Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Mokrenje u krevet


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Dubrovnik12

21.02.2013. 11:20

Postovani,

Moja kcer ima 4 godine i 9 mjeseci, znaci uskoro 5 godina.
Jos mokri u krevet preko noci, preko dana je s tri godine se odvikla pelena.
Moje pitanje je: kako to rjesiti jer ona jako cvrsto spava po noci i hrce.
Idemo za tri tjedna na operaciju sva tri krajnika.....jeli mozda to hrkanje po noci i smetnja treceg krajnika
Utjece na njezino cvrsto spavanje i mokrenje po noci?
Idemo redovito u psihologinje, ali nema promjene jer ona jednostavno cvrsto spava.
Hvala unaprijed na pomoci,

Angelina

Hana Hrpka, prof. psih.

27.02.2013. 16:50

Poštovana Angelina,

zahvaljujem Vam što ste se s povjerenjem javili na ovaj forum. Vidim da ste zabrinuti za svoju kćer i da želite za nju dobiti adekvatnu pomoć. Iz Vašega sam upita dobila dojam da pišem brižnoj mami koja u nastojanju da osigura dobrobit svoje curice odlučna i to je vrlo pohvalno. Pohvalna je činjenica da pred teškoćama koje su sastavni dio roditeljstva ne posustajete nego čak štoviše, tražite savjet, tražite smjernice i pomoć.

Koliko sam razumjela iz Vašeg upita, radi se o primarnoj enurezi, odnosno dijete nije niti prestalo mokriti u krevet nakon odvikavanja od pelena. Vjerujem da Vas to zabrinjava, što je sasvim prirodno. Ono što mogu reći jest da ova pojava nije rijetkost, da je ta pojava u toj dobi prilično je čest i uobičajen problem.

Noćno mokrenje u toj dobi najčešće je uzrokovano smanjenim kapacitetom mjehura, čvrstim spavanjem te nedovoljno razvijenim sustavom za signalizaciju napunjenosti mjehura. Pojednostavljeno rečeno, veza između mjehura i mozga još uvijek nije ojačana, zbog čega osjećaj punog mjehura ne izaziva buđenje. Jedan od rizičnih faktora koji povećava vjerojatnost noćnog mokrenja jest i otežano disanje u snu, odnosno hrkanje koje i sami navodite stoga je, kako mi se čini, u slučaju Vašeg djeteta svakako preporučljivo rješavati problem hrkanja.

Hrkanje kod mališana se može riješiti odstranjivanjem krajnika ako se to smatra uzrokom te Vam preporučujem da se javite nakon operacija s informacijom je li time riješen Vaš problem. Ako se pak hrkanje nastavi i nakon toga možda mogu pomoći aktivnosti poput podizanja područja za glavu na krevetu, mijenjanje položaja kod spavanja, uklanjanja objekata poput igrački ili pernatih jastuka ili pokrivača koji mogu izazvati alergijske reakcije, izbjegavanja teške hrane za večeru i slično.

No, uz rješavanje fizioloških uzroka, svakako je važno - i zbog toga Vas želim pohvaliti što ste se obratili psihologinji - pobrinuti se i za psihičku i emocionalnu dobrobit djeteta. Vjerujem da je i Vaša djevojčica zbunjena kada se probudi u mokrome krevetu, kao i da se mogu kod nje javiti osjećaji srama. Zbog toga djevojčicu, nakon što se probudi u mokrom krevetu, nipošto ne bi trebalo nemojte okrivljavati i kažnjavati, omalovažavati je ili joj se rugati, iako s obzirom na dojam kakav sam stekla o Vama vjerujem da navedeno Vi ne radite. Takvo ponašanje može dovesti do osjećaja posramljenosti i gubitka samopouzdanja, što ne samo da šteti psihičkom razvoju djeteta, nego može i povećati problem mokrenja u krevet. Umjesto toga, poželjno je osigurati djetetu toplu i podržavajuću okolinu, pozitivnu obiteljsku atmosferu te kroz igru i zajedničke aktivnosti preko dana nastojati zadovoljiti emocionalne potrebe Vaše djevojčice, što vjerujem da i činite.

Napisali ste kako Vam se čini da nema promjene unatoč stručnoj pomoći koju dijete dobiva. Vjerujem da to može biti frustrirajuće i da biste voljeli vidjeti pomak. Međutim, važan faktor kod ovog problema, osobito u dobi u kojoj je Vaša kći, je vrijeme. Često je upravo upornost i ne odustajanje u namjeri da se riješi određen problem ključ uspjeha, a volje i snage za dalje čini mi se da imate i da upravo to crpite iz svoje curice. Uz to što za tri tjedna dijete ide na operaciju krajnika, toplo bih Vam preporučila da svakako paralelno nastavite i s odlascima psihologinji koja u direktnome radu s djevojčicom ipak može dobiti cjelovitiju sliku i njezinoga ponašanja i okolnosti u kojima se djevojčica razvija.

Željela bih Vas potaknuti da se u slučaju bilo kojih nedoumica vezano za ovu tematiku ili bilo koju vezano za dječji razvoj uvijek možete javiti ovim putem.
Također, za još informacija i podrške možete se uvijek obratiti i besplatnoj i anonimnoj liniji Hrabrog telefona na broj 0800-0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati ili putem chat-a na www.hrabritelefon.hr svakim radnim danom od 15 do 18 sati. Javiti im se možete i preko e-maila savjet@hrabritelefon.hr.

Podršku i informacije za sva pitanja s kojima se susrećemo u roditeljstvu možete potražiti i na još jednom mjestu, a to je Telefončić – savjetodavna linija namijenjena roditeljima i drugima koji brinu o najmlađoj djeci. Putem telefonskog broja 01/4850-555 omogućena Vam je svakodnevna dostupnost stručne podrške i informacija iz područja ranoga razvoja djece i suvremenoga roditeljstva. Linija je otvorena od 7 do 22 sata, a njezinim stručnjacima se možete obratiti i putem e-mailainfo@telefoncic.hr.
Još jednom Vam želim zahvaliti na ukazanom povjerenju te Vas pohvaliti što poduzimate sve što je u Vašoj moći za rješavanje ovog problema. Nadam se da Vam je i ovaj odgovor bio od pomoći.

Želim Vam mnogo sreće i strpljenja te uživanja s Vašom malenom.

Srdačan pozdrav,

Hana Hrpka, prof.