Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


priorix vs MoPaRu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

keke

12.06.2010. 21:05

Poštovani,

Sa godinu dana dijete mi je primilo MoPaRu cijepivo (domaće proizvodnje) i nije imala nikakvu reakciju. Prije točno 2 mjeseca dobila je vodene kozice koje su bile urednog tijeka. Sada ima 7 godina i trebali bismo obaviti prvo od tri cijepljenja prije polaska u školu, tj. protiv Moparu. E sad, naša pedijatrica preporučuje cijepiti sa Priorixom (jer ima manje reakcija), dok školska doktorica kaže kako bi trebali cijepiti sa MoPaRu kako je i u kalendaru za školsku djecu. Kad sam je pitala dali je kod nje u ambulanti bilo kakvih ozbiljnijih reakcija na domaće cjepivo, pri tom ne mislim na povišenu temperaturu i sl (jer ako nije onda ćemo se cijepiti i mi), onda mi je je rekla kako je bilo i kako će vjerojatno i biti ali, da ona i dalje smatra da nebi trebalo kupovati Priorix već da se cijepimo sa domaćim i ne mislimo na reakcije....

moja pitanja glase:
1. da li cijepiti priorixom ili MoPaRu (domaćim)
2. ako kažete Priorixom, dali ima kakve veze što je s god dana cijepljena s domaćim, a sad s stranim (jer vidim da je sad u kalendaru obrnuta situacija-prvo Priorix, a onda MoPaRu)
3. da li je vremenski prošlo dosta od preboljelih v.kozica i cijepiva kojeg moramo primiti
4.I zanimaju me da li je bilo kakvih zabilježenih ozbiljnijih nuspojava Priorixa

jako bih bila zahvalna kad biste mi mogli dati odgovore na moja pitanja kako bih lakše izabrala što je bolje za moje dijete, odnosno koga da poslušam, svoju pedijatricu (koja je inače ok) ili školsku doktoricu(koju prvi puta vidim)

Darko Richter, dr. med.

12.06.2010. 22:45

Treba primiti propisano cjepivo za svoju dob.
Sve ostalo je dosta irelevantno. Može se cijepiti MoPRu, ili Priorix, posve je svejedno. Od kozica je prošlo dovoljno dugo da se može cijepiti.

keke

13.06.2010. 05:20

Stvarno Vam se zahvaljujem na brzom odgovoru!

Još samo da si potvrdim.....znači bilo koje cijepivo da dobijemo trebalo bi proći bez težih nuspojava s obzirom da ih kod prvog cijepljenja nije bilo

Darko Richter, dr. med.

13.06.2010. 18:10

Sve sam rekao.
A nuspojave mogu biti od nikakvih, do smrti.
Uvijek je rizik pacijenta. Ne očekujete valjda da vam kažem: ne, ne, neće sigurno biti nikakvih nuspojava.
Pa ja sam u 30 godina imao cca preko100.000 pregleda ili intervencija, i, kako bi to bilo, da svaki puta kažem: ne, ne, neće tu biti ništa, samo neka mama mirno spava ... ja sam tu da odgovaram za sve, a mama je da se s njime igra. Uopće,bilo bi, za Hrvate, najbolje da imaju djecu, ali da za njih stalno odgvovara netko drugi. Najbolje pedijatar. On je besplatan. A i učio je.

keke

14.06.2010. 00:40

Nitko od Vas ne očekuje da odgovarate za sve, već da nam date savjet, odnosno olakšate izbor kod ovakvih ili sličnih situacija (za što i pretpostavljam da ste tu, na ovom forumu). Nismo mi mame tu da bismo se igrali sa našom djecom, već da s njima prolazimo dobre i loše situacije, i da ih pokušamo podignuti u normalne ljude. a što se tiče koliko je pedijatar "učio" i da prema tome mora snositi odgovornost za svog pacijenta- pa i mora! ja sam možda učila i školovala se i više od Vas samo nažalost na drugom području...da sam pedijatar onda ne bi trebala Vas....a kako nisam onda samo tražim savjet kako da olakšam izbor za svoje dijete
hvala na pomoći

Darko Richter, dr. med.

14.06.2010. 12:15

Sasvim sigurno nemate fakultet + staž + specijalizaciju + 2 poslijediplomska (svaki od 2 semestra) + primarijat + užu specijalizaciju + doktorat + kontinuirane bodove trajne medicinske edukacije, jer, osim nekih liječnika to nitko u Hrvatskoj nema, niti akademici.
A što se tiče savjeta,dobili ste ga već nakon prvog vešeg upita.

tonibaloni

15.06.2010. 19:35

moj sin ima 7 godina i česte bronhitise (oko 5-6 godišnje). na terapiji je singularom junior već 2 godine i flixotide (u zadnje vrijeme seratide) inhalacije kad traju opstrukcije. Radili smo alergo test iz krvi i svi nalazi su bili negativni..sad čekamo da se naručimo još i na kožni test pa da vidimo jeli zapravo bronhitis uzrokovan alergijama ili virozama.
Moje pitanje je s kojim cijepivom protiv moparu cijepiti (domaće ili Priorix, ili je svejedno), a napomenuo bih da je sa godinu dana cijepljen sa domaćim moparu
hvala na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

16.06.2010. 00:15

Cijepljenje i sve ono što ste prije toga navodili o Singulairu, Seretideu, Flixotideu, bronhitisima, itd., nema međusobne veze.
Sada ima 7 g. i cijepi se uredno po kalendaru, a naši epidemiolozi su za taj slučaj predvidjeli domaće MoPaRu cjepivo (Priorix za primovakcinaciju u dobi od 12-15 mj.).
No, imao bih primijeititi da je vrlo neobično,čak možda i loše, da se dijete bez diferentne dijagnoze, liječi diferentnim lijekovima za astmu, i to još k tome, krivo.
Dok od Singulaira i Flixotidea neće biti neke posebne šteta, ako i nema alergijsku astmu, ipak, napomenuo bih vam da se Seretide NE DAJE za fazu pogoršanja astme. Tada se, uvijek, primjenjuje Ventolin sa ili bez sistemnih kortiksteroida, bez obzira na osnovnu terapiju od prije, koja se nastavlja (ta može biti Singulair, Flixotide, ili Seretide). Seretide se NE UKLJUČUJE KADA SE ASTMA POGORŠA. Seretide se daje DA SE ASTMA NE POGORŠA, trajno i stalno, ako to rješava problem kako se astma ne bi pogoršavala.

nina32

05.01.2011. 11:55

Poštovani,
neću otvarati novu temu već se samo pitanjem želim nadovezat na ovu.
Ukratko, moj sin se s godinu dana starosti cijepio s MoPaRu cjepivom i obolio od meningitisa (konvulzije itd.). Slijedeće godine kreće u prvi razred i morao bi se docjepiti protiv tih bolesti pa me interesira vaše mišljenje u vezi načina cjepljena jer mislim da to nećemo moć izbječ. Unaprijed zahvaljujem na Vašem odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

05.01.2011. 21:20

Ako je onakve nuspojave sigurno imao od MoPaRu cjepiva, onda ćete sasvim sigurno to cjepivo izbjeći, osim ako ne zatajite liječniku št se dogodilo.
A ako ga treba cijepiti, onda neka to obavezno bude Priorix. Meningitis s Priorixom još nije zabilježen.