Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Molim za savjet


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Kata77

06.09.2011. 11:45

Poštovana,

moja beba ima 10mjeseci, rođena je 5tjedana ranije. Do sada nismo imali nekih problema s njom, stvarno je dobra beba.
Međutim već par dana se ponaša jako čudno. ne želi ostati sama ni u jednom trenutku. Npr. sjedi na kravetu i igra se a ja sjedim kraj nje. Čim sa ja dignem i krenem otići do kuhinje (koja je spojena sa dnevnim boravkom tako da me u svakom trenutku vidi) ona automatski baca što god da je imala u rukama i počinje plakati. Kada se ja vratim i sjednem kraj nje nastavlja se mirno igrati. Ona ne obraća previše pozornosti na mene, znači sama se igra ali ja moram sjediti kraj nje. Ne moram to biti ja (majka), može biti tata, baka, djeda,....
Neznam kako da postupim: dali da ju pustim da plače (plakati će par dana i prestati) ili da ju ne ostavljamo samu?? jako je teško konstantno biti tik uz nju jer ne stignem ništa od kućanskih poslova napraviti. Naravno da je dijete najvažnije ali ne bih htjela da se navikne i da nikada ne bude htjela ostati sama igrati se.
Unaprijed hvala na vašem odgovoru.

Hana Hrpka, prof. psih.

07.09.2011. 21:30

Poštovana,
prvo bih Vam htjela zahvaliti što ste se obratili Hrabrom telefonu za pomoć. Vidim da ste jako zabrinuti oko svoje bebe, što je normalno i pohvalno.
Vašoj bebi je, kako kažete, u zadnje vrijeme teško kad se odvojite od nje. To je nešto apsolutno normalno za bebu od 10 mjeseci, iako će s vremenom ona postati samostalnija. Razumljivo je da ne želite da se navikne na to da ćete uvijek biti kraj nje, no zasada bi bilo dobro da budete uz nju.
Ukoliko morate obaviti neke kućanske poslove ili kuhati, mogli biste bebu uzeti sa sobom u kuhinju, tek toliko da se osjeća bliže Vama dok radite. Dijete će tad imati osjećaj da je uključeno u ono što Vi radite, što vjerojatno ne osjeća kada odlazite od nje dok se ona igra.
Isto tako, bilo bi dobro da ''vježbate'' te odlaske s drugim članovima obitelji. Koliko sam shvatila iz Vašeg pisma, i ostali članovi obitelji čuvaju bebu i ona nema ništa protiv toga. Mogli biste u prisutnosti drugih članova otići u drugu sobu, tako da netko od njih pričuva bebu. Tako će bebi biti manje stresan Vaš odlazak, a s vremenom će se naviknuti na to da neki put morate otići iz sobe ili od nje. Mislim da trenutno nema razloga za pretjeranu zabrinutost. Pričekajte do perioda oko 1 godinu kada Vaše dijete počne puzati i kretati se jer postoji mogućnost da će tada biti još samostalnije. Ako primijetite da stvari ne idu na bolje i da dijete nakon toga pokazuje konstantne strahove, bilo bi dobro da se za svaki slučaj obratite stručnjaku za razgovor.

Nadam se da sam Vam pomogla oko Vašeg problema. Ako budete imali daljnjih nedoumica, slobodno se opet javite ili nazovite besplatnu i anonimnu savjetodavnu liniju Hrabrog telefona na broj 0800 0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati ili se javite na chat Hrabrog telefona koji možete naći na web stranici www.hrabritelefon.hr svakim radnim danom od 15 do 18 sati.

Srdačan pozdrav,

Hana Hrpka, prof.

Kata77

08.09.2011. 14:35

Najljepša hvala na Vašoj pomoći.