Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


obvezno cijepljenje II


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Tomislav

13.02.2006. 10:26

1. Da li je u Hrvatskoj obvezno cijepljnenje stvarno obvezno, tj. da li roditelj može odbiti cijepiti svoje dijete, a da ne snosi poljedice (bilo koje prirode)???
2. Ako dijete nije cijepljeno, da li se može upisati u vrtić ili školu???
3. Da li se dijete može cjepiti samo protiv dječje paralize, a da se odbiju druga cjepiva???
4. Možete li komentirati zašto u većini (provjereno znam za 5 zemalja) zemalja EU nema obveznog cijepljnja, tj. roditelji odlučuju da li će cijepiti dijete ili ne.

Dr. Darko Richter

13.02.2006. 21:58

1. Citiram čl. 21 Zakona o zdravstvenoj zaštiti NN 121/2003:
Članak 21., te upućujem na stavke 5., 10. i 11.
_____________________________________________________
U ostvarivanju zdravstvene zaštite svaka osoba ima pravo na:

1. jednakost u cjelokupnom postupku ostvarivanja zdravstvene zaštite,

2. slobodan izbor doktora medicine i doktora stomatologije u skladu s odredbama ovoga Zakona i pravilima zdravstvenog osiguranja,

3. zdravstvenu uslugu standardizirane kvalitete i jednakog sadržaja,

4. prvu pomoć i hitnu medicinsku pomoć kada mu je ona potrebna,

5. slobodan izbor između više mogućih oblika medicinskih intervencija koje mu ponudi doktor medicine, odnosno doktor stomatologije, osim u slučaju neodgodive intervencije čije bi nepoduzimanje ugrozilo život i zdravlje osobe ili izazvalo trajna oštećenja. Ako osoba nije sposobna donijeti ovakvu odluku ili je maloljetna, za donošenje odluke ovlašteni su: bračni drug, roditelji, punoljetna djeca te punoljetna braća i sestre i skrbnik, odnosno zakonski zastupnik te osobe. Traženje te suglasnosti nije obvezno ako bi zbog njezinog pribavljanja proteklo vrijeme zbog čega bi život osobe bio ugrožen, a ona u tom trenutku nije u stanju donijeti takvu odluku,

6. točno informiranje i pouku o svim pitanjima koja se tiču njezina zdravlja,

7. odbijanje promatranja, pregleda i liječenja od strane studenata i odbijanje svih drugih intervencija koje bi samostalno obav­ljali zdravstveni radnici prije položenoga stručnog ispita i ishođenog odobrenja za samostalan rad,

8. odbijanje da bude predmet znanstvenog istraživanja bez svoje suglasnosti, ili bilo kojega drugog pregleda ili medicinskog postupka koji ne služi dijagnosticiranju bolesti i njezinom lije­čenju,

9. povjerljivost svih podataka koji se odnose na stanje njezina zdravlja,

10. odbijanje pregleda i liječenja, uključivši tu i pravo da tijekom liječenja pisanim putem zatraži promjenu doktora medicine, odnosno doktora stomatologije iz razloga koji ne mora šire obrazlagati,

11. prihvaćanje ili odbijanje kirurške i druge medicinske intervencije na tijelu ako je pri svijesti i sposobna je za rasuđivanje. Za osobe koje nisu pri svijesti ili nisu sposobne za rasuđivanje suglasnost za medicinsku intervenciju daju osobe iz točke 5. ovoga stavka, osim u slučaju neodgodive medicinske intervencije,

12. prehranu u skladu sa svojim svjetonazorom za vrijeme boravka u zdravstvenoj ustanovi,

13. obavljanje vjerskih obreda za vrijeme boravka u zdravstvenoj ustanovi u za to predviđenome prostoru,

14. pravo opremanja u mrtvačnici u slučaju smrti, uz primjenu vjerskih, odnosno drugih običaja vezanih uz iskaz pijeteta prema umrloj osobi.

Pravo prihvaćanja, odnosno odbijanja pojedinih dijagno­stič­kih ili terapijskih postupaka iz stavka 1. točke 7., 8. i 11. ovoga članka osoba izražava potpisivanjem suglasnosti, osim ako je za to nesposobna ili maloljetna.

Suglasnost za nesposobnu ili maloljetnu osobu iz stavka 2. ovoga članka potpisuje bračni drug, roditelj, punoljetno dijete, punoljetni brat i sestra, zakonski zastupnik ili skrbnik.
_____________________________________________________

2. Ako nije cijepljeno, sigurno će vas pitati zašto, ali, koliko je znam, nema propisa po kojem bi vam mogli zabraniti upis u te ustanove zbog toga što dijete nije cijepljeno.

3. Može.

4. U nekim zemljama, npr. u SAD i Vel. Britaniji, cijepljenje nije obvezno, ali se svi cijepe, pogotovo u SAD, jer slušaju liječnike. Tamo svatko radi i zna svoj posao, i, ako food &Drug Administration, Pedijatrijsko društvo, Udruženje obiteljskih liječnika i druga, daju preporuku, ogromna većina to posluša. Neki ne poslušaju, ali zato ne idu u zatvor, samo ih onda ne upisuju u vrtiće, jer tamo, za razliku od nas, postoje takvi preduvjeti.

Na kraju, želio bih vas upozoriti da ćete svojim stavom, koji po smjeru propitkivanjm izgleda kao protivan cijepljenju, nanijeti najveću štetu svojem djetetu. Jednostavno mi nije jasno da netko , tko sjedi na internetu, može doći do zaključka kako je jedino poliomijelitis opasnost za njegovo dijete. Ili možda baš zato, što sjedi na internetu? A nema pojma o selekciji relevantne informacije. Znajte da je internet samo jedna velika polica, kao u apoteci, na kojoj stoje tegle i bočice pune raznih korisnih stvari - ali, one su korisne samo ako ih se zna primijeniti u prave osobe, na pravom mjestu, u pravo vrijeme i u pravoj dozi. Inače su otrov.