Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


5 u 1 sa 18 mjeseci


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lucija

17.01.2006. 08:38

Curica mi ima 18 mjeseci i do sada se uvijek cijepila 5 u 1 cjepivom. Sada bi htjela opet da dobije to kombinirano 5 u 1 cjepivo medjutim pedijatrica mi kaze da je primjetila da kod docjepljivanja tim cjepivom (sa 18 mj) postoji velika mogucnost otekline podrucja gdje se cijepi (imali su puno takvih slucajeva) i savjetuje obicno cjepivo.
Moje pitanje je dali je to stvarno tako i dali ima ikakve prepreke da i sa 18 mjeseci dobije 5 u 1 cjepivo (radi se o di+te+per cjepivu).

Unaprijed hvala

Dr. Darko Richter

17.01.2006. 16:53

Točno je da s porastom broja cijepljenja istim cjepivom, raste i intenzitet lokalne reakcije, no, to vrijedi kako za "obično" cjepivo, tako i za "5 u 1". Zato, treba obaviti i to cijepljenje kako ste počeli u dojenačkoj dobi. Cjepivo se ne mijenja, osim ako za to postoji posebno jaki razlog, a očekivane ili uobičajene nuspojave nisu taj jaki razlog. Npr., jaki razlog da sada najedanput cijepite svoje dijete običnim cjepivom, bio bi da nema više "5 u 1".