Menopauza


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 45 | Broj poruka: 98

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hormoni


Autor Poruka

Dragica

05.10.2005. 10:37

Imam problem. 1996 godine operirana sam i izvadaena mi je maternica, radi dijagnoze mioma maternice, a 2001 godine ponovo sam isla na operaciju na kojoj su mi izvadena oba jajnika, radi cista. Sve tvorbe su bile dobrocudne! U to vrijeme samo sam nakon prve operacije koristila hormonsku terapiju Fen 50, u obliku flastera, ali sam
se pocela lose osjecati i koza me je pocela svrbjeti i prestala sam ih koristiti!Sada su pocela problemi jer imam 47godina i vjerojatno je to pocetak menopauze! Dojke su mi napete,bradavice bolne, cesto imam oscilacije rasplolzenja i valunge!Osim toga imam problema sa vratnom kraljeznicom,objasnjeno mi je da kada vratni kraljezak iskljesti se zaustavlja krvotok u vratnim venama,dtada dolazi dovrtoglavica, povracanja i proljeva, te u zadnja vrijeme imam poviosen krvni tlak koji jako oscilira, dok sam prije imala nizak tlak!Obavila sam sve preglede i pretrage i dokazano je da ostecenje kraljeznice nije toliko da bi izazivalo ove smetnje! Zanima me dali bi posljedica nedostatka hormona, i ulaska u menopauzu mogle biti uzrok mojim tegobama,dali bi trebala pocet uzimati hormonsku terapiju i koju po vasem misljenju??
Unaprijed zahvaljujem na vasem odgovoru i savjetu! Lijep pozdrav

prof. dr. sc. Velimir Šimunić

29.10.2005. 23:42

Poštovana,
Nakon što su vam odstranjeni jajnici, u vas je izazvana prijevremena jatrogena menopauza. Većina simptoma koje navodite, iako ne svi, mogu biti u svezi s nedostatkom hormona. Pripravak hormonskoga nadomjesnog liječenja koji ste prije rabili danas više nije dostupan u Hrvatskoj, a ako nema medicinskih zapreka i dalje želite uzimati HNL, postoji kvalitetan pripravak s nižom dozom hormona koji se uzima na usta. S obzirom na vrtoglavice, povraćanje i proljev, prema potrebi treba se konzultirati s neurologom.