Oralni kontraceptivi i hormonska terapija povezani s većim rizikom od upalne bolesti crijeva


Oralni kontraceptivi i hormonska terapija povezani s većim rizikom od upalne bolesti crijeva

Nova studija pokazala je da je primjena oralnih kontraceptiva u mlađih žena ili hormonske terapije u starijih žena, povezana s rizikom od upalne bolesti crijeva.

Tako se pokazalo da je primjena oralnih kontraceptiva povezana s većim rizikom od Crohnove bolesti, a hormonska terapija, koju uzimaju neke žene nakon menopauze, s većim rizikom od ulceroznog kolitisa.

Crohnova bolest predstavlja kroničnu transmuralnu upalu koja obično zahvaća distalni ileum i kolon, no također može nastati u bilo kojem dijelu probavnog trakta. Njeni simptomi su proljev i bolovi u trbuhu, a moguć je nastanak apscesa, unutarnjih i vanjskih fistula te opstrukcija crijeva.

Ulcerozni kolitis je kronična upalna bolest za koju su karakteristične ulceracije sluznice debelog crijeva, a najčešće se manifestira krvavim proljevima. Mogući su i ekstraintestinalni simptomi, poglavito artritis.

Žene koje uzimaju oralne kontraceptive dulje od pet godina imaju tri puta veći rizik od Crohnove bolesti. Dok žene koje uzimaju hormonsku terapiju imaju 1,7 puta veći rizik od ulceroznog kolitisa.

Prema mišljenju stručnjaka, žene koje uzimaju oralne kontraceptive, a imaju obiteljsku povijest upalne bolesti crijeva, trebaju biti svijesne veze između primjene oralnih kontraceptiva i Crohnove bolesti.

Izvor:
Digestive Disease Week meeting, San Diego