Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Uz seratide...


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

kiki95

16.10.2008. 21:55

Dijete mi je pod terapijom seratide ujutro i navecer. Kontrola za 14 dana.Da li u slucaju da joj tokom dana se pojavi otezano disanje,
(prije cetiri tjedna je imala prvi put u zivotu,prilično jak i dugotrajan spazam..ljecena bolnički dva tjedna je doma i krenula je u skolui)

smijem nesto dodatno dati?

Danas se nakon dolaska iz skole zalila da jako tesko dise,na svu srecu sve se smirilo....nisam znala sta ucinit.
Da li je njezin iskljuciv lijek seratide ili se smijemo s necim pomoći?

Darko Richter, dr. med.

16.10.2008. 23:45

Sasvim je sigurno da su vam rekli da u slučaju pogoršanje smije uzeti Ventolin, sprej, 2 potiska svakih 6 h. zašto sumnjate?

kiki95

17.10.2008. 10:45

Nazalost nije mi receno,vjerojatno zato sto je citava situacija bila dosta cudna .Svi koji su imali s njom kontakta, mislim lijecnika bili su iznenadjeni jacinom spazma,"tezinom" alergoloskog nalaza, iz razloga sto nikada do tada nije imala bas nikakvu reakciju.Iskreno i ja sam bila zatecena i nisam postavila pitanja sto ako?....Puno vam hvala!

Darko Richter, dr. med.

17.10.2008. 12:25

Ne postoji "teški" alergološki nalaz. Postoji samo teška astma, ili teška napad astme. Ali, alergološki nalaz ima samo jednu težinu: da je pozitivan, ili da je negativan. Može se raći eventualno da "težina" alergološkog nalaza ovisi o težini astme, ali nikako ne obrnuto.

kiki95

17.10.2008. 14:20

Ja eto nisam lijecnik ,pa mnogo toga o medicini ne znam,,citirala sam samo ono sto sam cula iz usta lijecnika.
Hvala vam na odgovoru. Moja kcer je u medjuvremenu dobila temperaturu,ali se disanje potpuno normaliziralo,tako da nisam posegnula za nikakvim dodatnim lijekom...drzimo se terapije...te cekamo razvoj dogadjaja.

Darko Richter, dr. med.

17.10.2008. 15:35

Znam ja da ste vi to čuli iz ustiju liječnika, jer tako obično i jest, ali, bez obzira na to, visoki nalaz ne znači i tešku alergiju.

kiki95

17.10.2008. 20:50

Moram Vam priznati da ste me prilicno zbunili, dakle iznos alergijske reakcije na odredjene alergene(velicina reakcije,alergijski razred,i visina Ig-a) nemaju utjecaj na asmu,nego jacina asme mijenja jacinu alergijske reakcije?

Darko Richter, dr. med.

17.10.2008. 21:30

Nemojte se jako truditi. Stvari su puno jednostavnije.
Visina alergološkog nalaza, nema veze s težinom astme ili općenito alergijske bolesti, niti težina alergijske bolesti ima utjecaja na visinu titra IgE protutijela. Postoji samo: alergija da, alergija ne.
Zašto je to tako teško shvatiti?

kiki95

17.10.2008. 23:05

Pa tesko mi je za shvatit jer dijagnoza je alergijska asma,,...pa mi takoi laički izgleda povezano.(asma uzrokovana alergijom). Pa da se jos jednostavnije izrazim. tako sam barem ja shvatila....cuvati dijete od prisutnosti bilo kojeg alergena,na koji se pojavila reakcija da ne bi doslo do ponovnog spazma .(izbjegavati,mačke,ambroziju,pse,brezu,ljesku,te pelud korova)

Darko Richter, dr. med.

18.10.2008. 22:25

Nemate vi sebi bilo što objašnjavati, već morate provoditi ono što vam je rekao liječnik. A dobro vam je rekao. Da izbjegavate alergene na koje je osjetljiva. A ja dodajem, titar specifičnih IgE nema nikakve veze s jačinom alergijske astme. To ste pitali, sada vam po treći puta to odgovaram, iako vas se to ne tiče, jer, očito niste to u stanju shvatiti, pa vas samo muti. Dakle, na vama je da suzbijete pprisutnost alergena oko djeteta, ili iz izbjegnete, i da dajete protuupalnu inhalacijsku terapiju. To bi bilo sve.

kiki95

19.10.2008. 16:10

Bez obzira sto vi mislite da ne treba shvatit isto se tako ne radi o vasem djetetu nego o mom, a da se radi o vasem vjerojatno bi se potrudili da shvatite maximalno koliko mozete. Ponavljam ono nije bio citat lijecnika nego moj zakljucak .Nazalost pacijenata kao sto je moja kcer ima strahovito puno,a lijecnika jako malo,pa je mogucnost komunikacije vrlo,vrlo mala.Zato sam pokusala neke meni nejasne pojmove uputit vama, Hvala na dosadasnjoj pomoci!

Darko Richter, dr. med.

19.10.2008. 19:10

Bezbroj kirvih premisa:
"Bez obzira sto vi mislite da ne treba shvatit isto se tako ne radi o vasem djetetu nego o mom, a da se radi o vasem vjerojatno bi se potrudili da shvatite maximalno koliko mozete." - Ako imam problema s djetetom, koje ne mogu shvatiti, slušam one koji mi kaže što i kako; to je vrlo jednostavni recept. Jer, dok vi (ili ja) shvatimo, prođe život, a djetetu loše.
"Ponavljam ono nije bio citat lijecnika nego moj zakljucak." - Ne znam na što mislite.
"Nazalost pacijenata kao sto je moja kcer ima strahovito puno,a lijecnika jako malo,pa je mogucnost komunikacije vrlo,vrlo mala." - Pacijenata kao što je vaša kći, na Seretide-u , u dječjoj je dobi razmjerno malo, liječnika nipošto ne nedostaje (ima ih, mislim, oko 15.000 u Hrvatskoj), a mogućnost komunikacije nije niti slučajno mala: idete doktoru kad god vam se svidi, i to je problem. Da do doktora možete, ne teže, nego samo po redu, a to znači, do alergologa ne prije nego za oko 2 godine od kada poželite (tako je npr. u Engleskoj), onda biste se jako dobro pripremili za taj sastanak i iza toga bi vam sve bilo jasno.

kiki95

19.10.2008. 21:40

Zao mi je sto ste me krivo shvatili.Nisam od onih koji obilaze doktore uzalud,ali jesamod onih koji svoju djecu redovito (mislim na cijeplenja i sistematske preglede) vode doktoru.Ovo mi je trece najmladje dijete i hvala Bogu prvi put se susrecem s tezom bolesti i bolnicom....vjerujte mi, bila bi najsretnija da vise ne moram. Lijecnica mi je predala otpusno pismo s djetetom i ,rekla da sve pise u njemu. Od sada cemo se cesto vidjati...bilo je objasnjenje. Hvala vam na pomoci ,,vi ste mi prilično puno toga objasnili,

Darko Richter, dr. med.

19.10.2008. 22:30

Po meni je komunikacija na prvom mjestu defektna na strani pacijenata, ili u ovom slučaju roditelja. Za to imam doslovce bezbroj primjera, a zapravo, to i nisu primjeri, nego svakodnevnica. Primjeri bi bili ono suprotno, ali, to je jako rijetko. Sve polazi od činjenice da usluga i plaćanje nisu legalno izravno spareni, i to je osnovni prolbem u komunikaciji, uključujući i takve probleme koje onda nazivamo korupcijom. Ali, kao što rekoh, i to polazi najprije i najviše od samih pacijenata. No, to bi nas sada daleko odvelo, jer, u ovom slučaju tako ozbiljnog nesporazuma sigurno nije bilo. Ne bi, međutim, bilo loše da se komunikacija malo bolje kanalizira i da se stvari, koje pacijente zanimaju, iznesu na pravom mjestu, i u pravom času, a ne naknadno i uz prešućivanje. Npr., sada izlazi na vidjelo da ste potpuno prešutili da je dijete bilo u bolnici, zbog astme. A mene dovodite u situaciju da vas uvjeravam da vam dijete ima astmu, i da vam to sigurno nisu prešutjeli. itd. Jer ne vjerujete doktoru. A to je ipak, vaš problem, a nije problem komunikacije. Da vjerujete doktoru, ili doktorici, komunikacija sigurno ne bi zapela.

kiki95

20.10.2008. 10:25

Primjer nesporazuma,a moze se u komunikaciji dogodit i lijecniku,..ispravak dnevna bolnica..terapija ventolinom jednom na dan...( boravak u bolnici ne 24 sata u danu, nego 15 minuta koliko je trajala inhalacija ventolinom).Postoje svakakvi ljudi i svakakvi lijecnici(jer oni su isto i ljudi),Ja recimo uvijek polazim od toga da ce meni,ili nekom mom lijecnik pomoci koliko je u njegovoj moci i nisam do sada imala prilike,a nadam se da i necu....sumnjat .Posto nisam lijecnik i mogla bi krivo interpretirat ja cu vam direktno prepisat ;
Lijecena u DB zbog prve bronhoopstrukcije.Lijecena inhalacijskom terapijom.Dokazana polisenzitizacija na vise alergena.Otpustena urednog kl.nalaza,nastavak terapije Seratide 100mcg,kontrola za mjesec dana. Dakle,drzimo se terapije jos 11 dana je do kontrole uklonila sam koliko sam znala,sve kontakte s eventualnim i sigurnim alergenima .Moje pitanje da li smijem jos nesto dati izaslo je iz neznanja i ne upucenosti priznajem........... i jos jednom vam hvala jer ste mi u pravom trenutku odgovorili za ventolin.Za sada je ponovo sve u redu... oped pretpostavljam..nemojte mi uzeti za zlo...mozda magla ili neki kontakt u skoli s necim za sta ja ne znam je uzrokovalo otezano disanje to jedno poslije podne kada sam pitanje uputila vama(jer ju je uciteljica pustila kuci zbog teskog disanja,sto sam i sama vidjela).

Darko Richter, dr. med.

20.10.2008. 12:20

Tada se preispitate, da li je dijete doista uzelo terapiju, jučer, danas ujutro i onda date Ventolin, koji je za takve situacije predviđen. Kada je netko jednom na Seretidu, pogoršanja dođu zato što ga prestane uzimati, to je najčešće.

kiki95

20.10.2008. 12:55

Jos jednom vam hvala i nemojte mi zamjerit.