Bolesti štitne žlijezde


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 475

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Neobični nalazi - štitnjača


Autor Poruka

18.01.2011. 13:50

Poštovani,
zbog simptoma slabosti, ubrzanog rada i lupanja srca te problema sa želucem javila sam se liječniku. Nakon pretrage krvi, nalazi su upućivali na nemjerljive razine TSH (ispod 0,005), te razine ispod norme za trigliceride, kolesterol i vitamin D.
Potom sam obavila UZV štitnjače koji je pokazao da je štitnjača normalne veličine, s pravilnim rubovima, heterogena s hipoehogenim zonama, bez vidljivih nodula. Zaključak radiologa je da UZV ukazuje na upalu, ali nije mogao utvrditi razlog upale.
Nakon druge analize krvi, nalazi su pokazali povećanu sedimentaciju, ali i niske razine antitijela (thyroperoxydase i thyroglobuline) te normalne razine FT3 i FT4 (iako bliže gornjoj granici norme).
Od prvog javljanja liječniku do druge analize krvi prošlo je oko 7 dana te sam u tom periodu osjećala bol u predjelu štitnjače, koja se potom smanjila.
S obzirom da sam kod endokrinologa naručena za 2 tjedna, dok čekam na pregled, molim Vas za mišljenje o čemu bi se u mojem slučaju moglo raditi? Liječnik opće medicine sumnja na upalu te mi nije prepisao nikakvu terapiju. Njegovo mišljenje je da bih za mjesec dana ponovno trebala obaviti analizu krvi, te ukoliko TSH i dalje bude nizak, da odem obaviti scintigafiju.
Hvala na odgovoru

Ante Škaro, dr. med.

19.01.2011. 11:30


Po nalazima mislim da se radi o subakutnoj upali štitnjače koja je uzrokovana virusom zbog čega je ubrzana SE i osjeća se bolnost u projekciji štitnjače, Zbog blagog oštećenja štitnjače upalom izlučio se višak hormona štitnjače koji vam je dao ove simptome ubrzanog metabolizma. Kako bude upala izliječena tako će se normalizirati rad štitnjače. Vi bi trebali uzimati Aspirin ili Andol u višoj koncentraciji da suzbijete virusnu upalu i po potrebi Normabel za smirivanje ubrzanog pulsa.
Kontrolirajte za 1 mj. hormone i SE.

dr Ante Škaro
Poliklinika Leptir
dr Ante Škaro

19.01.2011. 23:01

Puno hvala na odgovoru! Samo bih Vas jos zamolila za pojasnjenje sto znaci SE i sto bi znacile vise doze aspirina? Koliko je to mg i u kojem vremenskom roku? Postoji li opasnost od prekomjernih doza aspirina? Naime, dok cekam na pregled, mislim da bi bilo dobro poslusati Vas savjet.
Hvala i lijep pozdrav

Ante Škaro, dr. med.

24.01.2011. 12:30

SE je sedimentacija eritrocita koja govori o prisutnosti upale. Andol 3x2 tbl (300 mg) kroz 2-3 tj. dok se ne spusti sedimentacija.

09.02.2011. 17:30

Poštovani doktore,
dobila sam nove rezultate nakon ponovljenih pretraga krvi. Sedimentacija je na normalnim razinama, kao i FT3 i FT4 (nešto su niži nego prije mjesec dana, ali opet bliži gornjoj granici raspona FT3=18.76 pg/ml, FT4=4.94 ng/l).

Međutim TSH mi je ponovno izrazito nizak (TSH=0.010 mUI/l), a antireceptori za TSH su povišeni (2.02 UI/L, normalno je do 1.75).

Možete li me savjetovati o čemu se prema Vašem mišljenju radi u mojem slučaju? Bojim se da se možda ne radi o nečemu drugome osim upale.
Hvala Vam na odgovoru.

Ante Škaro, dr. med.

28.02.2011. 21:05

Kod vas je nestala upala o čemu govori snižena SE. Za sada ste u stanju viška hormona štitnjače zbog čega možete imati simptome ubrzanog metabolizma. To stanje treba staviti pod kontrolu lijekovima koji djeluju protiv štitnjače tzv. tireostaticima. Nema straha, samo se trebate javiti liječniku i započeti sa th.

dr Ante Škaro

01.03.2011. 15:40

Hvala na odgovoru. S obzirom da je upala prošla, mislite li da je moguće da je upala bila okidač za blago povišena antitijela protiv receptora za TSH (prema zadnjem nalazu)? Ili je, s obzirom na prisutnost tih antitijela, moguće da se radi i o autoimunoj bolesti? S druge strane, razine antitijela protiv TPO i TG su niske, jedino su razine antitijela protiv receptora za TSH blago povišene.

Moj liječnik (endokrinolog) mi je sugerirao da za sada još ne bih trebala uzimati lijekove, nego da za nekoliko mjeseci ponovno napravim analizu razine hormona i i antitijela, pa da tek tada eventualno započnem s terapijom tireostaticima. Što Vi mislite o toj opciji?
Također, u slučaju tireostatika, koji biste mi lijek preporučili, a da ima najmanje nuspojava?
Hvala

Ante Škaro, dr. med.

29.03.2011. 18:50

Ako nemate jake simptome možete još malo pričekati, za 2 mj. napravite nove nalaze hormona pa se javite. Malo povišena razina antitijela može govoriti o autoimunoj bolesti u kojoj takva antitijela stimuliraju štitnjaču na jači rad u vašem slučaju.
dr Ante Škaro