Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


neurorizično dijete i priorix


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

jelena1977

03.05.2012. 00:05

Moje dijete je sa 30 dana operiralo subduralni hematom,dobro se oporavlja. Do sada je primio sva cjepiva po redu, ali sa odgodom od par mjeseci radi transfuzije. Sada ima 15 mj i na redu je Priorix. Zadnji EEG nalaz je bio "diskretno žarište".Pije phenobarbiton od operacije do danas, radi postoperativnih konvulzija. Zanimalo bi me da li je potrebno odgoditi ovo cijepljenje, ukoliko da, kada bi ga bilo najbolje cijepiti? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

03.05.2012. 17:15

Potrebno ga je odgoditi najmanje na 9-11 mj. od zadnje transfuzije krvi ili krvnih derivata (npr. plazme). Inače ne.
Nemam pojma što je to "diskretno žarište", to bi trebalo razjasniti s neuropedijatrom koji je to napisao.
Sama neurorizičnost ne znači ništa, ako nema točnu dijagnozu. U ovom slučaju je to bio subduralni hematom, i to je svakom jasno što je to bilo, a što je diskretno žarište, to zna samo onaj koji ga je proglasio.

jelena1977

04.05.2012. 00:30

Ni meni nakon razgovora sa neuropedijatricom pojam žarišta nije ništa jasniji. Uglavnom to je EEG od 24.01.2012. 14.06.2011. nalaz je bio " žarište desno", pa sam jedino shvatila da se radi o poboljšanju. Kao nešto detaljniji opis prepisujem Vam zaključak od magneta 26.09.2011.: "muškom dojenčetu u dobi od 8 mj., sa stanjem po operaciji sub.hematoma, uslijed kasne hemoragijske bolesti novorođenčeta učinjen je kontrolni MR mozga na kojem je opisano stanje nakon desnostrane kraniotomije i evakuacije sub. hematoma. Vidljiv su postishemijske malacijsko gliozne promjene desnog temporalnog i lateralnog dijela desnog frontalnog režnja. U parenhimu temporalno desno te kortikalno frontalno desno stanje nakon ranijeg krvarenja. U području hipofize opisana je cista."
Radi ciste smo napravili endokrinološku obradu koja je bila ok. Sporni su bili i D-dimeri ( 3.77) koji se isto kontroliraju (4/2012 :0,62).
Samo bi još pitala ima li ikakve potrebe pitati za cijepljenje neuropedijatricu?
Hvala!

Darko Richter, dr. med.

05.05.2012. 00:25

Dobro, sada je stanje jasnije. Uvijek me začudi koliko roditeljima treba dok ne izvale relevantni dio istine. Često se to ne dogodi nikada.
U ovoj situaciji, mislim da se može pričekati dok se i EEG potpuno ne sanira.

jelena1977

05.05.2012. 11:15

Ah, morate razumjeti nas neuke roditelje, nakon vaših opširnih objašnjenja ja i dalje ne znam koja je to relevantna istina presudila da odgodimo cijepljenje. U svakom slučaju hvala na odgovoru, jer i dalje se čudim da me na to nisu upozorili niti postavili pitanje ni njegov pedijatar niti neuropedijatar. Voljela bi da se s vremenom poboljša komunikacija između "vas" i "nas",jer često sam se susretala sa situacijom da "vam" ne bi smetali, uzimali vam vrijeme, povrijedili vaš ego ne postavljamo pitanja, ili se zadovoljimo šturim odgovorima...a pritom se često pitam da li vi isto tako suosjećate sa nama, i da li bi se itko zamijenio za poziciju bolesnika ili još gore roditelja bolesnog djeteta. Uistinu, hvala još jednom !

Darko Richter, dr. med.

07.05.2012. 00:55

Nisam sve razumio što vas muči, ali, oko jednoga se nikada nećemo sporazujmjeti: naime, da je doktor tu zato da zadovoljava radoznalost dokonih roditelja koji si umišljaju da oni nešto moraju znati. Pod cijenu ucjene ili prisile nad liječnicima. To je kontradikcija između željenog cilja i metode, i to je jedna od većih gluposti koju nem je namrla demagogija bivšeg predsjednika i njegovih savjetnika koji su se požurili da pacijentima osiguranju "njihova prava". Po čemu smo mi odmah postali najnapredniji u svijetu, baš kao u doba druga Tita. I kao da prava nisu postojala i u vrijeme Galena ili Hipokrata. I, kao da je pravo samo ono što piše. A kada ga napišu neuki političari i njihovi guzolizni savjetnici, onda imamo konfuziju na hrvatski način.
Dakle, ako sam išta razumio od vaših tužaljki, pitam se, kakve veze u praktičnom smilsu za vaše dijete i njegovo cijepljenje ima podatak da vam netko nije nešto rekao, a netko drugi jest, kada su obojica napravili za dijete isto.

jelena1977

07.05.2012. 15:35

Tužaljka? Ucjena? Prisila? Pitam se kakve veze u praktičnom smislu za cijepljenje djeteta ima bivši predsjednik i njegovi savjetnici. Da li ste Vi pod ucjenom ili prisilom na forumu, naime tada bi mi Vaš ton bio puno jasniji. Ne razumijem o čemu pričate, ali valjda mi to cijelo vrijeme i hoćete reći.
Praktično, pedijatar nas je naručio na cijepljenje prije tjedan dana (prehlada je odgodila termin), a vi ste sugerirali da to učinimo kad se EEG sanira, ako je to isto mogli ste u startu reći da je svejedno ili da je pitanje glupo i sve ok.
Praktično, ovaj dijalog više nema nikakvog smisla za cijepljenje mog djeteta, pa Vam se još jednom zahvaljujem!
P.S.
Cijenim Vaše stručno mišljenje i poslušat ću Vaš savjet.

Darko Richter, dr. med.

08.05.2012. 00:10

Možda je EEG normalan, jer, što to znači "diksretno žarište"?
Ili jest, ili nije. Ako nije, onda je EEG normalan.