od ranijeg dokotra. Međutim alergolog nas je zbog velikog otpora i vriske djeteta koje se otimalo za vrijeme pregleda i pokušaja testiranja uputio da ipak ne radimo kožni alergotest, već iz krvi. Da li trebam insistirati na kožnom testu (posebno budući da su IgE koje sam gore navela ranije bili negativni, ako je to uopšte povezano)? Koji je alergotest općenito bolje da uradi? Za dijagnozu i za dijete koje ima vrlo jak strah od igli poslije navedenog vađenja općih IgE iz vene (vrlo teško je nađena vena i krv je jedvakapala)? Da li kod alergotesta iz krvi mora također proći neki period od prestanka uzimanja Aeriusa ili urticarija? Imate li neki savjet šta nam je činiti? Na šta testirati dijete? (uz napomenu da nažalost nismo u mogućnosti doći u Zagreb na konsultacije).

Unaprijeh zahvaljujem na Vašim savjetima,
Zabrinuta mama

Darko Richter, dr. med.

25.04.2014. 20:45

Ja bih vam savjetovao da se malo primirite, i da pustite dijete da mijenja boju, kako želi. Što sve mora najedanput? Zato dijete plače, jer vi ste navalili.
Kakve su to gluposti, osim u glavama roditelja, da je prick test neka igla kao i vađenej krvi? Odakle vam to? Što se dijete ima otimati? Otima se jer zna da mu je dobro, i ne želi da ga navlačite okolo.
Prestanite dijete liječiti, prestanite stalno ići doktoru, i pričekajte da bude spremno za test: bez Aeirusa je najbolje što duže. Ne znam što vas ima zbunjivati ovaj i onaj doktor, kada vam kažu istu stvar. A ja vam kažem, najbolje da je bez Aeriusa cijeli život. Ne znam zašto se Aerius mora dati čim dijete dobije prvu fleku.
Po ovome što pričate dijete vjerojatno ima kroničnu recidivnu urtikariju, koju kao takvu treba obraditi. Prvo je alergološko testiranje, na koži ili iz krvi (kada je iz krvi, ne treba izbjegavati Aerius), onda treba testirati konzervanse, onda treba pogledati stanje eventualne autoimunosti, onda treba učiniti test autolognim serumom i n akraju pogledati serologiju na Epstein-Barrov virus.
U međuvremenu može biti i bez svojih omiljelih proizvoda, ali to su oni od konzervansa: sva pića koje kupujete, taman da piše da je čista voda, kada su u boci, imaju konzervanse, sve u vakuum pakiranju, u limenkama i u teglama i u tetrapaku (osim pasterizirianog čistog mlijeka). I sve obojeno, npr kaoguem, bonboni, itd. Znate vi točno. To njoj škodi, i kada s time prestanete, onda će i dijete prestati otimati se.

artemidas

06.05.2014. 10:45

Poštovani!

Imam djevojčicu od 11. mjeseci, kojoj se prije 10ak dana pojavio osip po cijelom tijelu u obliku fleka koje se spajaju. Pedijatar je propisao Fenistil gel i kapi, koji nisu pomogli i poslana je na inekcije. Inekcijama se osip povukao na dan, da bi sljedeći dan se ponovno vratio. Poslana je na bolničko lječenje, dje je pedijatar dijagnosticirao Urtikariju. Djevojčica nema temperaturu, ni svrab. U principu se normalno ponaša, raspoložena je. aau bolnici je bila 6 dana, pušaju je kući. Osip se ne povlači i čitavo tijelo je pretvoreno u velike crvene fleke. Daju joj sirup aerius, a nakon toga i sumamed. Prije dva dana pojavljuje se jak kašalj i curenje iz nosa. Večeras se stanje pogoršava sa osipom. Da li je kod djevojčice urtikarija?

Unaprijed hvala.

Darko Richter, dr. med.

06.05.2014. 21:45

Naravno da je urtikarija. I sve ostalo što sada ima.