Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


DIJETE OD 1,5 GOD.KOJE SE SAMOKAŽNJAVA


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

kikica022

02.08.2011. 21:55

Poštovana,
Imam curicu od 1,5 godine.Nekada je ostavim svekrvi da je pričuva i primjetila sam da je kažnjava zato jer joj npr.ubere cvijet u vrtu i sl.Malo joj ispljeska dlanove,nekada i po guzi.Ali što me muči je sljedeće:
Danas mi je malena sjedila u krilu i kliznula mi je, pritom se malo udarila u čelo o stol .Ona plače,i iščupa si punu šaku kose.Ovo čupanje sebe traje mjesec dana,prije se pljuskala po licu.Ne znam da li da sumnjam na neko zlostavljanje ili joj je to faza?Hvala

Hana Hrpka, prof. psih.

11.08.2011. 12:45

Poštovana,

hvala Vam što ste se obratili za pomoć na ovom forumu. Ispričavam se što ste čekali na odgovor.
Vjerujem da biste željeli dobiti odgovore na Vaša pitanja i ja se nadam da ću Vas barem malo uspjeti uputili u daljnje postupke.
Koliko sam shvatila iz Vašeg posta, dijete čupa kosu, a prije se pljuskala po licu. Nisam dobro shvatila u kakvim situacijama se to događa? I na koji način reagirate kada vidite njeno ponašanje? Jako je važno djetetu dati do znanja da nema potrebe da si radi takve radnje. Ono što je moguće jest da se dijete iz nekog razloga samokažnjava. U sebi ima frustraciju zbog nečega što mu se dogodilo ili što je učinilo te tu frustraciju ispoljava na način da se kazni. Od samog početka je važno djetetu pokazivati da to nije dobar način ponašanja prema sebi, kao ni prema drugima. Važno je da djetetu date puno ljubavi, kada krene čupati kosu da to zaustavite i da ga čvrsto zagrlite i govorite da sebe treba voljeti i maziti, a ne tući (kao i druge osobe u okolini).
Jako je važno da se djetetu na pravilan način ukazuje kako se treba nositi sa vlastitim pogreškama. Fizičko kažnjavanje treba maksimalno izbjegavati. Bilo bi dobro da razgovarate sa svekrvom i ukažete joj da na neki drugi način ukaže djetetu da nešto nije dozvoljeno ponašanje. Djetetu se treba u jednoj kratkoj rečenici objasniti zašto nešto nije dozvoljeno te naučiti da kad se napravi greška da je dovoljno ispričati se i ukoliko je moguće, popraviti grešku. Npr. ako je dijete ubralo cvijet, svekrva s malenom može zajedno posaditi novi.
Isto tako, radi sigurnosti djeteta, a i da Vama bude lakše, bilo bi dobro da odete pedijatru te da objasnite što Vas muči. Pregled i razgovor zaista nije na odmet.
Nadam se da Vam je nešto od ovoga pomoglo. Vama za informaciju, Hrabri telefon ima besplatnu savjetodavnu liniju 0800 0800 koja je otvorena svakim radnim danom od 9 do 20h te chat koji je otvoren svakim radnim danom od 15 do 18 sati (na www.hrabritelefon.hr). Ukoliko trebate podršku ili imate pitanja, slobodno nam se obratite!

Pun pozdrava
Hana Hrpka, prof.