Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Pneumokok/gripa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Pitta

11.05.2009. 23:20

Poštovani doktore,

Ima li smisla cijepiti dijete (a možda i sebe) cjepivom protiv pneumokoka u svrhu zaštite od upale pluća koja bi mogla nastati kao komplikacija gripe? Dijete će uskoro navršiti pet godina, inače je ranije rođena i sklona infekcijama dišnoga sustava. Sa tri godine je preboljela upalu pluća (nespecifiranog uzočnika).

Darko Richter, dr. med.

12.05.2009. 14:10

Ima, i bez obzira na gripu.

Pitta

12.05.2009. 18:25

Zahvaljujem na odgovoru.

Možete li mi reći kako se petogodišnje dijete treba cijepiti protiv pneumokoka, tj. kojim cjepivima i u kojem razmaku?

Hvala

Darko Richter, dr. med.

12.05.2009. 21:25

Do navršenja 6. godine života, dobiva1× Prevenar, a za 2-6 mj. 1×Pneumo23.

sanika0402

02.11.2009. 22:25

Poštovani doktore,

imam isto pitanje samo za dijete od 6 godina i 9 mjeseci. Može li se ono cijepiti protiv pneumokoka i čime?

Hvala
Sanika

Darko Richter, dr. med.

02.11.2009. 23:30

Pneumo 23, 1 doza.

zeljkas

11.11.2009. 10:30

Poštovani dr. Richter, javljam se zbog još nekoliko pitanja vezanih uz cjepiva protiv pneumokoka i sezonske gripe. Moja djevojčica je sada stara 20 mjeseci. Rođena je male prođajne težine (2240 g) i od rođenja je sklona infekcijama respuratornog sutava. S 9 mjeseci je imala virusni bronhiolitis i pohađali smo dnevnu bolnicu na Srebrnjaku. Nakon toga je u nekoliko navrata kod virusnih infekcija bio indiciran ventolin i flixotide. U 9. mjesecu ove godine je krenula u jaslice te je pedijatrica preporucila da ju cijepimo s pneumokoknim cjepivom. Prije 4 tjedna je dobila 1. dozu prevenara. Sada sam ju odlucila cijepiti protiv sezonske gripe i zanima me koliko vremena treba proci od cijepljenja protiv pneumokoka te na koji nacin nakon toga uskladiti 2. dozu prevenara i 2. dozu cjepiva protiv seznske gripe.
Hvala vam na Vasem odgovoru. S postovanjem, mama kemicarka.

Darko Richter, dr. med.

11.11.2009. 13:35

Možete je cijepiti jednimi drugim cjepivomo istoj viziti, to bi bilo najpraktičnije. Inače, Cjepivo protiv gripe se odmiče 2 tjedna od drugih cjepiva, ako ne pada u isti dan.

Tina2

12.11.2009. 11:10

Poštovani,
zanima me dali se može cijepiti dijete protiv pneumokoka obzirom da je kad je rađeno alergotestiranje na Srebrnjaku nam rečeno da je pozitivna na Streptokok tj. da ima povećane mogućnosti oboljenju od te bakterije.
I još jedno pitanje cijepila bih i sebe, a pošto sam prije 4 dana primila cjepivo protiv gripe, dali je dovoljno 14 dana razmaka?
hvala,

Darko Richter, dr. med.

12.11.2009. 18:05

Dovoljno je 14 dana razmaka od cijeplenaj protiv gripa do drugog cijepljenja.
A za osjetljivost na streptokok, mogu vam reći da je to sasvim osebujan test kojim bi se to uvtrđivalo.
Kojim je to testom utvrđeno? I za koji streptokok, punim imenom i prezimenom (streptok piogeni, strept. penumonije, strep. fekalni, itd.)?
No, i bez tog odgovora, nije mi poznata takva kontraindikacija za cijepljenje protiv penumokoka. Naime, ako ima "povećane sklonosti" obolijevanju od penumokoka, TO JE TEK APSOLUTNA INDIKACIJA DA SE CIJEPI I TO ŠTO PRIJE.

Tina2

13.11.2009. 02:30

Hvala na odgovoru,
osjetljivost na streptokok joj je ustanovljena vađenjem krvi i brisom nosa, nalaz je bio: Dunger 380, Eo u DKS 4%, Eo u nosu +. Prema tome nam je liječnik to rekao.
Još me samo zanima dali je to cjepivo potrebno ponavljati nakon nekog vremena ili je to trajno?
Hvala još jedno,

Darko Richter, dr. med.

13.11.2009. 10:55

Ponvalja se samo Pneumo 23, ali ne u manjem razmaku od nego 10 godina.

goga1967

27.11.2009. 17:25

Dr Richter!
I mi razmišljamo o cijepljenju protiv pneumokoka, kako bi se zaštili od upale pluća kao posljedice gripe. Dijete ima 4 godine i ne ide u vrtić, pa stoga ne poboljeva često (ali ipak da, jer ima dosta kontakata s ljudima i izvan svoje obitelji), do sada nije imao upalu pluća niti gripu. Naš problem je što je sitan i krhak (ima samo 12 kila) i eventualna upala pluća uzrokovana gripom ili bilo čime drugim bi za nas možda bila opasna.

Evo što nas roditelje zanima:
- do koje godine se može dijete cijepiti
- ako planiramo cijepljenje sada, s 4 godine, kojim cjepivom se treba cijepiti i po kojoj shemi
- da li se cijepljenje vrši u pedijatr. ordinaciji ili kod Vas, u specijalističkoj (i ima li neki razlog tome)
- uskoro nam dolazi cijepljenje Infanrixom 3u1; koliko treba biti između tog cjepiva i pneumokoknog
- da li ste uopće mišljenja da bi bilo dobro da se naše dijete cijepi

Hvala unaprijed na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

27.11.2009. 20:05

4 g., 12 kg:
- do koje godine se može dijete cijepiti DO DOBI OD 59 MJ., TJ. DOBI OD NAVRŠENIH 6 GODINA
- ako planiramo cijepljenje sada, s 4 godine, kojim cjepivom se treba cijepiti i po kojoj shemi PREVENAR 1 DOZA + PNEUMO 23 1 DOZA 2-6 MJ. IZA TOGA
- da li se cijepljenje vrši u pedijatr. ordinaciji ili kod Vas, u specijalističkoj (i ima li neki razlog tome) NORMALNO U ORDINACIJI PRIMARNE ZAŠTITE, ALI, KAKO OVO NE SPADA U OBVEZATNA CIJEPLJENJA, VAŠ PEDIJATAR MOŽE IMATI ODREĐENE REZERVE, OBJEKTIVNE, ILI SAMO NJEMU ZNANE. ONDA VAS MOŽE UPUTITI NPR. MENI RADI MIŠLJENJA, I/ILI CIJEPLJENJA.
- uskoro nam dolazi cijepljenje Infanrixom 3u1; koliko treba biti između tog cjepiva i pneumokoknog ILI O ISTOJ VIZITI, ILI ZA 1 MJESEC.
- da li ste uopće mišljenja da bi bilo dobro da se naše dijete cijepi DA, AKO NEMA KONTRAINDIKACIJA.

goga1967

28.11.2009. 15:15

Poštovani dr Richter!
Hvala Vam na odgovoru.
Sve nam je jasno osim Vašeg mišljenja treba li se naše dijete cijepiti ili ne - naime, rekli ste da ste za cijepljenje ako nema kontraindikacija. Sad naravno slijedi naše pitanje: kojih kontraindikacija?
Na temelju Vašeg odogovora odlučit ćemo da li cijepiti dijete ili ne.
Hvala još jednom na svim dosadašnjim odgovorima kojima ste nam prilično rasvijetlili temu cijepljenja.

Darko Richter, dr. med.

28.11.2009. 20:20

Kontraindikacije morate vi reći meni, a onda ja kažem da su to kontraindikacije.

goga1967

30.11.2009. 17:15

Poštovani dr Richter!

Moguće kontraindikacije (tu navodim sve što predstavlja pomak od normale):
- zaostatak u psihomotornom i govornom razvoju (blaže odstupanje)
- perinatalno neurorizično dijete (ali Vi ionako taj termin ne priznajete); EEG rađen u budnosti prije 3 mjeseca je uredan, dijete nije na nikakvoj terapiji (nikad nije ni bio); MR glave učinjena prije 2 godine uredna
- slaba uhranjenost za svoju dob (4 godine,12 kg); gastroenterološka obrada nije našla uzroka, nalazi uredni
- na redovnoj terapiji portalakom
Imamo li mi na temelju svega navedenog kontraindikacije?

A ovo su naša nova pitanja:
- zašto pedijatri u svojim ordinacijama cijepe djecu stariju od 2 godine samo jednom dozom, cjepivom pneumo23, a Vi ste nam preporučili shemu prevenar 1doza + pneumo23 1doza nakon 2-6mj?
- zašto neki pedijatri cijepe djecu u debelo meso s pneumo23 (a neki u nadlakticu) i da li je uopće važno u koji dio tijela se dijete cijepi?
- nakon koliko vremena od cijepljenja je dijete zaštićeno, ako se cijepi 1 dozom? Ako se cijepi u 2 doze, da li je zaštićeno već nakon 1. doze?

Hvala još jednom.

P.S. Koliko se čeka na cijepljenje u Vašoj ordinaciji? Ako se dugo čeka na termin, možemo li to obaviti i u privatnoj ordinaciji?

Darko Richter, dr. med.

30.11.2009. 22:35

Dakle, vašim redom:
- zaostatak u psihomotornom i govornom razvoju (blaže odstupanje) ........... NIJE KONTRAINDIKACIJA.
- perinatalno neurorizično dijete (ali Vi ionako taj termin ne priznajete); EEG rađen u budnosti prije 3 mjeseca je uredan, dijete nije na nikakvoj terapiji (nikad nije ni bio); MR glave učinjena prije 2 godine uredna ........ OČITO NEMA KONTRAINDIKACIJE
- slaba uhranjenost za svoju dob (4 godine,12 kg); gastroenterološka obrada nije našla uzroka, nalazi uredni ........ NIJE KONTRAINDIKACIJA
- na redovnoj terapiji portalakom .......... NIJE KONTRAINDIKACIJA
Imamo li mi na temelju svega navedenog kontraindikacije? NEMATE.

A ovo su naša nova pitanja:
- zašto pedijatri u svojim ordinacijama cijepe djecu stariju od 2 godine samo jednom dozom, cjepivom pneumo23, a Vi ste nam preporučili shemu prevenar 1doza + pneumo23 1doza nakon 2-6mj? MOŽE SE I SAMO S PNEUMO23, ALI, AKO SE DAJE PRVO PREVENAR, A ZATIM PNEUMO 23, ODGOVOR NA BAREM 7 GLAVNIH SEROTIPOVA PENUMOKOKA JE ZNATNO BOLJI I DUGOTRAJNIJI.
- zašto neki pedijatri cijepe djecu u debelo meso s pneumo23 (a neki u nadlakticu) i da li je uopće važno u koji dio tijela se dijete cijepi? DANAS SE NIKOGA BEZ POSEBNOG RAZLOGA NE BI TREBALO CIJEPITI U DEBELO MESO. DJCEU DO 2 GODINE ILI DO 12-15 KG CIJEPI SE U BEDRO S PREDNJE VANJSEK STRANE, A OSTALE, UKLJUČUJUĆI I ODRASLE, U DELTOIDNI MIŠIĆ, TJ. GORNJI DIO NADLAKTICE.
- nakon koliko vremena od cijepljenja je dijete zaštićeno, ako se cijepi 1 dozom? Ako se cijepi u 2 doze, da li je zaštićeno već nakon 1. doze? ZAŠTIĆENO JE VEČ OKO 3 TJEDNA OD PRVOG CIJEPLJENJA, ALI, U NIŽOJ DOBI POTREBNO JE, VIŠE INJEKCIJA, JER KATKADA NAKON SAMO 1 ILI 2 DOZE ODGOVOR NA CJEPIVO JOŠ NIJE DOSTATNO JAK. ZATO SE CIJEPI S TO VIŠE DOZA, ŠTO JE DIJETE MANJE.

P.S. Koliko se čeka na cijepljenje u Vašoj ordinaciji? Ako se dugo čeka na termin, možemo li to obaviti i u privatnoj ordinaciji? U MOJOJ NORMALNOJ AMBULANTI NA REBRU CIJEPIM DJECU S ODREĐENIM MEDICINSKIM INDIKACIJAMA ILI, OBRNUTO, STRAHOVIMA OD KONTRAINDIKACIJA, A ZA KOJE UTVRDIM DA NISU UTEMELJENI. TO SVE IDE NA UPUTNICU, AKO POSTOJE OD HZZO-A PRIZNATE INDIKACIJE. MOGU CIJEPITI I ONE KOJI TO ŽELE, A NEMAJU PRIZNATU INDIKACIJU, AKO PLATE CJEPIVO.
TO ISTO RADIM U POLIKLINICI "ALERGOVITA", Tomislavov trg 21, Zagreb (www.alergovita.hr)
U PRIVATNOJ AMBULANTI

goga1967

01.12.2009. 19:05

Dr Ricter!
Puno hvala na iscrpnim odgovorima. Doći ćemo se cijepiti, ali u privatnu ordinaciju da izbjegnemo čekanje i gužvu na Rebru. Naravno, ako naš pedijatar neće imati ništa protiv (svako cijepljenje upisuje u knjižicu cijepljenja, pa se nadam da neće biti prepreka to što će ovo cijepljenje biti obavljeno u privatnoj praksi). Pretpostavljam da će to cijepljenje biti tretirano kao i svako drugo koje smo primili u kod svog pedijatra (sa istim pravima i dužnostima)
Lijep pozdrav

Darko Richter, dr. med.

01.12.2009. 22:20

Ne znam što bi vaš pedijatar imao s vašim slobodnim izborom. Ja sam isto tako pedijatar, i ne miješam se u cijepljenja koja vam on preporučuje. Bilo bi dobro da vas on cijepi, a zašto neće, samo je njemu znano. Knjižica cijepljenja nije njegova, već vaša tj. djetetova, i u nju se upisuje cijepljenje koje je obavljeno, ne koje on želi.