Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Cijepljenje i hiperbilirubinemija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Lidija

19.12.2005. 18:23

Postovani,
bebac nam je star 3 mjeseca i ima prolongiranu hiperbilirubinemiju (od 214 kod otpusta iz rodilista sada je ukupni bil. pao na 60, a direktni je 23, kontroliramo se u bolnici- u mlijeku su mi poz. nezasičene masne kiseline pa je to uzrok povišenog bilirubina). Ostali nalazi (osim bil.) su u redu (urin, stolica, SE, jetrene probe, KKS- lagana anemija).
Budući da se moramo cijepiti dogovorili smo s nasom pedijatricom da ga cijepi s 5 u 1. Međutim ona ga ne bi cijepila dok mu nalazi ne budu u granicama normale, a budući da se mi i dalje dojimo bilirubin jako sporo pada pa me zanima da li je takva hiperbilirubinemija kontraindikacija za cijepljenje i da li je nuzno cijepiti dijete bas s tri mjeseca ili moze i kasnije.
Unaprijed hvala.

Dr. Darko Richter

19.12.2005. 20:55

Dijete se može cijepiti s "5 u 1", to nema veze s hiperbilirubinemijom od dojenja, ona se neće niti povećati, niti smanjiti zbog cijepljenja. usput, 100% sam siguran da je već cijepljen BCG, što je puno rizičnije cjepivo, i ne mogu a da se ne išćuđavam da se problemi uvijek prave oko najmanje upitnih cjepiva, a ona puno upitnija se opale bez razmišljanja.

ana

09.03.2006. 10:58

Postovani,

htjela bih vas samo pitati zasto je BCG rizicnije od 5 u 1. Koja to komponeneta cjepiva je rizicnija i zasto? i openito zasto se neko cjepivo smatra rizicnije od drugog?

puno hvala

Dr. Darko Richter

05.06.2006. 21:21

Radi se o živom (BCG) i mrtvom cjepivu "5 u 1". Nemaju međusobne paralele, to je kao da uspoređujete biftek i salatu. No, općenito, sva živa cjepiva imaju jedan rizik više od mrtvih: tj., to, da su živa, znači da u rijetke imunodeficijentne djece ili osoba mogu izazvati baš onu bolest protiv koje su namijenjena. Neko se cjepivo smatra rizičnijim od drugoga ako ima veću stopu nuspojava ili ako su te nuspojave razmjerno teže s jednim, nego s drugim cjepivom.