Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


molim pojasnjenje


Autor Poruka

18.02.2007. 23:00

Postovani,

Interesira me da mi malo pojasnite moje stanje.
Imam 32 godine. Apsolvent sam na tehnoloskom fakultetu, do kraja studija mi je ostalo jos 3 ispita.
Sa 13 godina i nekoliko mjeseci sam imao gubitak vida i to tako sto mi se lijevo od tocke koju gledam pojavila tamno smijedja tockica koja se povecavala sve vise. Za nekih pol sata gotovo da nisam uopce vidio, i to je bilo izrazenije na lijevom oku. Nakon toga vid mi se povratio ali sam osjetio jak bol u gornjim dijelovima ociju koji je polako prerastao u bol prednjeg dijela glave, boljelo me je podrucje iznad ociju tj ceoni dio pa do djela gdje je i vlas. Bol ociju a tako i glave je bila ostra i jaka a posebno je jak intenzitet boli bio nakon povratka vida tj na samom pocetku boli. Vremenom je bol prestajala. Sve skupa bol je trajala nekoliko casova, cirka 3h. Znaci, dok sam imao gubitak vida nije bilo boli ali kako se vid povratio ta bol je pocela. Za svo to vrijeme sam bio potpuno svijestan, cak me je u tom trenutku nastavnica prozvala da nesto procitam, a kako mi je vid bio djelomicno izgubljen jedva sam uspio to procitati. To je bilo u mjesecu rujnu 1988. godine i dogodilo mi se u skoli kada sam isao u prije podnevnu smjenu i to, koliko se sjecam, posljednji ili pred posljednji sat. Obicno nisam jeo cijelo vrijeme dok sam bio u skoli. Otisao sam doma kao i obicno, ali uz spomenute tegobe tj bol u ocima i glavi, vid mi se povratio dok sam jos bio u skoli. Sve isto mi se pojavilo i sutra dan i to otprilike u isto vrijeme, ali manjeg intenziteta, isto je pocelo s manjom tockicom i polako gubitak vida skoro u cijelosti, ubrzo kad je vid skoro u cijelosti izgubljen na jednom se povratio, isto bol ali dosta manjeg intenziteta nego dan prije. Do tada nikada prije nisam imao slicne niti bilo kakve druge napade. Majka mi je medicinska sestra i odmah smo otisli lijecniku. Upucen sam da snimim EEG. Radjeno je 22.09.1988. i nalaz je bio sljedeci:
Na isbovnom crtezu EEG registruje u FTP odvodima bilateralnu, epizodicno, kratkotrajno, usporavanje na teta nivo kada su talasi vise i visoko voltirani i ostri, sa akcentuacijom levostranih odvoda. EEG patoloski, nespecificno iritativan.
U obitelji i blizoj familiji nitko nije imao epilepsiju. Otac ima glavobolje ceste, snimao je EEG, nalaz je bio uredan.
U narednih godinu dana sam vise puta snimao EEG. Jedan od nalaza:
Snimano 03.10.1988.
U pasivnom EEG-u osnovna aktivnost srednje izrazena, nize i srednje voltirana, umereno iregularna, dominacija 10 a subdominacija 11-12 i 8-9 cps. Vizuelna blokada osrednja. Za vreme HV iznad temporalnih i srednjih regiona obostrano, sa naizmenicnom akcentuacijom strana, u grupama talasi 5-7 i 4 cps. Nema specificnih grafoelemenata. ZAKLJUCAK: Nespecifican nalaz koji govori na umereno izrazenu cerebralnu disfunkciju elektrokortikalno ispoljenu za vreme HV iznad temporalnih i srednjih regiona obostrano, sa naizmenicnom akcentuacijom strana. Zsp-l=d.
U ovom periodu sam uz EEG uradio jos i sljedece snimke, ANGIOSCINTIGRAFIJA I GEG i zakljucak rezultata je bio sljedeci:
Nalaz angioscintigrafije ukazuje na izrazito produzenu cerebralnu perfuziju. Nalaz GEG ukazuje na postojanje zarisnih promena obostrano.
Uradio sam reoencefalografiju tj REG u dva navrata, sa 14 godina i sa 20 godina. Prvi nalaz je bio:
U idealnim hemodinamskim uvjetima normotonija i uredan protok uortostazi sa HV lagana, hipotonija karotidnih, a izrazita vertebrobazilarnih aa. (uz kompenzatornu tahikardiju) sto uvjetuje znatnu redukciju protoka tog irigacionog podrucja.
Drugi nalaz tj sa 20 godina je bio:
Diskretna interhemisferna asimetrija na stetu desnog hemikraniuma. U VB slivu i otezan dijastolni priliv desno. Kod rotacije glave u desno registruje se kompresivno-iritativna fenomenologija u VB slivu. Nema znakova aktuelne VB insuficijencije, niti u okviru cervikalnog sindroma.
Uradio sam u ozujku 2000. TRANSKRANIJALNO DOPPLER ISPITIVANJE VB SLIVA i nalaz je bio uredan. Uradio sam u istom periodu i ULTRAZVUCNO ISPITIVANJE (DOPPLER) i nalaz je bio uredan tj u granicama normalnog. Uradio sam CT mozga 19.10.1988. i nalaz je bio uredan. I uradio sam MAGNETNU REZONANCU ENDOKRANIJUMA u sijecnju 2000. i nalaz je bio uredan.
Tijekom redovitih kontrola 1989. godine kada sam imao 14 godina dijagnoza je bila Cephalea tj glavobolja, ali u jednom takvom pregledu doktorka je mojoj majci rekla da ja imam epilepsiju i da bas tad kod nje ja imam “napad” i da ona to vidi a mi to ne primjecujemo?! Terapija mi je prepisana tegretol i bedoxin, ali roditelji su bili protiv toga i ja nisam pio te lijekove. Nakon toga sam bio u Beogradu na Institutu za majku i dijete gdje sam lezao 5 dana i bio na pretragama. Tamo nisu potvrdili da je epilepsija u pitanju. Medju ostalim u zakljucku stoji: Na EEG-u nisu registrirane patoloske promjene, sto ne govori u prilog tzv. konvulzivne glavobolje i preporucili tablete Magnezij 50mg(IPK Osijek). Magnezij tablete sam neko vrijeme pio. Ponovno u rujnu, negdje poslije godinu dana od prvog gubitka vida, imao sam isti problem, gubitak vida pa bol ociju i glave, ali je bol bio puno manji a i gubitak vida, koliko se sjecam, nije bio potpun. Ove probleme do danas vise nisam ima tj gubitak vida. Od kako sam izasao sa pretraga u Beogradu vise nisam isao na redovite kontrole, ali sam EEG povremeno snimao i rezultati su bili slicni vec opisanim. Te snimke sam zapravao isao obavit zbog novacenja jer su to zahtjevali vojni lijecnici. Posljednji put do proslog tjedna sam EEG snimio 2000. godine i rezultat je bio:
U pasivnom EEG-u osnovna aktivnost srednje izrazena, srednje i nize voltirana, umjereno iregularna, dominacija 10 a subdominacija 11-12 cps. Vizuelna blokada osrednja. Za vrijeme HV bez promjena. Povremeno, iznad temporoposteriornih i parijetalnih regiona sa akcentuacijom levo 7-9 i 6 cps. Nema specificnih grafoelemenata. ZAKLJUCAK: Nespecifican nalaz koji ukazuje na umereno izrazenu cerebralnu disfunkciju elektrokortikalno ispoljenu povremeno, iznad temporoposteriornih i parijetalnih regiona sa akcentuacijom lijevo.
Od te 1988. godine pa do danas nikakve epilepticne napade nisam imao, odnosno nikakve gubitke svijesti. U vrijeme sna mi nije poznato. Ali mi se u snu zna desiti da pomjerim roku naglim pokretima, posebice kad pocnem spavati, ali i to nije toliko cesta pojava. Imam povremeno glavobolje, ali nista pretjerano. Primjetio sam da me glava boli kada sam umoran ili kada sam gladan a ako je kombinacija ovoga dva uglavnom me boli glava i to nesto vise lijevi dio, ali to se ne desava svaki put ako sam umoran ili gladan. Normalno sam se ponasao svo ovo vrijeme. Pusio sam 5 godina i sad vec 11 godina ne pusim. Alkohol sam pio kao i vecina moga uzrasta, znao sam se i prilicno napiti po koji put ali ne cesto, negdje oko 6 puta na godinu bih se prilicno napio (imendani, rodjendani, N.Godina i neke slicne prigode), a u drustvu sam kad bi izasli van uglavnom pio alkohol (pivo, gemist, rakija, pelinkovac). Svakako, nisam svaki dan pio alkoholna pica. Izlazio sam u grad do ranih jutarnjih casova po disko klubovima i slicno. Ozenio sam se 2003. i dobili smo dijete prosle godine. Posljednjh godinu dana rijetko pijem alkohol jer sam imao zeludacnih problema i gastroenterolog je utvrdio po analizi krvi da imam urodjen Zilberov sindrom, pa mi je i on preporucio da ne pijem alkohol sto sam i poslusao. Popijem pozda jedno do dva piva mjesecno ili tomu slicno. Medjutim postoji jedan problem koji imam prilicno dugo, a otkrio sam slucajno negdje 2000. godine. Kada gledam samo lijevim okom vidim tocku koju gledam, ali odmah uz nju vidim kao kroz vodu ili kao kroz neko nepravilno staklo, pa ako bih citao nesto sitno samo lijevim okom bilo bi mi problem. Kad gledam s oba oka taj problem nemam, a takodjer kad gledam samo s desnim okom isto taj problem ne postoji. Takvo stanje vida mi je isto tj bez promjena posljednjih 7 godina, a mogucno je da je postojalo i prije ali ja nisam znao. Malo me to potsjeca na onaj gubitak vida sto sam Vam opisao jer je tako pocinjalo. U posljednjih dva mjeseca osjetio sam nekoliko puta (mislim 5) intenzivan sjevajuci bol desno potiljacno. Samo bi me sjevnulo i nista vise. U nekoliko tjedana posljednjih nisam taj bol osjetio. Takodjer dosta cesto osjetim da mi trne dio glave i to cesce lijevi ali i drugi dijelovi tjela (dio ledja, ruke ili noge). Osjecaj je kao kad se najezim. To netraje dugo, par sekundi do mozda pol minute. Nekoliko puta u posljednjih nekoliko mjeseci mi je i trnuo jezik u prednjem djelu i povrsina koja je trnula je velicine nekoliko mm kvadratnih tj mala i takodje je relativno brzo proslo, mozda pol minute ili minut. Zbog tog sjevajuceg bola sam odlucio ponovno otici snimit EEG i posjetiti neurologa. EEG sam snimio prosli tjedan i nalaz je bio slijedeci:
Osnovna cerebralna aktivnost je 9-11 cps. Povremeno se interpoliraju spori talasi vise voltaze i usiljene formacije izrazenije centro-temporo-parietalno lijevo. Vizuelna blokada dobra. Na HV pojava visokovoltaznih strmih talasa 3-4 cps, povremeno 2,5 cps. Na FS normalizacija ritma, kasnije uredan ritam. Nalaz je difuzno dizritmicki promjenjen izrazenije lijevo. – Dd + zsp < l. (ili =l)
Lijecnica me je pitala da li sam imao nekada epilepticne napade i rekao sam da nisam, a ona je rekla da je cudi da sa ovakvim nalazom EEG-a nikada nisam imao epilepticni napad. Takodjer je dodala da je nalaz EEG-a sada drasticno pogorsan u odnosu na stare nalaze i onaj posljednji iz 2000. godine. Mene je to poprilicno poplasilo. Ja vec tri dana ne spavam kako treba, uz to treba da polazem ispit a nemogu ni da ucim. Svi me iz okoline umiruju ali i dalje me je nekakav strah. Da naglasim da sam EEG snimao 3h nakon sto sam jeo i vec sam pomalo osjetio glad u trenutku snimanja. Da li je mogucno da je nalaz zbog toga losiji? Takodjer je lijecnica trazila da se EEG ponovi za mjesec dana i da uradim fundus oka. Kad sam prije radio fundus bilo je sve uredu a to je bilo negdje kad sam primjetio da na lijevo oko nevidim kako treba, 2000. godine.
Interesira me da li ja imam epilepsiju?! Ako imam koji bi to oblik bio? U telefonskom razgovoru sa drugom lijecnicom, ona mi je rekla da bez klinicke slike sa samim snimkom EEG-a nebi se mogla dijagnosticirati epilepsija, pa me je malo umirila ali jos nisam potpuno smiren. Na vasem sajtu sam dosta toga o epilepsiji procitao sto prije nisam znao. Da dodam da je djed po majci imao tumor na mozgu i umro je od toga u 50-oj godini zivota. Na nalazu je lijecnica napisala i “heredit za epi negativan”. Sto to znaci? Trudnoca majke samnom je bila uredna, moj razvoj normalan. Majka je pusila u trudnoci samnom. Kao beba, do nekih tri mjeseca sam jako plakao, predpostavljaju da je bila upala uha, ali nije nikada tocno utvrdjeno, poslije toga sve normalno. Imao sam enurezu nocnu do 18 godina. Otac mi je bio dosta strog pa me je cesto fizicki kaznjavao u decijem uzrastu. Vozac sam tj imam A i B kategoriju.
Jos da vas pitam, da li je moguce da mi nalazi EEG-a budu stalno takvi tj sa odredjenim otstupanjima od normalnih ali da ipak nemam epilepsiju? Ne bih zelio piti neke lijekove ako mi lijecnica prepise a da samo na osnovu EEG snimka zakljuci da imam epilepsiju. Imam kod sebe i snimak posljednjeg EEG-a i u grafickom obliku tj sa talasima, pa ako je potrebno mogu skenirati i poslati Vam na mail pa da vi pogledate da li su ocitani kako treba i da li je toliko “strasno”? Takodjer ako jos sto trebate napisite.
Ispricavam se ako sam Vam uzeo nesto vremena, ali sam vidio na forumu da se doista trudite da odgovorite na sva pitanja posjetitelja, pa se nadam da cete mi odgovoriti.
U iscekivanju vaseg odgovora najiskrenija Vas pozdravaljam i u naprijed se zahvaljujem.


Prof. dr. sc. Silvio Bašić, dr. med.

22.02.2007. 22:00

Moram priznati da sam nekoliko puta pročitao Vaše pismo i ni sam ne znam odakle da počnem odgovarati budući ste postavili doista obilje pitanja. Ukratko, dijagnoza epilepsije nikako se ne može postaviti samo na temelju EEG nalaza, već je pri postavljanju dijagnoze odlučujuća klinička slika odnosno tegobe bolesnika. Iz Vaše cjelokupne priče provlači se mogućnost postojanja epilepsije, i to po opisu prvenstveno parcijalnih napadaja i to jednostavnih (elementarnih) parcijalnih napadaja okcipitalnog ishodišta, ali kasnije moguće i kompleksnih (složenih) parcijalnih napadaja. To što nikad niste gubili svijest ne znači da niste imali epileptičke napadaje, budući kod pojednih epileptičkih napadaja i ne mora doći do gubitka ili poremećaja svijesti. Međutim, samo iz ovih podataka nije moguće sa sigurnošću odgovoriti jeste li ili ne imali epileptičke napadaje, što Vam je već kazala i liječnica u telefonskom razgovoru koji spominjete. Smetnje vida i glavobolje ipak su češće simptomi nekih drugih neuroloških bolesti ili stanja od epilepsije. Nadalje, i ono što je manje simpatično, obzirom na Vaš zadnji EEG nalaz i Vašu kliničku sliku, poželjno bi bilo da učinite MR mozga i MR angiografiju. Na ostala Vaša pitanja samo ukratko: negativan hereditet znači da nemate bolesnika s epilepsijom u obitelji, moguće je imati epilepsiju i s relativno urednim EEG nalazima, ali vaš nalaz više nije nimalo uredan i na kraju, potpuno i kvalitetno stručno mišljenje moći će Vam dati samo neurolog-epileptolog kod kojeg otiđete na pregled.