Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Molim savjet


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

candy02

27.07.2011. 02:00

Poštovani,
imam sina od 5 godina.Prije par dana družio se s nećakom koji ima 9 godina.Suprug ih je zatekao u pod dekom gdje su navodno se škakljali.Nakon mog razgovora sa sinom, otkrio mi je kako su gledali i dirali penise.Supruga i mene je to strašno uzrujalo.Naime, nećak ga je potaknuo na to i nama je to novo, budući da nam je to prvo dijete.Nisam sigurna da li trebamo ići pedijatrici ili na koji način da razgovaramo s njim o tome.Nećak mu je rekao da je to njihova tajna.Može li takvo što ostaviti posljedice na mog sina?Je li to normalno takvo ponašanje?Njemu nije inače padalo na pamet takvo što prije.
Zahvaljujem unaprijed na Vašem savjetu.

Hana Hrpka, prof. psih.

29.07.2011. 19:00

Poštovana,

veoma je pohvalno što ste se ovim putem odlučili obratiti za pomoć.
Vidim da ste vrlo zabrinuti za svog sina i da ne znate kako postupiti u ovoj situaciji. Takva situacija je zbunjujuća za svakog roditelja i nije neuobičajeno da roditelji ne znaju kako postupiti. Pojava zanimanja djeteta za seksualnost u dobi od 5 godina sasvim je normalna i nema razloga panici. U toj dobi seksualnost postaje socijalna te počinje uključivati i vršnjake. Javlja se igra među djecom gdje oni mogu imitirati roditelje ili se igrati 'doktora'. Napisali ste da ste poslije tog događaja razgovarali sa svojim sinom što je jako dobro jer je veoma važno otvoreno razgovarati s djecom o njihovoj seksualnosti, stoga bih Vam preporučila da i nastavite razgovarati sa sinom o tome. Vjerujem da to nisu najugodniji razgovori, ali jako je važno razgovarati s djetetom o njegovoj seksualnosti te ga uputiti u neka pravila ponašanja (npr. genitalije se ne diraju u javnosti – vrtiću, školi, pred obitelji, prijateljima). Ta dob je i prikladna da djetetu i objasnite koji su loši, a koji dobri dodiri. Recite mu da je njegovo tijelo samo njegovo i da ima pravo na privatnost. Nitko ga ne smije dirati ako se to njemu ne sviđa i ako on to ne želi. Isto tako, bilo bi dobro da porazgovarate s roditeljima vašeg nećaka kako bi i oni porazgovarali s njim o seksualnosti.
Preporučila bi Vam da pročitate brošuru 'Seksualni razvoj djeteta' koja se nalazi na stranicama Hrabrog telefona i koja nudi informacije o normalnom seksualnom razvoju djeteta i savjete kako educirati djecu o seksualnosti. Ovo je link za sve ponuđene brošure http://www.hrabritelefon.hr/hr/stranica/135/publikacije. Još jedna mogućnost je da u knjižnici uzmete literaturu o dječjoj seksualnosti te tim putem educirate sina.
Ako imate još nekih pitanja vezanih uz odgoj Vašeg djeteta uvijek možete i nazvati besplatnu i anonimnu savjetodavnu liniju Hrabrog telefona koja radi od 9 do 20 sati svakim radnim danom ili se možete javiti na chat Hrabrog telefona na www.hrabritelefon.hr od 15 do 18 sati svakim radnim danom.

Srdačan pozdrav,
Hana Hrpka, prof.