Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Kako nauciti bebu da se sama uspava


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Elv

16.08.2013. 13:30

Ppostovani,
Molim Vas da mi izadjete u susret u rjesavanju problema. Moja desetomjesecna beba se jos nikad nije uspavala bez ljuljanja ni nocu ni preko dana. Do skoro se nije budioa nocu. Medjutim od kada je imao virusnu infekciju grla i budio se nocu zbog povisene temperature,to je sada preslo u naviku. Probudi se oko 1 ustane i doziva da se uzme ako ga samo pomazim i pokusam da se tako uspava ne pomaze,moramo da predjemo u kolica i ljuljamo se i pjevamo do 5-6 ujutru. To postaje jako iscrpljujuce jer on place i odbija da spava a ako prestanem sa ljuljanjem zeli da se igra. On je inace zdrava beba ,koja dobro jede i fino napreduje. Veoma ke zivahan i veseo. Sada je u fazi ustajnja i hodanja uz ogradicu i namjestaj,takodje mu nicui zubici. Mozdaje i to problem nocnog budjenja. Psihicki se takodje fino razvija,njegovo brbljanje vec lici na govor,razumije i hoce da da kad mu se nesto zatrazi,pokazuje kaziprstom kad zeli neki predmet,umije da se igra sa igrackama predvidjenim za njegov uzrast. Trudim se da u saradnji sa njegovim pedijatrom pratim njegov razvoj i zaista smo zadovoljni. Jedino sto me zabrinjava je to nocno budjenje koje na kraju izazove vrisku i plac. Plac koji cini mi se nije izazvan nikakvim fizickim bolom a s druge strane zaista je mazena i voljena beba i udovoljavam na svaki zahtjev. Napomenucu i da nam je tata pomorac i trenutno nije sa nama i da smo sami u svemu do sada,mozda mu fali i njegovo prisustvo.
Voljela bih da mi pomognete da uvidim u cemu grijesim i kako da rijesim ovaj problem. Nemojte mi zamjeriti ako sam ovo konfuzno ispisal.
Srdacan pozdrav,
Elvira

Hana Hrpka, prof. psih.

19.08.2013. 13:50

Poštovana Elvira,
Prije svega Vam se želim zahvaliti na javljanju Hrabrome telefonu i iskazanom povjerenju u dijeljenju problema s kojim se suočavate. Naš glavni cilj je pružiti Vam savjet i potporu u teškim i delikatnim situacijama, a nedavno otvorena linija za roditelje nastoji pomoći mamama i tatama upravo u dilemama i problemima poput ovih koje i sami navodite.
Iz Vašeg upita je vidljivo kako ste zaista zabrinuti za zdravlje i razvoj vaše desetomjesečne bebe, ali ujedno i već iscrpljeni i djelomično isfrustrirani ovom situacijom koja traje već neko vrijeme. Ipak, drago mi je čuti da ste brižna majka koja redovito prati razvoj i potrebe svoje bebe i što je najbitnije, što ste u ovakvim trenutcima, kada se osjećate već pomalo i bespomoćno i osvještavate vlastite osjećaje iscrpljenosti i manjka energije, spremni potražiti stručnu pomoć. Vrlo je bitno u ovom najranijem djetetovom periodu života, pri svakom nesvakidašnjem i neuobičajenom ponašanju konzultirati pedijatra ili drugu stručnu osobu.
Ponašanje Vaše bebe se, prema Vašem opisu, javilo nakon njenih zdravstvenih tegoba, što ukazuje na to kako ono nije uobičajeno i normalno već način na koji Vam sin daje do znanja kako nešto nije u redu. Plač je i inače način kojim djeca, a pogotovo bebe izražavaju osjećaje i potrebe i valja mu pružiti dodatnu pozornost. Djecu mlađu od godinu dana ne bi trebalo ostavljati da plaču, niti preko dana, ali ni noću, već se uvijek potruditi otkriti razlog. Na taj način nećete razmaziti dijete već mu prenijeti povjerenje u svijet tako da ono može otkrivati i doživljavati bez straha. Naveli ste kako Vašem sinu upravo rastu i prvi zubići, što može biti jako bolno, a plač i noćno buđenje u tome slučaju sasvim razumljivo. Naime, upravo oko prve godine djetetova života počinju mu rasti kutnjaci, koji mogu izazvati jaku bol i neugodu. Rast i razvoj zubića tako može dovesti do iritacije, boli desni i oticanja. Ukoliko kod sina primjećujete simptome poput crvenih i otečenih desni, pojačano lučenje pljuvačke, neredovno hranjenje, griženje i nervozu to svakako može biti znak da on prolazi kroz ovaj mučan i dugotrajan proces. Metode uspavljivanja poput nježnog njihanja bebe u kolicima, nošenja u nosiljci ili pak pjevanja ili puštanja glazbe u tom slučaju neće polučiti uspjeh, već bi trebali pokušati sa nekom drugom metodom koja opušta pritisak i umanjuje bol desnih (poput igračaka za glođanje). Rast i razvoj mliječnih zubi, kao i popratne tegobe razlikuju se od djeteta do djeteta, pa bi možda najbolje bilo posjetiti pedijatra koji će sasvim sigurno moći utvrditi je li plač Vašeg sina uzrokovan ovim problemom.
U mail-u ste napomenuli i kako je Vaš muž pomorac, a time i većinu vremena odsutan od doma. Usamljenost i strah također su osjećaji koje bebe pokušavaju plakanjem prenijeti roditeljima. Pokušajte pratiti ponašanje Vašeg sina kada je otac prisutan i javlja li se i tad problem sa spavanjem i plačem noću. Napisali ste kako ga ne možete uspavati bez ljuljanja, što je očit znak djetetove potrebe za bliskosti, pažnjom i ljubavi.
Iz Vašeg je upita vidljivo kako Vam je zdravlje sina vrlo bitno, no u ovakvim situacijama ne smijete zaboraviti na sebe. Nesanica i iscrpljenost mogu biti jako opasni po Vaše zdravlje ukoliko traju duži vremenski period, a problem koji navodite može postati nepodnošljiv. U tim trenucima pokušajte primijeniti nekoliko metoda smirivanja, duboko udahnite i polako izdahnite. Spustite bebu u kolica i otiđite u drugu prostoriju na nekoliko minuta, opustite se uz šalicu čaja. Pokušajte zamoliti prijatelja ili rođaka da Vas “zamijene” na neko vrijeme. I najvažnije, probajte ne dopustiti da stvari postanu toliko loše da se osjećate 'očajno', razgovarajte s Vašim liječnikom, stručnjakom mentalnog zdravlja ili možete nazvati na savjetodavnu liniju za mame i tate Hrabrog telefona, na broj 0800-0800, te bi na taj način mogli detaljnije popričati o ovome problemu. Na telefonskoj liniji rade educirani volonteri koji će Vas rado saslušati, pružiti Vam podršku i potporu i s kojima možete zajedno pokušati pronaći najbolji način rješavanja problema koji Vas trenutno muči. Linija je otvorena svakim radnim danom od 09-20:00 h.
Iz ovog maila se svakako vidi da ste brižna i prije svega zabrinuta majka, ali majka koja je spremna potražiti pomoć u situacijama koje to iziskuju, što još više naglašava Vašu kompetentnost i požrtvovnost. Zahvaljujem Vam na iskazanom povjerenju i hrabrosti da nam se javite i podijelite s nama Vaše dileme i teškoće.
Želim Vam puno uspjeha i što skorije rješavanje problema,
Hana Hrpka, prof.

Elv

20.08.2013. 01:15

Hvala Vam puno na pomoci i pruzenom strucnom misljenju,koje mi je zaista bilo potrebno. Kod nas se situacija popravila,vec tri noci fino spava i veseo je i razigran preko dana sto je najvaznije. Samim tim i ja se osjecam bolje,cilo i vedro. Jako mi je bitno da je zdrava i srecna beba.
Jos jednom puno Vam hvala!