Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergiski bronhitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

snjeza29

29.10.2010. 10:45

Imam sina 4g,9mj....Rođen je u 35-tom tjednu trudnoće,imao je hematom na glavici te CRP u krvi povišen..Sa svojih 8mj,je dobio bronhitis i od tada ga ima jako često,čak se dogodi ponekad 2-3 puta u 30,40 dana..Terapija mu je Uvjek ista do dan danas,Flixotin 50 ili 125,i Ventolin,ponekad nekakav antibiotik...Događalo se da mu nekada nepomogne ništa,samo inekcije..Jako me zanima dali postoji nekakva druga terapija osim tih pumpica,i dali vi preporučujete lječenje negdje dalje,npr.Zagreb...Iz Slavonskog Broda smo...U zadnjih mjesec dana je evo bolestan po treći puta,uz pumpice i antibiotik,nije mi jasno da se to tako brzo vraća i nakon terapija,zdrav je 3-4dana i opet isto..

Darko Richter, dr. med.

30.10.2010. 22:46

Preporučujem alergološko testiranje (bjelanjak, grinja, dlaka mačke, pelud trava - stabala - korova) bilo kao prick test, bilo iz krvi.
Nadalje, očito treba stalnu terapiju, i ja bih prvih 1-3 mj. uključito zajednio Singulair Mini 1 vrećicu + Flixotide 50, 2×2 potiska na Babyhaler. Ali, svaki dan, a ne samo kada ima smetnje. Ako bi nakon 1 mj. bio mir, i, pogotovo ako bi se dokazala alergija, onda bih ostao na samom Flixotideu. U oba slučaja daje se Ventolin 2 potiska, svakih 4-6 h, ako treba, kada zagusti.

mmamy

12.03.2012. 12:45

Imam sina 4 i pol godine. Ima kronični alergijski bronhitis(grinje, korovi, stabla +3mm-prick test). Od 2. godine koristi konstantno Flixotide 50 2x1. Sada smo kupili kompresorski inhalator (po preporuci liječnika, ali nismo dobili upute kako koristiti) pa me točno zanima kako ga i kada koristiti. Trenutno počinje kašljati pa me zanima trebam li ga početi inhalirati odmah kad počne onaj suhi podražajni kašalj ili treba pričekati da prijeđe u produktivni? Zanima me je li bolje inhalirati samo fiziološkom,a ventolin davati preko baby halera ili kapi ventolina staviti u fiziološku. Ako su bolje kapi jel mi možete reći koji bi bio omjer kapi i fiziološke i koliko puta dnevno inhalirati?

Darko Richter, dr. med.

13.03.2012. 00:15

Morate mi postaviti malo uvjerljivije pitanje. Da vam vjerujem da vam je liječnik preporučio električni inhalator, a da nije rekao zašto.

mmamy

13.03.2012. 16:40

Evo ovako kada smo u 12. mjesecu 2011.g. bili kod njega na kontroli maleni je imao bronhitis pa nam je dr. rekao da ako smo u mogućnosti kupimo inhalator kako bi mu olakšali iskašljavanje i da to što prije prođe jer bronhitis ima svaka 2-3 mjeseca i bude pun šlajma i jako ga teško iskašljava te dok je bio manji to je uvijek završilo upalom pluća, a ako ga vozimo tokom jedne bolesti npr. kod njegove pedijatrice na inhalacije (a inhalator je nažalost većinom pokvaren) ujutro i naveče putovanje nas izađe skoro kao cijena inhalatora. Budući da je u ordinaciji bila ludnica nismo ga pitali kako točno koristiti tj. nismo se snašli da pitamo. Zato sam vas sada molila za savjet kako i kada koristit inhalator jer evo počinje suho kašljati, a poslije toga slijedi iskašljavanje i tako je baš uvijek. Dajem mu Panatus da mu malo smiri kašalj jer ga stvarno jako pati dok ne počne iskašljavati pa me zanima može li mu inhalator pomoći i kod tog suhog kašlja ili se inhalirati treba samo kad počne iskašljavati. Nadam se da sam sada bila jasnija i da ćete mi moći pomoći.

Darko Richter, dr. med.

13.03.2012. 21:45

Vi ste sada jasni, ali to baca lošu sliku na medicinski dio - naime, ovako postavljeni problem sličan je npr. pitanju kako se koriste štake, a de ne kažete da li je u pitanju zglob, kost, ili živac.
Dakle, mene zanima dijagnoza, a nakon dijagnoze možemo govoriti o terapiji, te je inhalator samo modalitet primjene terapije. Isto kao što se lijek može dati u sirupu, tableti, supozitoriju ili injekciji, tako se može dati na električni inhalator ili iz pumpice, ili kao mikronizirani prašak.
Dakle, to je sekundarno pitanje.
Ja sam doktor koji ne liječi kašalj, već liječi bolest, ako postoji.
Jedan od uzroka kašalja svakako je i njegovo uporno liječenje, a vidim da ste vi tu široke ruke, i pri tome mislite da mu to ne škodi. Npr. Panatus, kapi, inhalacije, sirupi ,,,, za i protiv kašlja, za protiv nosa ... jedno su od većih zala koje brižni roditelji zadaju svojoj inače zdravoj djeci.
Ako dijete nije zdravo, koja mu je dijagnoza? A, ako je zdravo, zašto ga liječiti?
Meni mnoge stvari nisu jasne, iako ulazim u profesionalni i životni finiš.

mmamy

13.03.2012. 23:50

Hvala što ste mi poslali kakav takav odgovor. Moram napomeniti da svoje dijete ne trpam svim mogućim lijekovima. Koristi Flixotide 50 2x1 potisak od kako mu je dijagnosticiran kronični alergijski bronhitis, Ventolin po potrebi kad teže diše jer je pun šlajmaa Panatus mu dam samo iznimno kad ga kašalj toliko pati da jedva između kašljanje uhvati zrak i kad ga taj suhi kašalj napadne da ne može izgovoriti jednu rije č od kašljanja i to je to, osim ako dobije od dr. neki antibiotik (a moram napomenuti da ga dobije baš svaki put bez obzira bilo npr. temperature ili ne). A što se ostalog tiče kad ima bronhitis više sam pobornik domaćih pripravaka pri čemu mislim na različite čajeve koje tada pije, med itd. Kad curi nos parimo se kamilicom itd. Tako da ne mislite da trpam svi i svaćim, a prijedlog da kupimo inhalator smo dobili da mu olakša iskašljavanje kad ima bronhitis kako bi mu šlajm bio rijeđi i kako bi ga lakše iskašljao i olakšao mu disanje.Zbunjena sam i nemojte se ljutiti, ali žao mi je gledati ga kako se pati i po cijele dane i noći kašlje do te mjere da od upinjanja često i povrača i žali se da ga boli stomačić. Iz tog razloga je kupljen inhalator i zanimale su me upute zakorištenje, kako i kada! Toliko od mene i hvala na strpljenju!

Darko Richter, dr. med.

14.03.2012. 21:50

Dijagnoza alergijskog bronhitisa ne postoji, odnosno to je alergijska astma. Za astmu je terapija Flixotide, ili slični inhalacijski kortikosteroid. Ako je Flixotide 50×1 premalo, onda treba dobiti 2×2, i to na Babyhaler. Ako ni s time nema dobrog efekta, dodaje se Singulair Mini, 1 vrećica uvečer. U slučaju pogoršanja unatoč svemu, daje se Ventolin 2 postika na Babyhaler, i smije se po potrebi ponavljati u razmacima od 4-6 h.
Ne vidim koristi od električnog inhalatora.
Ako mislite da prirodni pripravci i parenje ne spadaju u sve i svašta, onda se grdno varate, jer, oni su supstancija toga svega i svačega. To je baš to što ne valja raditi.
Vama treba jedno suočenje s nekim tko zna alergologiju i pulmologiju, a nadasve pedijatriju, i da vas pri tome spusti u realnost.
Kada vidim ovakvo lutanje, od dijagnoze, do terapije, onda obično ne samo da te stvari nisu posložene kako treba, već sumnjam i da vladate dobrom tehnikom inhalacije. Pričanje o električnom inhalatoru, a da ne spomenete niti jednom rječju Babyhaler, zapravo je bulažnjenje. Ima mjesta i za inhalator, ali, to je, uz korketnu terapiju u vrstilijeka, u dozi i u načinu primjene, praktički iznimno.

mmamy

15.03.2012. 11:05

Mislim da ste i vi nešto pobrkali jer ja sam ipak spomenila Babyhaler i nemojte me spuštati na zemlju jer sam prilično prizemljena, ali nisam studirala medicinu pa nisam kriva što mi je doktor rekao tu dijagnozu jer kada sam ga pitala je li to možda astma on mi je rekao da nije. Hvala eto što ste mi rekli ipak točnu dijagnozu. Kod njega svaki put sve počne suhim kašljem koji traje oko 2 dana, a onda počne iskašljavati šlajm i to traje tjedan dva ovisno, i po ko zna koji put pišem da je doktor preporučio električni inhalator da mu bude lakše iskašljati, tako je rekao! A što se tiće čajeva ipak se neslažem s vama da topli čaj od npr. kamilice neće pomoći naravno uz terapiju koju koristi jer naš pulmolog nam je i to rekao, a šta ja znam onda ako on po vašem nema pojma o svom zanimanju. Baš se pitam kako je dobio dipčomu, a kod nas je hvaljen kao jedan od boljih liječnika. Hvala na strpljivosti. To bi bilo sve od mene.

Darko Richter, dr. med.

15.03.2012. 23:30

Ponovno sam pročitao svoj prethodni odgovor, i mogu vam samo potvrditi da u njemu ne vidim nikakvu grešku.Tako da mi nije jasno što vas u tome smeta.

nana28

27.03.2012. 14:30

Dobar dan!
Imam sina od 6ipol godina sa alergijskom astmom. Kao beba je imao atopijski dermatitis koji se povukao nakon prve godine života. Sa 4 godine počinje kašljati i tek nakon nekoliko mjeseci dolazimo kod ped. pulm. i sinu je određena dijagnoza.
Alergičan je na: grinje, kikiriki, peludi stabala, peludi korova, peludi trava, duhan i plijesni.
Na početku je pio singulair mini granule (prvih 6mj); počeo ih je piti na proljeće, prestao na jesen. Do poboljšanja je došlo tokom ljeta, ali smo kasnije ustanovili da je to poboljšanje nevezano za terapiju, već do njega dolazi svake godine u to doba.
Nakon granula, počinje sa korištenjem flixotide-a (preko volumatika) od 50mcg. Doza varira između 2x1 i 2x2 potiska, ovisno o kašlju. Također je propisan i Ventolin, rečeno nam je da ga koristimo ako dođe do napada; dijete nikad nije imalo nikakve napade, jedino pogoršanje kašlja- ali je svejedno normalno disao.
Osim Ventolina, propisan je i sprej za nos Nasonex (prije toga Avamys- odgovor na nasonex je puno bolji). Kod primjene Nasonexa primjećujem poboljšanje (dr je komentirala da kašalj najvjerojatnije izaziva sluz iz nosa koja spuštanjem niz grlo podražuje na kašalj), ali kad pitam o duljini korištenja nema konkretnog odgovora. Dok sprej koristim- dobro je, kad prestanemo- opet je loše. Ali nisam sigurna koliko dugo ga smijemo koristiti. Dr nekako izbjegava konkretan odgovor, i kad pročitam nuspojave nisam sigurna dali da uopće koristim sprej.
Znači, kašalj je konstantan, osim preko ljeta. (Još jedna napomena: preko noći, dok spava, nikad ne kašlje)
Na zadnjem pregledu nam je doktorica propisala inhalacije fiziološkom otopinom preko osobnog inhalatora (koji trenutno potražujemo preko hzzo-a, pa ćemo vidjeti što i kako), flixotide 125mch 2x1, nasonex kroz 10 dana pa po potrebi (ali čim prestanem davat, kašalj se vrati).
I još je rekla ako se stvari ne promjene, morat ćemo mijenjat terapiju. Al u kojem smijeru kad mu ni granule nisu pomogle?
Dali vi imate ikakav savjet?
Dijete konstantno kašlje, dali će imati štetu na plućima od toga? koje su posljedice? Dr mi je objasnila da flixotide služi za zaštitu pluća.
Otac djeteta je imao slične simptome kroz djetinjstvo koji su se povukli. Djetetov rođak koji je pred pubertetom je također koristio flixotide i imao slične simptome, da bi se oni odnedavna sasvim povukli. Ali obje bake su kroz cijeli život alergične na (kako kažu) cvjetanje. Da se ipak nadam povlačenju simptoma pred pubertet? Hvala!

nana28

27.03.2012. 23:30

Još bih dodala da je trenutno kašalj najizraženiji do sada. Pokušala sam sa ventolinom, ali ni nakon njega nije bilo nikakve promjene.
Inače se osjeća dobro, igra se, skače; sam se ne žali da mu kašalj prouzrokuje neke smetnje.
Hvala

Darko Richter, dr. med.

28.03.2012. 11:05

Nasonex, Singulair, Flixotide, Ventolin i još k tome inhalacije fiziološke, za rerlativno minorne smetnje, koje od svega toga nisu u oboljšanju, govori da mu sve to više smeta, nego koristi.
Ja se vama po malo čudim, kao i svim roditeljima koji uporno nešto liječe, i misle, ako dijete ima astmu, da je sve živo posljedica te astme: i kašalj, i proljev, i laringitis, i osip, i glavobolja, i mršavost, i ne znam što sve ne. Pa onda još više i jače i šire liječe, a ne znaju što liječe. Ova količina terapije ne može a da ne škodi, ali vi ste se fiksirali samo na Nasonex, koji mu, vjerojatno, jedini pomaže. I vjerojatno nema astmu, već samo alergijski rinitis. No, o tom, po tom.

Ja bih vam preporučio da dođete na jedan pregled, pa da to sve razvrstamo na svoje mjesto.

nana28

28.03.2012. 12:05

Nisam bila posve jasna;
Dijete je bilo na singulair granulama prije dvije godine. Od tada ne! Trenutna terapija je: flixotide uz ventolin i nasonex po potrebi, s tim da ventolin NE koristimo (nema potrebe), dok sam mu nasonex dala u 2 navrata u zadnjih godinu dana i to po 10 dana trajanja. Također, inhalacije isto nisu u "pogonu" obzirom da je to tek predloženo i čekamo HZZO.
Znači, samo flixotide uz nasonex u 2 puta po 10 dana u zadnjoj godini.
Njegovi simptomi su: kašalj i curenje iz nosa. Kašalj je mnogo izraženiji dok se curenje iz nosa javlja povremeno (iako doktorica i onda kad ja ne vidim da se išta događa po pitanju nosića, redovno upisuje u nalaz slabiju prohodnost). Spirometriju nismo mogli uraditi, ali smo pokušali sa "peak-flow-meter"; sve je bilo ok- čak i kod izraženog kašlja on je normalno "puhao".
Nažalost, trenutno nisam u mogučnosti dovesti dijete kod Vas na pregled, ali vidjet ću kako će se situacija razvijati.
Obzirom na iznad navedeno, ako imate još išta dodati ili predložiti bila bih zahvalna.
Hvala Vam na vremenu, pozdrav!

nana28

28.03.2012. 12:20

Ispričavam se što sam dosadna happy
Kad ste već spomenuli alergijski rinitis- prije nego što smo otišli kod ped. pulmologa i dobili dijagnozu "pretežno alergijska astma" doktorica opće prakse je pokušala sa sirupom Rinolan, ali tu nije bilo nikakve promjene. Ne znam da li je bitno, ali eto.
Razumijem Vaše komentare u vezi pretjeranog liječenja minornih simptoma, ali ja zaista samo pokušavam ublažiti djetetov kašalj (koji je stvarno uporan i u biti jedini stalni simptom) i pri tome samo slijedim naputke svoje doktorice bez ikakvih dodatnih "metoda". Obzirom da i ja vidim da se djetetovo stanje ne mijenja, a broj lijekova povećava, odlučila sam potražiti savjet- Vaše mišljenje. Znam da se ovako, na daljinu, ne može baš puno, ali ipak... Eto, toliko od mene.

Darko Richter, dr. med.

28.03.2012. 17:20

Meni "kašalj" kao maksimalni doseg vašeg opisa djetetovih "simptoma", ne znači apsloutno ništa.
Preduvjete zdravlja jest kašalj, i osobe koje ne kašlj, ili ne mogu iskašljavati, umru dosta brzo (par tjedana-mjeseci).
Što da vam drugo kažem, već da djetetu treba jedan dobar pregled, jer majka nema pojma što je to bolest, a niti što je zdravlje, i kako se to dvoje razlikuje, Nema pojma. A pita.
Izgleda logično, ali taj odgovor možete dobiti jedino na pregledu, na kojem, obično, ovakva djeca ne zakašlju niti jedanput.
Tako da vam savjetujem da taj kašalj snimite na mobitel. Dosta je pola minute, ako tada kašlje.

nana28

28.03.2012. 18:15

happy
Ovaj forum je komičan pravo!
Živčanijeg čovjeka nisam odavno susrela (al imam i ja jednog još goreg kući)...
Opustite se malo, znam da Vam je stresno... ili kako rekoste "Općenito stanje u državi je loše."
Hvala na pomoći, napravila sam termin kod sinove liječnice pa ćemo malo podrobnije o (ne)potrebnim lijekovima, simptomima itd.
Pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

29.03.2012. 10:55

Najviše mene samoga narviraju tipfeleri koje uvijek vidim naknadno.
Onda sve drugo.