Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Grickanje noktiju,i jagodica na rukama


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

erminafahrudin

20.02.2013. 15:15

Postovanje
Molim Vas pomozite mi,neznam vise sta da radim,imam sina od pet godina,koji od kako zna za sebe gricka nokte,probala sam na sve nacine da ga sprijecim ali ne ide,sada je jos poceo i da gricka jagodice na rukama,i jako sam zabrinuta sta to moze uraditi njegovom organizmu.Da nije to sve uzrok psihicke prirode,jer moj sin je imao samo 2 mjeseca,kada smo se njegov tata i ja rastali,i od tad ga nikada nije vidio,i da nije mu to stres pa ga ispoljava na taj nacin.Da,i ako mogu na jos jedno pitanje da dobijem odgovor,sin mi uopste ne prica cisto kao ostala djeca,slabije ga se moze razumjeti pri razgovoru,MOlim vAs pomozite mi jako sam uplasena....

Hana Hrpka, prof. psih.

26.02.2013. 16:50

Poštovana Mama,

Hvala Vam što ste se javili i što ste ovim putem odlučili potražiti podršku. Vidim da Vam je teško i da ste zabrinuti što se događa s Vašim djetetom i kako mu pomoći. Situacija u kojoj se nalazite sigurno nije laka te bih Vas htjela pohvaliti za to što se trudite, ne odustajete i tražite pomoć.

Ono što vidim da Vas najviše brine jest sinovljevo grickanje noktiju, koje je sada prešlo na grickanje jagodica na rukama i kako bi to moglo utjecati na njegovo zdravlje. Razlozi zbog čega je Vaše dijete uopće počelo gristi nokte mogu biti različiti, od nekakve znatiželje, dosade, stresa pa tako kasnije i iz navike. Ponašanja koje dijete iskazuje mogu biti i pokazatelj da nešto ne valja i mogu biti posljedice promjena u životu. Vrlo često djeca kada dožive neku promjenu ili situaciju koja kod njih izaziva stres, pokazuju to na razne načine (plakanje, lupanje, agresivnost, nekontrolirani ispadi, povlačenje, itd.). Naime, djeca koja nisu svjesna svojih frustracija ili ljutnji često to znaju pokazivati na drugačiji način i ne znaju prepoznati kada su ljuti, ponekad je to pokazivanje agresije prema drugima, a ponekad prema okolini i stvarima ili prema sebi. Više o stresu i utjecaju stresa na dijete možete pročitati na http://www.poliklinika-djeca.hr/z...resni-dogadaji/stres-u-djecjoj-dobi/.

Vidim da ste zabrinuti zbog nedoumice je li razvod od supruga mogao utjecati na sinovljevo ponašanje zbog kojega ste se javili. Ako sam dobro shvatila, dijete nema kontakta s ocem te ga nije vidio otkada ste se rastali, kada je imao 2 mjeseca. Kao što sam već napisala, različiti su uzroci određenih ponašanja u djece, neka su ponašanja produkt razvojne faze kroz koje dijete prolazi, a neka uz sebe vežu događaje iz prošlosti i emocije vezane za njih. Kako ipak nemam direktan uvid u ponašanje Vašega sinčića ne bih se ovim putem usudila reći da razvod jest ili nije utjecao na njegovo ponašanje, ali pohvaljujem Vaše nastojanje da saznate postoji li „poveznica“ između grickanja noktiju i jagodica s razvodom. Zbog navedenoga bih Vas uputila stručnjaku mentalnoga zdravlja koji u direktnom odnosu s djetetom može dobiti cjelovitiji uvid i dati konkretnije informacije i smjernice.

Navodite da Vaš dječak od najranije dobi gricka nokte što, kako sam već napisala, može biti jedan od načina na koji se on nosi sa stresom te si s tim možda pruža potrebnu „utjehu“ i smirenje. Grickanje noktiju je često način na koji se djeca oslobađaju intenzivnih, ali prolaznih napetosti koje im se događaju. Sva djeca s vremena na vrijeme postanu zabrinuta zbog određenih stvari, kao primjerice stvari koje moraju naučiti u vrtiću ili školi, zatim zbog sramežljivosti u društvu vršnjaka ili starije djece, zbog situacije kod kuće ili drugoj okolini u kojoj provodi vrijeme. No, kako isto traje već godinama i kako je, kako ste napisali, s noktiju prešao i na jagodice osim što si time može nanijeti bol odrastanjem bi primjereno bilo da pronađe prihvatljiviji način rješavanje stresa ili napetosti.

Ponavljam, ono što je najbitnije jest da saznate koji je zapravo razlog tog ponašanja, stoga bi, kako je već navedeno, korisno bilo potražiti stručnu pomoć - psihologa ili pedagoga u vrtiću ili u okolini. Postoje različite ustanove u kojima djeluju stručnjaci koji su specijalizirani za „prepoznavanje“ i identificiranja uzroka određenih ponašanja u djece pa Vas pozivam da se javite s informacijom otkuda ste kako bih Vas mogla uputiti na iste.

Ako ste iz Zagreba ili u mogućnosti putovati preporučila bih Vam odlazak u Polikliniku za zaštitu djece grada Zagreba koju možete posjetiti sa sinom iako niste iz Zagreba. Za to Vam je potrebna uputnica liječnika opće prakse. Adresa Poliklinike je Đorđićeva 26, Zagreb, a broj telefona na koji možete dogovoriti termin je 01/34-575-18. U Poliklinici je oformljen tim stručnjaka koji se bave različitim aspektima roditeljstva, različitim aspektima dječjega razvoja i koji Vam mogu pružiti dodatne smjernice, upute, savjete.

Podršku i informacije za sva pitanja s kojima se susrećemo u roditeljstvu možete potražiti i na još jednom mjestu, a to je Telefončić – savjetodavna linija namijenjena roditeljima i drugima koji brinu o najmlađoj djeci. Putem telefonskog broja 01/4850-555 omogućena Vam je svakodnevna dostupnost stručne podrške i informacija iz područja ranoga razvoja djece i suvremenoga roditeljstva. Linija je otvorena od 7 do 22 sata, a njezinim stručnjacima se možete obratiti i putem e-mailainfo@telefoncic.hr.
Također, za još informacija i podrške možete se uvijek obratiti i besplatnoj i anonimnoj liniji Hrabrog telefona na broj 0800-0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati ili putem chat-a na www.hrabritelefon.hr svakim radnim danom od 15 do 18 sati. Javiti im se možete i preko e-maila savjet@hrabritelefon.hr.

Korisno bi bilo da pokušate razgovarati i sa sinom i otkriti postoji li nešto što ga možda muči, ima li nešto s čime nije zadovoljan i ima li nekih potreba koje možda nisu zadovoljene. Bilo da je to nekakav dječji strah koji se nama odraslima možda čini beznačajan, a djetetu predstavlja veliki problem.

Neki od načina kako još možete pomoći djetetu da prestane gristi nokte i jagodice i time sprječite eventualne bolne tjelesne posljedice jest da mu pokušate naći prihvatljivo zamjensko ponašanje. Na primjer: zaposlite mu ruke plastelinom, kockicama, ogrlicom ili nečim drugim sukladno uzrastu što će ga zabaviti i opustiti. Tehnikama relaksacije smanjuje se njihov unutarnji strah i nemir. Također, nagradite dijete uvijek kad primjetite da pokušava prestati. Međutim, bitno je da budete strpljivi i svjesni da navika neće lako nestati te da ne vršite pritisak na dijete zbog grickanja noktiju jer ćete time možda samo pogoršati situaciju. No, ako je griženje noktiju posljedica dječje uznemirenosti, stresa ili druge jake emocije, zamjena te aktivnosti nekom drugom neće samo tako osloboditi dijete te napetosti stoga svakako treba razgovarati s njim o tome kako se osjeća kao i posjetiti stručnjaka koji će s većom sigurnošću moći ustvrditi o čemu se radi.

Također, spomenuli ste da dijete ne priča razgovjetno i da ga se teže razumije. Iz ove pozicije mi je vrlo teško zaključiti o čemu se radi. Ono što Vam mogu savjetovati jest da u svojoj okolini potražite logopeda, koji vam može reći da li je to nešto zbog čega biste se trebali brinuti ili ne. U Zagrebu se može posjetiti Poliklinika Suvag, specijalizirana zdravstvena ustanova za dijagnostiku, rehabilitaciju osoba s problemima u govornoj komunikaciji i edukaciju djece oštećena sluha i/ili govora, na adresi Ulica kneza Ljudevita Posavskog 10, tel 01 4629 661.

Ako ste iz Zagreba, preporučujem Vam i obraćanje Centru za Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu čiji stručni tim pruža usluge savjetovanja, dijagnostike, tretmana i terapije djece. Svoj dolazak možete dogovoriti ponedjeljkom i četvrtkom od 15 do 19 sati i utorkom, srijedom i petkom od 9 do 13 sati na broj telefona 01/24 57 560 ili putem e-maila centar.info@erf.hr. Centar se nalazi u Znanstveno-učillišnom kampusu na Borongajskoj cesti 83 u Zagrebu, a s njegovim radom možete se upoznati na web stranici: centar.erf.unizg.hr.

S obzirom da ste pokazali da imate entuzijazma i volje samim Vašim javljanjem, htjela bih Vam ovim putem dati dodatnu literaturu o odgoju, međusobnoj komunikaciji, odnosu i odgovornosti koja bi Vam mogla umanjiti neke nedoumice i biti dodatnim smjernicama u odgoju. Riječ je o literaturi poput knjige „Vaše kompetentno dijete“ Jespera Jula, knjiga „Kada nas dijete zabrinjava- uobičajena razdoblja djetinjstva ili ozbiljni problemi?“ autora Rite i Johna Sommers – Flanagan u izdanju Ostvarenja d. o. o., link http://www.poliklinika-djeca.hr/a...zasto-je-vazna-dosljednost-u-odgoju/ te brošure na stranici Hrabrog telefona http://www.hrabritelefon.hr/rodit...r-roditelj/brosure-hrabrog-telefona/.

Na kraju, još jednom Vam želim zahvaliti na ukazanom povjerenju i javljanju i ako Vam je bilo što ostalo nejasno ili imate još kakvih pitanja, slobodno se javite ovdje ili na ostale kontakte Hrabrog telefona.

Želim Vam svu sreću i snagu u rješavanju ovog problema te mnogo bezbrižnih trenutaka u Vašem i dječjem životu.

Srdačan pozdrav,
Hana Hrpka, prof.