Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Dijete od nepunih 13 mjeseci


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

bubi5

13.09.2011. 13:30

Poštvani,

Majka sam cuirce koja će za 10ak dana navršiti 13 mjeseci. Počela je raditi samostalne korake ima nekih skoro 2 mjeseca, dosta je aktivna. Bili smo nekoliko puta na pregledu kod neuropedijatra zbog distono hieprtonog sindroma, radili vježbice kod fizijatra. Kada je imala nekih 10 mjeseci radili smo EEG jer sam primjećivala da se zna po 15ak sekundi zagledati u neku točku, što mi je bilo malo neobično. Nalaz je glasio: "Tijekom snimanja javljaju se kratkotrajni paroksizmi visokovoltažne zašiljene theta aktivnosti u trajanju do 1 sekunde. Nema vidljive asimetrije. Tijekom FAS bez novih elemenata. EEG nalaz je za dob i okolnosti snimanja paroksizmalno dizritmičan.“ To je protumačeno nezrleošću mozga, da je ona u potpunosti u redu po ponašanju te da nalaz ponovimo na jesen, što ćemo sad i napraviti.
Ono što me muči je to što je ona nekako kasnije možda nego druga djeca počela brbljati te tražeći po netu naišla i na članke o autizmu što me vrlo zabrinulo. Ona sada brblja ali možda ponekad ima nešto u njenom ponašanju što me zabrine-nekad je ravnodušna kad odlazim od kuće, ili kad se vratim-nema pretjerane radosti iako me pogleda. Ono što me stvarno brine je to što ona još ne pokazuje prstićem-kad joj ja kažem pokaži mi ovo ili ono ona-ako zna što je pitam, redovito pogleda to, a samo neka pokaže i to cijelom ručicom a ne prstićem. Kad smo vani sama pokaže na psa ili nešto što joj je zanimljivo. Pedijatrica mi kaže da je tome moramo učiti-imam sina od 7 godina-ne sjećam se da smo njega to učili. Još ranije mi je neuropedijatrica rekla da djeca to rade u dobi od 11 mjeseci pa sad brinem, jer kao piše da je to jedan od važnih pokazatelja da s djetetom nešto nije u redu (u smislu autizma ili srodnih poremećaja). Također kad spava zna se turnuti skroz leđima naslonjena na uzglavlje-pa ne znam da li se to smatra neobičnim položajem za spavanje-što se opet navodi kod autista da spavaju u neobičnom položaju.

Da li se trebam brinuti oko tog prstića i općenito što mi možete reći na temelju napisanog?

Hvala.

Hana Hrpka, prof. psih.

16.09.2011. 20:00

Poštovana,
na početku vas srdačno pozdravljam i želim vam zahvaliti što ste se obratili Hrabrom telefonu.
Iz vašeg posta vidim da ste poprilično zabrinuti, što je razumljivo i normalno za svakog pažljivog roditelja kojeg obuzmu sumnje da s njegovim djetetom nešto nije u redu.
U potpunosti shvaćam da su vas neka ponašanja djevojčice uznemirila (primjerice, zakašnjelo brbljanje). No, prije svega, treba imati na umu da je svako dijete malena individua koja se može razvijati nešto brže ili nešto sporije od prosjeka, a to nipošto ne znači da djetetov razvoj nije normalan. Spavanje leđima na uzglavlju i pokazivanje cijelom ručicom, a ne prstićem, zasada također ne predstavljaju uznemirujuće simptome. Kažete da ona sama pokazuje na objekte koji ju interesiraju, što može značiti da katkad jednostavno nije zainteresirana za predmete za koje ju vi pitate. Ako se djevojčica smije ljudima oko sebe, gleda u vas dok ju hranite, podiže ruke da bi bila prihvaćena u naručje, započinje kontakt i igru s vama, onda vjerojatno nema razloga za pretjeranu zabrinutost.
Spomenuli ste da je ona dosada bila na nekoliko pregleda kod različitih stručnjaka te da neuropedijatar smatra da je urednog razvoja. Taj podatak me iznimno veseli i na njega bih se oslonila dok razmišljam o vašem problemu.
Vi mi ostavljate dojam požrtvovne majke koja želi najbolje za svoje dijete i čini sve za njega, pa se tako i informira. Dostupnost različitih podataka o bolestima na Internetu potiče nas na samostalno istraživanje i to često može biti vrlo korisno, ali i izazvati neke sumnje. Stoga na jesenskom pregledu kod neuropedijatra svakako iznesite sve što vas brine i porazgovarajte s njim o tome. Vjerujem da će stručnjak u tom području moći prepoznati eventualna zabrinjavajuća odstupanja, te znati pravodobno reagirati na njih.
Ukoliko imate dodatnih pitanja vezanih uz odgoj kćerke, slobodno se možete i obratiti besplatnoj i anonimnoj savjetodavnoj liniji na broj 0800 0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati kao i putem chat-a na http://www.hrabritelefon.hr/hr/stranica/82/chat-v-3 svakim radnim danom od 15 do 18 sati.

Nadam se da će nadolazeći pregled otkloniti vaše brige, a do tada uživajte u prvim koracima i aktivnostima svoje kćerkice.
Sretno!
Hana Hrpka, prof.