Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


grozne uvrede prema malom djetetu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

barbarenna

23.06.2011. 13:55

Poštovana doktorice Hana!
Molim Vas POMOĆ... Imamo dječaka od 6 god..Prema nalazu psihologice on je jako pametno dijete,talentirano,toplo i drago..jednom riječju super..tako je rekla,ali najveći problem u ovoj priči je njegov otac..Naime kad ga mali, nedaj Bože ne posluša ili mu se čak i nasmije malo u lice nakon što ovaj galami na njega i viče uglavnom zbog nekih bezveznih sitnica...otac se pretvara u užasnog galamđiju i slijede užasne uvrede na račun malog djeteta, kao što su govnaru jedan,marš u p.. m..,marš u k..,goni se,gadu jedan,mamlazu,đubre....ma užaaasno za slušat i gledat!!..Ja sam na rubu živaca..Osjećam se totalno bespomoćno..Što da radim ne znam.Ne želim da mi mali to sluša ni da odrasta uz takvoga oca..Što da učinim..savjet molim Vas savjet!!

Hana Hrpka, prof. psih.

28.06.2011. 17:31

Poštovana Mama,
prvo bih Vam se htjela zahvaliti što ste se odlučili javiti za savjet. Iznimno je pohvalna Vaša briga i angažman kao majke u rješavanju vrlo ozbiljne situacije u kojoj se našao Vaš sin, njegov otac, ali i Vi kao djetetova majka.
Navodite da se osjećate bespomoćnom i na rubu živaca te da ne želite da očevo navedeno ponašnje djeluje negativno na Vaše dijete. Čitajući Vaš post čini mi se da se osjećate tužnom i frustriranom jer niste sigurni što učiniti. Ponekad nam se čini da rješenja nema, no to ne znači da ona zaista ne postoje. Razumijem da nije lako nositi se s navedenom situacijom, da Vam je teško i da želite pomoći sinu koji, kako navodite, je dobro dijete.
Možete li mi malo više reći o konkretnim situacijama, kada otac vrijeđa dijete događa i koliko se dugo to već ponavlja? Jeste li razgovarali sa suprugom o tome? Treba znati da nije lako biti roditelj i da ne postoje savršeni roditelji, ali ponašnja Vašega supruga nikako nisu opravdana. Primjeri interakcije supruga i djeteta koje navodite jedni su od primjera emocionalnog (psihičkog) zlostavljanja koje je nažalost vrlo rasprostranjeno, ali se nikako ne smije zanemariti. Svakako bih Vam preporučila da ako već niste razgovarali sa suprugom o tome da to učinite. Nekada roditelji zbog prevelikog stresa ili zbog toga što su u djetinjstvu i sami bili emocionalno zlostavljani pokazuju smanjeni kapacitet za razumijevanje djece i njihovih potreba, ali to svakako nije opravdanje. Osoba može biti dobra, ali ponekada činiti loše stvari. Kažete da se bojite da sin ne izraste u svojega oca u pogledu navedenih negativnih ponašanja. Istina je da su djeci roditelji modeli ponašanja, da od njih uče o ljubavi, samokontroli, ali da nažalost uče i negativne obrasce ponašanja. Roditelji mogu povrijediti svoju djecu bez da su dignuli ruke na njih, a bol koju uzrokuju ružne riječi može dugo trajati. Jako je pohvalno što ste toga svjesni i što želite to promijeniti. Treba znati da se odgojne i roditeljske navike mogu promijeniti i time poboljšati odnos s djecom. Ono što Vi možete učiniti da doprinesete da se Vaš sin osjeća voljeno i vrijedno može biti da svakodnevno odvojite barem 15-ak minuta koje ćete provoditi s njim usredotočeni samo ne njega i ne zaboravite govorite da ga volite, da mu dajte do znanja da se može osloniti na Vas pa čak i kada ste ljuti jer ljutnja ne znači da ga ne volite, da ga zaštitite od nasilja, bilo od fizičkog bilo od verbalnog i emocionalnog jer dom bi trebao biti sigurno utočište za mališane, ali i odrasle, da ga poštujete i da pažljivo birate riječi izbjegavajući one koje će u njemu izazivati osjećaje krivnje ili manje vrijednosti. Nešto više o svemu ovome možete pročitati i u brošurama u izdanju Hrabroga telefona. Bilo bi dobro kada bi ih i Vaš muž pročitao kako bi dobio bolji uvid u to kako ružne riječi mogu utjecati na razvoj djeteta. Brošure poput “Kako biti dobar roditelj”, "I riječi mogu boljeti" , "Disciplina i Vaše dijete" te mnoge druge možete pronaći na stranici http://www.hrabritelefon.hr/hr/stranica/216/brosure-hrabrog-telefona. Također, možete se javiti i Hrabrom telefonu na mail adresu savjet@hrabritelefon.hr, ostaviti im svoje podatke i oni Vam mogu besplatno poslati na kućnu adresu brošure za koje mislite da bi Vam koristile.
I ono što je i najvažnije – jeste li razgovarali sa sinom o tome, kako se on osjeća? Vrlo je važno obratiti pažnju na djetetove osjećaje jer riječ je o vrlo osjetljivim malim bićima koja u ovoj dobi grade svoje samopoštovanje. Njemu je sada potrebna iznimna briga, poštovanje i pokazivanje da je voljeno i vrijedno. Navodite da ste posjetili već psihologa. Zanima me je li bio poseban razlog posjeta (nevezan za upis u školu/vrtić)? Možda bi bilo dobro ako se situacija nastavi, ako vidite da se dijete ne može nositi sa situacijom ili da se mijenja, postaje agresivno ili povučeno i pasivno da ponovno posjetite psihologa jer riječ je o educiranim stručnjacima koji u izravnom kontaktu s djetetom, ali i Vama kao majkom i ocem u slučaju obostrane suradnje mogu učiniti pomake prema boljemu.
Preporučila bih vam i savjetovalište (ovisno odakle dolazite) za roditelje u kojemu će Vam dati korisne savjete koji Vam mogu biti od neizmjerne pomoći. Ako ste iz Zagreba, u sklopu Dječje kuće Borovje postoji Savjetovalište za roditelje i djecu pa ih možete nazvati i naručiti se na broj 01/6112 – 758. Adresa Savjetovališta jest Ulica Bože i Nikole Bionde 32, 10 000 Zagreb. Nadalje, u Zagrebu se možete javiti i u “Modus” - Savjetovalište koje podršku i savjetodavnu pomoć članovima obitelji u kojima je prisutna bilo koja vrsta nasilja i koje je otvoreno svakim danom od 9.00 do 22.00 sata, a prije dolaska potrebno je najavite se telefonom na broj 01/4621-554. Adresa Savjetovališta jest Ulica kneza Mislava 11, 10 000 Zagreb. Ako niste iz Zagreba, možete nam se dodatno obratiti i pokušat ćemo Vas uputiti na savjetovališta, udruge ili poliklinke koje (i ako) postoje u Vašoj blizini, a koje Vam mogu dodatno pomoći.
Naposljetku, željela bih Vam ponuditi i opciju besplatne i anonimne savjetodavne linije Hrabroga telefona svakim danom od 9 do 20 sati na broj 0800 0800, koju možete nazvati i Vi, ali i Vaš sin te popričati s educiranim volonterima. Također, Hrabri telefon ima i chat na www.hrabritelefon.hr, svakim radnim danom od 15 do 18 sati na koji se možete obratiti.
Nadam se da će Vam nešto od napisanoga koristiti i još jednom pohvaljujem Vašu želju za promjenom postojeće situacije, preuzimanjem situacije te Vam se zahvaljujem što ste ukazali povjerenje i javili se za savjet. Možete se također ponovno javiti i postom bilo da se radi o novim nedoumicama ili pitanjima bilo da nam javite daljnji razvoj situacije.
Sretno i želim Vam brzo i uspješno rješavanje problema,
Hana Hrpka, prof.