Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


propuštena cjepiva pred upisom u školu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sandra1102

08.01.2018. 16:25

Poštovani,
moje dijete ima 9 godina i 10 mjeseci i uredno je cijepljena prema kalendaru cijepljena do škole.
Nešto prije 5. rođendana pa sve do rujna ove godine vođena je kao dijete s Epilepsijom, nije trošila ljekove. Zadnji eeg (u rujnu 2017. godine) je bio u granicama normale. Ljetos je napravljena imuonološka obrada u smislu testiranja na autoimune bolesti gdje je bila pozitivna na anti -pm/scl zbog sumnje na lupus. Crvenilo obraza potaknuto suncem, rane na koži, urinarne infekcije (radili urodinamiku koja je bila u redu). Ponovo smo naručeni kod dječjeg reumatologa radi još kompletnije obrade i to sada za dva tjedna.
Nije cijepljena pred školu zbog svih navedenih razloga. Prošle godine u razmaku od dva mjeseca u veljači i ponovo u travnju joj se aktivirao herpes zoster te je drugi put koristila virolex tablete. Nije cijepljena ni prošle godine na preporuku liječnika školske medicine zbog herpes zostera.
Možemo li ju sada cijepiti s priorixom i koliki razmak treba biti za ostala cjepiva koja nije primila. Njezina generacija je pred školu primala i di te per (iako je do svoje 5te godine cjepljena s 5 doza) i ostaje polio.
Trebamo li pričekamo i obaviti cijepljenje nakon pregled na koji smo naručeni za dva tjedna? Ili ju možemo cijepiti nevezano za pozitivan nalaz anti-pm/scl?
Hvala na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

16.01.2018. 22:50

Ne znam čime je cijepljena, a čime ne. Vi pretpostavljate da je to pogađam, ali umoran sam i ne mogu.
Oni koji su je ne-cijepili činili su joj medvjeđe usluge, jer, kao što vidite, neku reumatsku bolest razvija, a ostala je necijepljena. I tako će na kraju dobiti dijagnozu, zbog koje će je još manje cijepiti, ako je ni do sada nisu.
A nema razloga da se nije cijepila i da se ne cijepi svime što treba, jer, ionako sa svim tim dijagnozama ili pretpostavljenim dijagnozama, nije nikada dobivla nikakvu terapiju. Koje su to bolesti, za koju se ne dobiva baš ništa, a zvuče ozbiljno; epilepsija, reaumtaska boelst? To su onda fantomski izgovori da se netko ne cijepi. Zoster? Kada prođe, cijepi se, nakon oko 6 tjedana od ozdravljenja.