Menopauza


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 45 | Broj poruka: 98

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Prijevremena menopauza... i što sada?


Autor Poruka

Rea

02.06.2006. 17:01

Imam 41 godinu, unatrag oko 6 mjeseci nemam menstuaciju, a prethodno su bile neredovite. U zadnje vrijeme zamjećujem deblljenje oko struka, pušač sam. Prethodno nisam teže bolovala niti je u obitelji bilo slučaje prijevremen menopauze. Radim izrazito stresan posao. Imam jedno dijete, 9 godina. Nalazi hormonske obrade: FSH 84, Estradiol 69, prog. manji od 0,3, LH 33,5 Prolaktin 4,2. Moj ginekolog predlaže uzimanje Trisequensa (ili flastera). Zanima me da li Trisequens može uzrokovati porast tjelesne težine i dalje. Postoji li koji sličan niskodozažni preparat s manje nuspojava?
Kako sam prije pojave ovog stanja planirala trudnoću, zanima me da li je kontraindicirano, uzimati stimulatore ovulacije (npr. Klomid), kada se putem HNL uspostave redovita mjesečna krvarenja? Hvala!

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić

22.06.2006. 10:44

Poštovana,

Budući da nemate menstruaciju, imate povećanu razine FSH i LH, te primjećujete debljanje, s obzirom na to da imate 41 godinu i želite ostvariti trudnoću, preporučam da se javite u visoko specijaliziranu ustanovu koja se bavi problemom neplodnosti, primjerice u Centar za ginekološku endokrinologiju, fertilitet i humanu reprodukciju Klinike za ženske bolesti i porode u Zagrebu, Petrova 13.