Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


zabrinuta mama


Autor Poruka

sevala

24.05.2006. 14:25

Moj sin (koji sada ima 7,5 godina) sa 2 godine je imao FK. Bio u bolnici, otpušten sa urednim nalazima i bez terapije (EEG nije rađen). U dobi od 6,5 godina u ranim jutarnjim satima imao je gubitak svijesti, uz prestanak disanja i plavilo oko usana. U bolnici su urađeni nalazi i postavljena dijagnoza upala bubrega i "convulsiones", a EEG nalaz je pokazao"diskretan epileptički fokus u lijevoj temporo-parietalnoj regiji, lakog stepena izraženosti, vizuelna blokada djelimična". Urađen CT, nalaz uredan. Propisan mu je lijek Tegrebos (Tegretol), na koji on razvija alrgijsku reakciju, pa je lijek isključen. Nakon toga neuropedijatar ga ostavlja "na praćenju-bez terapije" par mjeseci jer je u međuvremenu urađeni kontrolni EEG bio u poboljšanju (samo par epileptiformnih talasa za vrijeme HV). Međutim, slijedeći EEG "pokazuje pogoršanje" (umjesto ranijih 2 sada se javljaju u grupi po 3-4 sporih valova-šiljaka i to cijelo vrijeme snimanja i ostalo sve kao u prvom nalazu) i nalaz je glasio "jasno izražen epi fokus u temporo-parietalnoj regiji, lakog stepena izraženosti". Neuropedijatar propisuje lijek Apilepsin. Uplašena od silnih neželjenih učinaka ovog lijeka (između ostalog i gojaznosti jer je dječak već sada gojazan, ima 41 kg. i nije visok, hiperaktivnost i emocionalna neuravnoteženost - i inače je često takav itd.) i pokolebana ranijim poboljšavanjima EEG nalaza ne znam šta da radim, da li da uzmemo lijek ili da se situacija još malo prati, obzirom da mu se, već je godina prošla, napad sa gubitkom svijesti nije više ponovio? MR nismo mogli uraditi-pokazao je klaustrofobiju (kod uvođenja u aparat uspaničeno je rekao da se guši i da nema vazduha).
Još neke simptome bih napomenula. Naveče kad utone u prvi san uvijek ima blage trzaje (par njih, a rijetko kad da nikako nema) u desnoj nadlaktici, koji ga tjeraju da pomalo pomakne šaku ili pravi male pokrete prstima u smislu hvatanja ili mrdanja. Veoma često i škrguće zubima u snu, često se puno okreće u krevetu a nekada i budi, nekada veoma nepravilno diše u snu (suviše kratak izdisaj). Ponekad se dešava neki period da se često puta u toku dana zagleda (tipa apsans?!) ali nikako nemogu dokučiti da li pri tome ima gubitak svijesti ili je to normalna pojava. Ide u prvi razred škole i sve je uspješniji, s tim da ne piše lijepo i ne crta (je li u pitanju fina motorika?), matematika mu ide odlično.
Još nešto, on od svoje otprilike 4. godine muca, ponavlja početne slogove ili glasove riječi po više puta. U tome ima faze poboljšanja i pogoršanja. Po mišljenju logopeda to nema veze sa FK a neuropedijatar nije dao stav o tome. Što vi mislite ima li to veze sa epi fokusom? Uz to je veoma emocionalan, plašljiv, podložan stresu, ponekad bez razloga napet, plačljiv i nervozan.
Koja je to vrsta epilepsije po vašem mišljenju i je li Apilepsin dobar izbor? Da li se ova vrsta može ubrojati u benigne dječije epilepsije?
Molim Vas da mi odgovorite na moja pitanja, jer ja ne znam šta da radim niti šta da mislim, užasno se bojim. Imam samo njega jedno jedino dijete na svijetu i presvisnuću od straha i brige za njim u ovoj situaciji sa milion nepoznanica i pitanja bez odgovora, gdje čovjek nikako ne može znati ni biti siguran šta je njegovom djetetu i hoće li mu biti bolje ili gore i hoće li kao roditelj donijeti neku pogrešnu odluku? Naš neuropedijatar na većinu naših pitanja sliježe ramenima a i toliki je pritisak pacijenata na ovo savjetovalište da se čeka satima na naručeni kontrolni pregled koji može da traje najviše par minuta.

mr. sc. dr. Davor Sporiš

28.05.2006. 01:35

Mišljenja sam da je ordinirana terapija Vašeg liječnika ispravna i da je dobro da djete počne uzimati antiepileptik. Jedna od nus pojava Apilepsina je i dobivanje na kilaži, ali to se ipak rijetko dešava i ne mora biti kod Vašeg djeteta. Mislim da bi bilo jako dobro da učiniti i MR mozga uz prethodno ordiniran sedativ (zbog klaustrofobije). Kod djece koja su imala febrilne konvulzije češće se zna pojaviti i parcijalna kompleksna epilepsija sa temporalnim ishodištem napadaja, a takvi napadaji znaju biti slični apsansima. Opis napadaja kod Vašeg djeteta može svakako odgovarati i primarno generaliziranoj epilepsiji sa apsans napadajima i mioklonizmima. Ponavljam mislim da trebate vjerovati Vašem liječniku i uzimati terapiju, te vidjeti ubrzo i terapijski odgovor.