Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Astra Zeneka


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Tsold

13.04.2021. 09:45

Poštovani doktore,
cijepila sam se u subotu 10.4. 1. dozom Astra Zeneke, nakon cijepljenja razvila mi se vručica (38.5-39.1) koja je trajala 24 sata. Za par dana bi htjela preventivno napraviti krvne pretrage da vidim dal je hematološki sve u redu, koje parametre bi bilo potrebno analizirati? Imam 42 godine, nepušač, nizak krvni tlak, normalna tjelesna težina, ne uzimam kontracepciju.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

16.04.2021. 01:20

Trombotičke nupojave koje se vezuju uz AstraZeneca-ino cjepivo pojave se od 5-15 dana nakon cijepljenja, s temperturom, lošim općim osjećajem, te bolovima u trbuhu, u glavi, ili u gridima - ti bolovi običo upućuju na mjesto gdje se stvara tromboza. Od nalaza obično postoji anemija, i izražena trombocitopenija, produženo APTV, protuženo PV i sniženi fibrinogen.
Najjednostavnije je učinti KKS (kompletnu krvnu sliku) i pogledati trombocite. Kod vakcinalne trombotičke trombocitopenija, kako se sada zove na vjerojatna nuspojava, trombociti su jako sniženi od 8 - 75, varira, a normala je >150. Još niste u vremenu kada bi se nuspojave trebale pojaviti, ali ako KKS učiniti sadda, imat ćete osnovu za usporedbu.